Zdlouhavé vyhledávání končí, nastupují interaktivní úřední desky

Na nové radnici města Kralupy nad Vltavou fungují již od roku 2013 elektronické úřední desky, které zcela nahradily nepřehledné vývěsky s papírovými dokumenty. Elektronické úřední desky jsou navíc interaktivní a město Kralupy nad Vltavou se rozhodlo zajistit tuto službu svým spádovým obcím. Místním i okolním občanům se tak otevře nový způsob vyhledávání aktuálních dokumentů i mezi obcemi navzájem – snadněji, rychleji a efektivněji.

Město Kralupy nad Vltavou patří k jednomu z prvních měst ve Středočeském kraji i republice, které pořizuje pro své spádové obce interaktivní úřední desky, jež přinášejí výhody pro občany i obce samotné. Obce mohou mezi sebou sdílet vyvěšené dokumenty a občané do nich mohou nahlédnout z jakékoliv úřední desky, a to dokonce i v noci, neboť desky jsou přístupné 24 hodin denně. Jedním z důvodů, který vedl vedení města Kralupy nad Vltavou k realizaci této akce, je pomoc malým obcím s nedostatkem místa na vyvěšování dokumentů. Princip ovládání desek by měl být velice intuitivní. Pomocí jednoduchého rozcestníku si budou moci občané přepínat mezi úředními deskami jednotlivých obcí.

Všechny dokumenty v plném rozsahu budou rozčleněny podle oblastí a kategorií. Občanům by tedy interaktivní úřední deska měla především usnadnit vyhledávání potřebných informací. „Naše řešení má velkou výhodu v tom, že funguje i v režimu, kdy není v místě momentálně dostupné datové připojení, neboť veškeré dokumenty si každá deska nahraje do vlastní paměti ze serveru v době, kdy připojení dostupné je. To má samozřejmě také velký vliv na rychlost ve vyhledávání dokumentů.

Současně je zajištěna uživatelsky přívětivá obsluha, jež umožňuje zejména bezproblémové užití pro tělesně postižené (vozíčkáře) pomocí dotykového ovládacího kříže umístěného ve vhodné výšce pod obrazovkou,“ upozorňuje na přednosti elektronických desek projektový manažer firmy BSS Praha s. r. o. Jiří Mach. Systém interaktivních úředních desek funguje tak, že automaticky přebírá veškeré dokumenty ze spisové služby úřadu a formátuje je do struktury úřední desky (formáty dokumentů PDF, MS Word, TIF). Velmi snadno tak dochází k předání stažených dokumentů na jednotlivá místa obsažených v systému bez jakýchkoliv dalších úkonů. Úřední desky třinácti spádových obcí budou napojeny na stávající server, který je již realizační firmou BSS Praha s. r. o. instalován v datacentru Městského úřadu Kralupy nad Vltavou.

Obce budou mít elektronické úřední desky umístěné na fasádě budovy obecního úřadu, případně jako samostatně stojící před budovou. Vyvstává otázka, zdali nedojde k jejich zničení. Proti vandalům jsou tyto desky opatřeny tzv. antivandal provedením a jsou odolné vůči povětrnostním vlivům. Pořízení interaktivních úředních desek bude spolufinancováno z Evropského sociálního fondu, z Operačního programu Zaměstnanost. Předpokládaná výše dotace činí zhruba 2 900 000 Kč, přičemž celková cena je stanovena téměř na 3 200 000 Kč s DPH. Elektronické desky města Kralupy nad Vltavou se nacházejí vedle vstupu do městského úřadu, u Turistického centra iCafé na předmostí a před Kulturním a společenským střediskem Vltava. Město Kralupy nad Vltavou bude pořizovat celkem 13 úředních desek pro tyto obce: Dolany, Dřínov, Hostín u Vojkovic, Chvatěruby, Kozomín, Ledčice, Nová Ves, Postřižín, Olovnice, Úžice, Veltrusy, Vojkovice, Zlončice. Úřední desky by měly být nainstalovány nejpozději do poloviny dubna roku 2020.

Karmela Smejkalová

Autor:KZ