Velikonoční svátky na našich silnicích

Mělnicko – Policisté i letos dohlíželi na bezpečnost a plynulost silničního provozu. Čtvrtý březnový víkend byl ve znamení velikonočních svátků. Byly to v letošním roce poprvé nejen čtyři dny svátků, ale také den navíc prázdnin pro naše školáky. A právě pět volných dní mohlo způsobit zvýšený provoz na komunikacích.

Mělničtí policisté dopravní služby i policisté vnější služby proto v rámci dopravně bezpečnostních opatření dohlíželi na plynulost a bezpečnost silničního provozu. Svou pozornost a kontroly zaměřili především na alkohol u řidičů, používání bezpečnostních prvků, technický stav vozidel, dodržování povolené rychlosti. 

Během třech nejkritičtějších dnů zkontrolovali 761 vozidel. Zjistili 176 dopravních přestupků, blokově vyřešili 170 z nich a šest jich předali k vyřízení příslušnému správnímu orgánu.

Nejčastějším přestupkem, a to v 47 případech, byl nevyhovující technický stav vozidel. Celkem 36 řidičů překročilo nejvyšší povolenou rychlost, 11 jich řídilo pod vlivem alkoholu, 4 pod vlivem drog a dva i přesto, že měli vyslovený zákaz řízení. Bezpečnostní pásy nepoužili řidiči a jejich spolujezdci ve 20 případech, jedno dítě nebylo připoutané v autosedačce. Přestupkového jednání se dopustil také jeden cyklista.

Během velikonočních svátků došlo na Mělnicku k 13 dopravním nehodám, které řešili mělničtí dopravní policisté.

Nejčastější příčinou dopravních nehod bylo opět nevěnování se řízení. Důkazem toho je nehoda v obci Neratovice. Šestasedmdesátiletý řidič při odbočování vlevo přehlédl protijedoucího cyklistu, do kterého lehce narazil. Ten z nehody vyvázl naštěstí bez zranění. K havárii osobních vozidel došlo na jednom z kruhových objezdů v Mělníku a na silnici 1/9 u obce Želízy. V katastru obce Střemy řidič narazil do plotu.

Na Velikonoční pondělí na silnici 1/16 u obce Býkev sedmadvacetiletý řidič osobního vozidla Renault při předjíždění narazil pravou zadní částí svého vozu do levé přední části vozidla Ford. Po střetu ani nezastavil a z místa nehody ujel. V poškozeném vozidle jela kromě jednašedesátiletého řidiče také spolujezdkyně, která si stihla zapsat registrační značku auta. Vypátrat vozidlo bylo tak pro policisty snadné. Řidič však zapíral, že by s vozem někde jezdil. Na základě svědeckých výpovědí a ohledáním vozu byl však usvědčen.

Únava a spánek byly příčinou havárie v obci Tišice, kde jedenatřicetiletý řidič narazil postupně do dvou lamp veřejného osvětlení, oplocení, vrat rodinného domu a dvou elektrických kiosků. Celkově způsobil škodu za více než 100.000 Kč.

Velmi pozitivní je, že všechny nehody se obešly bez vážnějších zranění a ani jeden z řidičů neřídil pod vlivem alkoholu či drog.

Mělničtí policisté připomínají všem řidičům, aby usedali za volant odpočatí, věnovali se řízení, dodržovali pravidla silničního provozu a byli navzájem ohleduplní.

autor: por. Mgr. Markéta Johnová, tisková mluvčí PČR Mělník

 

Autor:admin