Seznámení s MAS Kralupsko

Město Kralupy nad Vltavou je členem spolku MAS Kralupsko, z. s. (www.maskralupsko.cz). Pojďme si přiblížit co vlastně pojem „MAS“, neboli Místní akční skupina, znamená.

Místní akční skupina (dále MAS) je na politickém rozhodování nezávislým společenstvím občanů, neziskových organizací, soukromé podnikatelské sféry a veřejné správy (obcí, svazků obcí a institucí veřejného moci), které spolupracuje na rozvoji venkova, zemědělství a získávání finanční podpory z EU a z národních programů pro svůj region. Základním cílem MAS je zlepšování kvality života a životního prostředí ve venkovských oblastech. Jedním z nástrojů je také aktivní získávání a rozdělování dotačních prostředků.

V minulých dotačních programových obdobích v regionu Kralupska žádná z „MASek“ souvisle nepůsobila, což byla škoda, protože pokud na území MAS nepůsobí, není možné jejím prostřednictvím o dotační prostředky žádat. „Proto jsem byl jedním z hlavních iniciátorů a spolu s dalšími jsme se rozhodli v roce 2020 MAS založit, aby bylo možné v programovém dotačním období 2021-2027 čerpat prostředky,“ poznamenal Libor Lesák, místostarosta města a předseda MAS Kralupsko, z. s.
Tento krok do regionu Kralupska přinese několik desítek milionů korun, které by jinak než prostřednictvím MAS, nebylo možné získat. Tomu také odpovídá vymezení území, kdy se do MAS Kralupsko, z. s. přidala většina obcí z ORP Kralupy nad Vltavou.

Dne 7. 1. 2022 došlo Ministerstvem pro místní rozvoj ke schválení dokumentu “Koncepční část Strategie SCLLD 21+ MAS Kralupsko, z. s.”. V současné době jsou připravovány podklady pro akční plány jednotlivých operačních programů v programovém období 2021-2027. Po jejich schválení řídícími orgány mohou být vypisovány výzvy prostřednictvím MAS Kralupsko, z. s.

V rámci MAS bude možné realizovat projekty vedoucí k naplnění strategických cílů, kterými jsou:
1. Bezpečný region s rozvinutou infrastrukturou a vybaveností sídel s kvalitním životním prostředím se stabilním využíváním krajiny.
2. Vzdělaní obyvatelé žijící v soudržné komunitě, kteří mají dostupnou občanskou vybavenost a služby sociálního začleňování v místě jejich bydliště.
3. Rozvoj zemědělství, kulturního dědictví a cestovního ruchu s využitím chytrých řešení a podpora vytváření nových pracovních příležitostí.

Těchto cílů může být dosaženo například projekty zaměřenými na podporu bezpečnosti dopravy a zlepšení stavu místních komunikací, chodníků a cyklostezek. Rozvojem občanské vybavenosti a zázemí pro spolkový život. Rozvojem kvality vzdělávací infrastruktury základních škol (odborné učebny) a zvyšováním kapacit mateřských škol. Obnovou kulturních památek a rozvojem veřejné infrastruktury cestovního ruchu nebo podporou zemědělských podnikatelů.
Výzvy budou zaměřeny na více oblastí, každý občan si bude moci najít sobě blízké zaměření, kterým mu MAS Kralupsko, z. s. zvýší kvalitu života v regionu.

Autor:KZ