Jan Kobera, vedoucí odboru životního prostředí MěÚ: Květiny k našemu městu patří

Koloritem Kralup se stává a do popředí vystupuje květinová výzdoba ve městě, ať na kruhových objezdech, v květnících, zavěšená na lampách či lávce. „Kdysi jsem podobnou výzdobu viděl ve francouzských Metách a pro sebe jsem si říkal, že by bylo naprosto skvělé, kdybychom něco podobného měli v Kralupech. Jsem moc rád, že se nám tento nápad podařilo zrealizovat,“ tak vzpomíná Jan Kobera na počátky květinové výzdoby. Jak to ovšem bude s barevnými květy letos? Bude okrasa rozšířena i do dalších destinací? Odpovědi na tyto otázky najdete v následujícím rozhovoru.

Mohou se i letos občané Kralup těšit na květinovou výzdobu Mostní ulice? Dostane se obdoba něčeho podobného také do dalších destinací ve městě?

Ano, s květinovou výzdobou mohou občané počítat. Zároveň prozradím, že bude rozšířena i na další místa ve městě. Rádi bychom realizovali nový park na Cukrovaru, to znamená mezi plaveckým bazénem a tamním sídlištěm. Bude zde rozšířena květinová výzdoba a rádi bychom zde vytvořili i určité terénní nerovnosti, a to hlavně díky tomu, že ne každý občan je s květinovou výsadbou spokojen. To se nám v praxi potvrdilo. Někteří jedinci nám naprosto svévolně přecházeli přes travnaté plochy, čímž vznikly tak zvané „divoké cesty“. My tedy letos vytvoříme dvě cesty oficiálně a byli bychom rádi, kdyby se jinudy nechodilo. Další výsadby hodláme uskutečnit v ulici Generála Klapálka, před školami a školkami. V neposlední řadě chceme zopakovat „šuplíkovou“ výzdobu lávky v podobě letniček.

V Mostní ulici lze očekávat tytéž květy jako v předchozích dvou letech nebo se dočkáme i zde nějakých novinek?

Co se týče ulice Mostní, tak ta je osázena v celém rozsahu, a to od mostu až po kruhový objezd. Zde tedy není třeba cokoliv doplňovat, neboť tyto cibuloviny mají trvanlivost přibližně osm let. To znamená, že po tuto dobu budou nakvétat stejným způsobem. Začíná se tedy krokusy, pak přichází narcisky, následně tulipány a na úplný závěr modřence, které kvetou téměř do podzimu. Vždy je to o tom, jaká se zvolí směs cibulovin. Například v ulici Generála Klapálka jsme se rozhodli pro trochu jinou směs, ovšem je třeba uvést, že vždy jsme omezeni rozpočtem. Celá tato záležitost není úplně nejlevnější. Nicméně se alespoň v tomto ohledu jedná o věc dlouhodobějšího charakteru.

Zkuste nám nyní trochu přiblížit onen proces výsadby. Jakými způsoby probíhá?

Když se zakládají nové výsadby, je tak prováděno buďto na jaře nebo na podzim. Je to z toho důvodu, aby cibuloviny řádně zakořenily. Nikdo předem nepozná, na jakém místě byla výsadba provedena, neboť sázecí stroj je v tomto ohledu takřka dokonalý. Do trávníku vpraví cibuloviny, přičemž jejich počet není zrovna malý. Jedná se zhruba o čtyři stovky cibulek na metr čtvereční. Stroj pak po sobě všechno zaválcuje, takže to spíše vypadá, jako bychom na onom trávníku provedli spíše jakousi rekultivaci, případně jsme trávník pouze prořezali.

U stávajících cibulovin jsou prováděny alespoň dílčí udržovací práce?

Nikoliv. Na konci kalendářního roku jsme daná místa pouze posekali, jako každý jiný trávník. Květiny posléze začnou kvést, jako kdyby se jednalo o novou výsadbu. Z počátku jsme měli trochu strach, aby cibulovinám neškodily zimní posypy, ovšem ukázalo se, že naše obavy byly zbytečné. Pouze ne všechny květy byly třeba tak hezké a naopak. To je ale dáno počasím, které se například minulý rok příliš nepovedlo. Nejvíce to odnesly tulipány, což jsou určitě ty nejviditelnější květiny.

Zaznamenal jste od občanů Kralup nějaký pikantní postřeh, který Vás třeba i zaujal?

Nejpikantnější postřeh je asi ten, že tolik emailů jsem nikdy předtím nedostal. Jak kladných, tak záporných. Za posledních dvacet let, co na městském úřadě pracuji, se mi nic podobného nestalo. Je ale pravda, že těch pozitivních reakcí bylo docela dost. Úředníkovi se až tak často nestává, že by ho někdo pochválil. V minulém roce jsme mnoho lidí překvapili květinovou výzdobou lávky, což byla novinka, pro kterou jsme se sami rozhodli. Myslím, že celé řadě lidí se tento nápad zalíbil. Bohužel, někteří naši spoluobčané si dobře povšimli toho, že vybrané květiny dorůstají nahoru a jsou i dobře vidět ze samotné lávky, čili nedělalo jim problém květiny vyjmout a ozdobit si jimi vlastní balkóny. Postupně nám některé květiny začaly rychle mizet a v podstatě okamžitě nám bylo jasné, že se v tomto případě nejednalo o vandalismus, ale o čistou krádež (květiny byly naprosto zřetelně vyloupnuty z truhlíku). Letos máme v plánu důkladnější spolupráci s městskou policií, která bude hlídat lávku mnohem intenzivněji, a to třeba i za asistence skryté kamery. Domnívám se, že člověk, který takto ničí okrasu patřící všem, si zaslouží opravdu velkou pokutu.

Aleš Levý, tiskový mluvčí MěÚ

Autor:KZ