Václav Gabriel, člen Spolku přátel Josefa Švejka: Pro vítězství zla stačí, aby dobří lidé nedělali nic

S Václavem Gabrielem, členem Spolku přátel Josefa Švejka v Kralupech, jsme si připomněli pětileté výročí od slavnostního odhalení sochy na Palackého náměstí. Jak probíhala sbírka na realizaci sochy? Jaké jsou aktuální projekty spolku? Co o Švejkovi možná nevíte? A jak by reagoval na současnou geopolitickou situaci? To vše komentují následující řádky…

Pane Gabrieli, jak často u Švejka na lavičce sedáváte?
Sedávám na ní vždy, když jdu okolo. A jelikož jsem z centra, rozjímám na ní velice často. No ale obvykle tam kupodivu někdo sedí, takže si vlastně nemůžu přisednout tak často, jak bych chtěl :).

Jaká vůbec vedla cesta k realizaci sochy?
To šlo prakticky samo… Když jsme si naplánovali, že nějaký milník bude trvat půl roku, trvalo to měsíc. Jakmile má v něčem prsty Švejk, jde to samo :).

Takže lidé přispívali hodně a rádi?
Ano, pravděpodobně i proto, že jde o postavu lidovou a národní. Naše myšlenka byla, aby si sochu zaplatili lidé sami, což bylo kvitováno velmi pozitivně.

Jak vzpomínáte na odhalení sochy?
Já jsem spíš zastáncem toho užít si tu „cestu“ k cíli … Daleko víc vzpomínám na ni, než na samotné odhalení sochy.

Řekla bych, že mnoho lidí vidělo film, málokdo však četl knihu, jak to vidíte vy?
Nechtěl bych hledat ty, co knihu četli, mohla by to být velká práce :). Obzvláště v dnešní době plné všech chytrých „škatulek“.

V jaké fázi je projekt „Čteme Švejka“*?
Míříme do finále, leč cca 200 stran nám ještě chybí. Mohl bych jmenovat, kdo ještě svoji stránku nenačetl, ale nechci mířit tak vysoko, zas nemyslím úplně nejvýš, tam ne :). Kvůli covidu-19 se nám projekt trochu zbrzdil, nekonaly se akce, na kterých hosté knihu načítali. Všem, co znám, už jsem řekl. Nyní tedy bude restart projektu, už vím o jedné další čtenářce, která o tom ještě neví a právě mě zpovídá :). Letos bychom chtěli projekt dokončit.

Jaké jsou další plány spolku?
Plánů máme mnoho, mnohem víc než najednou uneseme, takže postupujeme postupně po lopatách. V příštím roce si připomeneme 100. výročí úmrtí Jaroslava Haška, takže mnohé plány směřují právě k tomuto datu.

Na návrh Míly Kiliána z Blatné jsme ustanovili Světovou společnost Jaroslava Haška. Tato společnost ihned zahájila publikační činnost.

V roce 1921 vyšly poprvé Osudy dobrého vojáka Švejka. Vyšly jako malý sešit, který se prodával po hospodách, Jaroslav Hašek to s Františkem Sauerem tiskli a distribuovali sami, stálo to dvě koruny. Protože máme ve vlastnictví první originální vydání, naskenovali jsme jej a pokusili se nasimulovat, jak to asi vypadalo, když to vyšlo, je to limitovaná edice, raritní vydání. V době vzniku (v roce 1921) vytiskli oba jmenovaní i doprovodný plakát, který jakoby předpověděl, co se bude dále dít… (přestože bylo tou dobou vytištěno jen pár sešitů Švejka). Na plakátu stálo: „100 tisíc exemplářů, vychází v Anglii, Francii, Americe…“

