Tomáš Hradil, předseda cyklistického klubu VETAS team Kralupy: Chceme především udržet a rozšířit stávající partu cyklistů, kteří rádi sednou na kolo a vyjedou si na výlet třeba i 200km

Kralupy nad Vltavou – Také cyklistika patří v Kralupech nad Vltavou k oblíbeným sportům. V květnu tohoto roku byl znovuobnoven cyklistický klub VETAS team Kralupy, který sklízí první úspěchy na medailových pozicích. Po přečtení rozhovoru s předsedou klubu Tomášem Hradilem možná dostanete chuť sednout si na kolo a třeba se i připojit k jeho týmu.

Přestože byl tým založen letos, jeho historie je o něco delší, že?

Cyklistický klub VETAS vlastně vznikl již v roce 1996 a jméno dostal po zakladatelích VEnkrbec, TÁcha a Spol. Postupem času se ale rozpadl a zůstal po něm jen název Cyklo VETAS Kralupy, který se objevoval na dresech. Jelikož jsme stále užívali logo a na závodech se nahlašovali jako VETAS team, dohodli jsme se, že znovu obnovíme klub pod názvem VETAS team Kralupy. Po dlouhých cca čtyřech měsících úředničiny jsme byli Městským soudem v Praze zapsáni do spolkového rejstříku a mohli tak začít opět oficiálně fungovat.

Kam VETAS team směřuje, respektive, jaké jsou Vaše cíle?

Hlavním cílem spolku, a tak je i napsáno ve stanovách, je podpora a propagace sportu, zejména cyklistiky a sdružování zájemců o amatérskou cyklistiku. Jelikož všichni stárneme a už v našich řadách kralupských cyklistů pár hvězdiček zhaslo, chceme hlavně přilákat mladé lidí, naše nástupce. Nesoustředíme se pouze na závodní činnost, ale chceme především udržet a rozšířit stávající partu cyklistů, kteří rádi sednou na kolo a vyjedou si na výlet třeba i 200km.

Kolik máte v současné době v klubu členů, a co se od nich očekává?

V současné době máme 19 členů, z toho jsou čtyři do 15 let. Pokud by se k nám někdo rád přidal, tak sídlíme na náměstí J. Seiferta 696, kde se také scházíme. Zatím jsme si nestanovili nějakou hranici počtu členů, základ je, aby všichni byli aktivní, drželi tu partu. Neradi bychom, aby se k nám někdo přihlásil a pak se dlouhou dobu neobjevil. Chceme být tým, jak vypovídá i název našeho klubu. Zároveň bych rád zdůraznil, že momentálně nemáme dostatek financí pořídit kola „do zásoby“ a nabídnout tak možnost vypůjčení. Je tedy zapotřebí, aby měl, prozatím, každý člen své vlastní kolo.

Z čeho je Váš klub „živ“?

Klub je zatím mladý a je živ ze členských příspěvků a darů sponzorů, jednáme s městem a dalšími sponzory. Za finanční prostředky jsou nakoupeny dresy, bidony atd., nebo hrazeno startovné, je to doopravdy ale závislé na příjmu, čím větší, tím větší možnosti, například pro vzájemný i mediální kontakt jsme si pořídili doménu (e-mail a internetové stránky, které se připravují), která ročně stojí 2.500 Kč. Většinou si na členských schůzích podle finanční situace stanovujeme rozsah toho, co pořídíme.

Jak často trénujete a jak vypadá skladba vaší přípravy?

V době sezóny cca od dubna do října, jsou tréninky na silničních kolech každé úterý a čtvrtek od 17:30. Na MTB se většinou domlouváme na sobotu nebo neděli. Pak jsou třeba víkendové akce, kdy například v pátek jedeme z Kralup do Mariánské v Krušných Horách, v sobotu uděláme vyjížďku v horách a v pátek se vracíme. Zatím nerozlišujeme věk, v budoucnu asi bude nutné rozdělit děti a dospělé. Vyjížďky jsou různé, někdy směr Kladno, Slaný, jindy Roudnice, Litoměřice. V den tréninku na silnici se v průměru ujede 70km, o víkendových vyjížďkách je to cca 300km (130km cesta tam, 130km cesta zpět a 50km sobotní vyjížďka)

Jaké závody jsou pro vás klíčové?

Nejvíce se účastníme seriálu „Kolo pro život“ a domácích závodů, ale někdy i maratónů v zahraničí. V podstatě je na každém jednotlivci, jestli se rozhodne i závodit, například můj syn rád jezdí na kole, ale na závody ho nedostanu.

Jakou má vlastně cyklistika v Kralupech nad Vltavou tradici?

Já osobně jsem se s Kralupskou cyklistikou seznámil někdy v roce 1998, kdy jsem přišel do party asi 25 lidí s věkem od dvaceti do šedesáti let a přes tuto partu se dostal i k Cyklo VETAS. Parta stárne a někteří již s námi nejsou, ale jsou to právě oni, kteří Kralupskou cyklistiku zakládali. Takže Kralupy mají dlouhou cyklistickou tradici a tu bychom chtěli zachovat. Musím se zmínit také o KČT MTB Kralupy, MTB-TJ Kralupy a prodejny V+V Sport a EKOR, kteří mají stejný zájem “udržet cyklistiku v Kralupech”.

V našem městě si můžeme vybrat z mnoha perfektně fungujících sportovních organizací. Jaké jsou dle Vás přednosti cyklistiky, jak na ni upoutat u malých i větších sportovců pozornost v tak silné konkurenci?

Mohl bych psát o zdraví prospěšném sportu atd., ale já vždycky říkám: „Musí tě to bavit, měl by ses na to kolo těšit, měly by tě svrbět před kopcem palce touhou po odpovědi na otázku, tak za kolik ho dneska dám, a měl bys být dostatečně namotivovaný překonávat sám sebe.“ Asi bych vyzdvihl pro nás to základní. Jsme dobrá parta, která se nesejde pouze u kola, ale jsme také kamarádi, kteří se můžou jeden na druhého spolehnout. A tak bychom chtěli zůstat.

Medailonek

46 let, pracuje v Synthos Kralupy a.s. jako technik. S cyklistikou začal koketovat již v mládí, kdy si s kamarády stavěl cyklotrialová kola podle návodu v ABC. Později se začal věnovat Bikrosu. V Kralupech nad Vltavou pokračoval se silniční a MTB cyklistikou. „V závodění moc úspěchů nemám, jsou prostě lepší, ale mám tento sport jednoduše rád.“

Autor:admin