Vlasta Poláčková, hlavní architektka města a autorka územního plánu města: Budova pivovaru je zajímavá nejen architektonicky

Vlastníkem areálu pivovaru a sladovny je Město Kralupy nad Vltavou, které v minulých letech systematicky pracovalo na tom, aby získalo do svého vlastnictví dožívající výrobní areály v centru města. Díky tomu může nyní výrazně ovlivňovat přestavbu tohoto území.

Existuje nějaká koncepční architektonická studie využití?

Přestavbě centra města byla věnována v minulosti architektonická soutěž. Areál pivovaru byl součástí řešeného území, takže základní souvislosti jsou dané. Také vysokoškolští studenti Fakulty stavební ČVUT se věnují opakovaně pod vedením odborníků ve svých ateliérových pracích tématu využití areálu kralupského pivovaru a sladovny. Město v současné době zadává přípravné práce pro zpracování návrhu využití areálu. Byla zpracována analýza možností využití a statické posouzení. Připravuje se zadání studií, které již budou řešit vlastní návrh konverze pivovaru a sladovny.

Jaký je stávající záměr využití z pohledu komise pro rozvoj centra?

Formuje se představa o polyfunkčním využití areálu s atraktivním parterem, s obchody a službami v přízemí. Budovy by měly sloužit nekomerční (veřejné) i komerční vybavenosti, v závislosti na technických předpokladech budovy. Z veřejné vybavenosti se uvažuje o umístění městské knihovny, lidové školy umění a víceúčelového sálu pro malá hudební vystoupení (včetně žáků hudební školy), přednášky, projekce, klubovou činnost, výstavní akce a podobně. Z komerční vybavenosti pak o varně malého pivovaru, restauraci, ubytování v malém rozsahu, kavárně, klubech, wellness, dětském centru, výtvarných dílnách apod. Mohou být předloženy i další náměty pro využití stavby, včetně alternativních forem kulturně společenských prostorů kombinovaných s možností občerstvení a využití prostorů v interiéru i exteriéru. Počítá se i s možností využití pro bydlení, pokud to umožní technické a dispoziční řešení, protože cílem je, aby centrum města bylo obydlené a živé i po uzavření obchodů a služeb.

Je tento záměr v souladu se stávajícím územním plánem a jaké jsou regulativy tohoto území?

Tyto záměry jsou v souladu s územním plánem. Areál spadá do ploch „Smíšených obytných – centrálních“, které právě s takovým využitím počítají.

Jaké by mělo být začlenění do stávajícího urbanistického komplexu s výhledem na zkvalitnění centra města jak vizuální, tak i funkční a prostorové?

Budova pivovaru je významnou dominantou, která bude spoluvyutvářet kulisu k novému náměstí, které se již projekčně připravuje. Přední část směrem ke kostelu bude zbavena technických přístavků a čelo pivovaru bude moci vyniknout v plné kráse. Pokud se podaří vhodně pivovar využít, bude srdcem obnoveného centra, kam budou mít lidé spoustu důvodů chodit. Proto je třeba se při řešení soustředit na kvalitu okolních veřejných prostranství a příjemné propojení přízemí s parterem.

Existuje časový plán nebo alespoň přibližný časový horizont obnovy a revitalizace areálu?

Stanovit časový plán je obtížné, město zahájilo postupné kroky k revitalizaci areálu, ale tento postup bude záviset zejména na zajištění financování.

Počítá se s komplexní přestavbou en bloc nebo bude spíše snaha řešit přestavbu po částech?

To souvisí právě s otázkou financování přestavby, využití dotací, zapojení soukromého sektoru a podobně.

Dožijeme se toho? 🙂

Určitě a myslím, že je na co se těšit.

Hana Bozděchová

Autor:KZ