Jeden plán bych však zmínil konkrétněji. Švejk rád putoval českou krajinou a právě s krajinou to všechno souvisí. Jedná se o Týdny pro krajinu Hnutí DUHA, do kterých se plánujeme zapojit. Můžete se zapojit všichni. Finančně či přímo pomocí v terénu.
Více na https://tydnyprokrajinu.hnutiduha.cz/

Dopídili jste se v rámci zkoumání Haškova díla k něčemu novému?
Haškovým dílem se zabývalo jíž mnoho badatelů. Zdálo by se, že už se všechno ví, ale naši švejkologové přesto neustále něco objevují. Nedávno na facebooku objevil Jarda Šerák nám dosud neznámou fotografii Jaroslava Haška se vzkazem na druhé straně, sken fotografie jsme si vyžádali a zjistili, komu píše, byli to pánové Hejda a Tuček, knihkupci a nakladatelé, Hašek u nich vydal v roce 1912 svou první samostatnou knížku Dobrý voják Švejk a jiné podivné historky.
Zdeněk Mahler řekl: „V bibli je téměř všecko, ve Švejkovi je úplně všecko.“ Na Jardových stránkách www.svejkmuseum.cz najdete úplně všecko o Švejkovi.

Další badatel, dokonce norský, Jomar Hønsi, nyní žijící na Hané v Olomouci, kde se šťastně oženil, pátrá doslova po každém detailu z románu. Např. výjev z táborského nádraží, jak si Švejk prohlíží propagandistické obrazy hrdinství vojáků… Většina z nás žila v domnění, že je to vymyšlené, Jomar však našel přesně takový obrázek ve vojenském kalendáři na rok 1919 (stihli jej vydat ještě za války), tak si v něm pravděpodobně Hašek musel listovat a použil to ve svém díle.
Dalším objevem je třeba historie rozkazů, které byly vyvěšované po nádražích a ve Švejkovi se objevují… Mysleli jsme si, že byly smyšlené, ale nebylo tomu zcela tak, i když nebyly přesné.
Jak vidíte, pořád je co objevovat…

Jak by Švejk, podle vás, komentoval současnou geopolitickou situaci?
O Švejkovi často říkám, jak je aktuální svým humorem, satirou, buhužel nyní je bezprostředně aktuální svou protiválečností. Řekl bych, že pro Švejka by byl ruský prezident stejný případ jako císař František Josef I., že by velmi rychle rozlišil, kdo dělá něco špatného…

Mě ovlivnil příběh jednoho ukrajinského studenta, tady u nás přerušil studium a vydal se na Ukrajinu bojovat. Moje první reakce byla, ať nikam nechodí, ať tady dál studuje, ale to byla jen ta první reakce… Další reakcí však bylo hlubší zamyšlení a vzpomenutí na věty, kterými bychom se měli snažit řídit: „Pro vítězství zla stačí, aby dobří lidé nedělali nic.“ a „Říci ďáblovi NE.“ Každý tak, jak na to stačí. Takže jestli na to stačíme tak, že pro ukrajinské ženy a děti vytvoříme azyl, aby na ně v jejich vlasti nespadla bomba, je to naše historická odpovědnost. Jak jsme to zvládli, posoudí dějiny a naši potomci. Věřím, že to lepší v nás zvítězí nad tím horším v nás.

*”Čteme Švejka” je projekt, jehož cílem je v rámci propagace díla načíst celou knihu Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války na audio (zvukový) záznam.
Celá kniha má 869 stran, přičemž každý, kdo se do projektu zapojí, bude mít za úkol přečíst jednu stránku. Celkem tedy celou knihu načte 869 lidí. Zúčastnit se může úplně každý. Kromě nahrávky napíše své jméno, příjmení a bydliště (město), Dále připíše pár vět, proč se mu Švejk líbí, co má na knížce rád, může připojit i nějakou veselou příhodu, která se knížky samotné či sochy Josefa Švejka týká nebo netýká. Přihlášení do projektu “Čteme Švejka” na: lekkralupy@seznam.cz

 

Autor:KZ