ADVENT V RYTMU BLUEGRASSU

Kralupy nad Vltavou – Vybočení z předvánočního shonu za zvuků koled nabízí 22. ročník festivalu Bluegrass advent, který nabídne muziku trochu jiného druhu, ačkoliv pravděpodobně i na nějaké vánoční písničky dojde…

Přehlídka nabízí v blocích devíti kapel průřez tuzemským bluegrassem. Specifická odnož folk & country, která vychází z tradic lidové hudby amerického východu, od šedesátých let minulého století zdomácněla i u nás. Díky množství a úrovni muzikantů a posluchačskému zájmu patří ČR mezi světové bluegrassové velmoci, pokud samozřejmě pomineme kolébku této hudby, tedy USA. Míšení a ovlivňování řadou jiných hudebních stylů přináší pestrost, kterou prezentuje i kralupský festival.

Vystoupení Martina Žáka s kapelou Stará almara je obrazem událostí dávno minulých, pestrou mozaikou drobných střípků z dob osídlování Nového světa. Posluchače přenese do časů prostého domáckého zpívání a muzicírování, ale také bujarých venkovských tancovaček ve stodolách i pod širým nebem. Stará almara ukrývá nejeden rozpustilý příběh, zásobu žalostných, dávno zapomenutých balad, i nespoutaných melodií, a v neposlední řadě autentické ne zrovna často vídané nástroje, jako jsou horalský dulcimer, nebo autoharfa. V jiném stylu se ponese blok tradičního účastníka festivalu, severočeského Modrotisku. Kromě klasických bluegrassových a newgrassových písniček a instrumentálek má v repertoáru skladby s příchutí swingu, folku, s irskou melodikou i vlastní písničky, které jsou nejčastěji dílem Lubomíra Hermana. Za 31 let existence vydala kapela pět alb, hraje na velkých festivalech i v malých klubech v České republice, ale slyšet ji můžete i na některém vystoupení po celé Evropě. Se skupinou Abalone se vydáme do světa amerického bluegrassu 80. a 90. let. Důraz kladou na vícehlasé vokály a gospely. V repertoáru se pro zpestření objevují i například filmové melodie nebo staré trampské písně. Brněnští Poutníci patří mezi největší tuzemské legendy. V letech 1981 a 1983 zvítězili v soutěži festivalu Porta a v závěru 80. let se vydali na profesionální dráhu. V tomto období je s nimi spojeno jméno textaře a zpěváka Roberta Křesťana. Naopak jablonecká skupina Blue Night patří mezi čerstvou krev, jejich průměrný věk osciluje okolo 20 let, ale mají za sebou už čtyři roky společného hraní. Z nedalekých Mlékojed u Neratovic pochází kapela Milkeaters. Ta je úzce spojena s festivalem Bluegrass Party, který se koná v této malebné vísce na pravém břehu Labe už několik let a který se zařadil mezi nejvýznamnější tuzemské akce svého druhu. Co se stane, když se promíchá bluegrass s country, rockem a historkami z pomezí zákona i zpoza něj, to se dozvíte při bloku kapely Womacklee. To, že se vynikající bluegrass na naší straně oceánu hraje nejen v naší kotlině, nám dokážou poslední dvě kapely. Blueland přijede ze Slovenska a je již tradičním účastníkem kralupského festivalu. Kromě bratrů Tomkových zde hraje na mandolínu Pavol Daňo, který je organizátorem největšího slovenského festivalu BG večer Horná Poruba, a dále Ralph Shut na banjo, který kapelu personálně propojuje s poslední skupinou programu, nizozemsko českými The Rustic Robots.

Festival Bluegrass Advent se koná v sobotu 7. prosince 2019 od 15:00 v KD Vltava v Kralupech.

Autor:admin