Kralupští siláci přivezli cenné kovy

V měsíci dubnu se konaly nejvyšší republikové soutěže v silovém trojboji a benčpresu, kterého se zúčastnili kralupští trojbojaři. Jednalo se o soutěže s podpůrným vybavení, tzv. Equipped, kde lze využít speciální dresy. Tyto soutěže byly zároveň nominační soutěží pro nadcházející mezinárodní závody.
9. dubna probíhalo v Nymburce mistrovství ČR v trojboji všech věkových kategorií. V dorostenecké kategorii závodil Šimon Falta, který s přehledem ovládl svoji kategorii do 83 kg, když nazvedal 220 kg v dřepu, 132,5 kg v benčpresu a 240 kg v mrtvém tahu. Zároveň se stal absolutním vítězem své věkové kategorie. Zajistil si tím účast na mistrovství Evropy, které se bude konat na začátku května v Plzni, a na mistrovství světa, které uspořádá v červenci Ekvádor. Za zmínku také stojí, že Šimon nevyužil možnosti speciálního vybavení a vše odjel tzv. RAW.

Ve věkové kategorii M3 (60-70 let) závodil Vladimír Turtev, který taktéž nevyužil vybavení a i tak se svými výkony neztratil. Získal druhé místo v kategorii do 105 kg za výkon 202,5 kg v dřepu, 140 kg v benčpresu a 227,5 kg v mrtvé tahu. Výkonem v benčpresu si pojistil účast na ME v benčpresu v srpnu v Maďarsku.
O týden později 16. dubna hostila Jihlava mistrovství ČR v benčpresu. V mužích se představil Zdeněk Tuháček, který svým výkonem 237,5 kg suverénně vyhrál váhovou kategorii do 105 kg, kde své soupeře zanechal o 30 kg pozadu. V celkovém absolutním pořadí můžu obsadil 6. příčku z 80 závodníků. Výkonem si taktéž pojistil účast na květnovém MS v Kazachstánu a srpnovém ME v Maďarsku.

Za Kralupy v kategorii M1 (40-50 let) nastoupil David Pelán, který si odskočil ze závodů RAW, aby si také vyzkoušel divizi Equipped. Svůj první pokus odzávodil bez podpůrného dresu a s přehledem zatlačil 150 kg. Na další pokusy již použil dres, bohužel se mu pokusy na 175 kg a 177,5 kg dle výroku rozhodčích technicky nepodařily a obsadil tak svým výkonem nepopulární 4. místo v kategorii do 93 kg.
Všichni závodníci oddílu se připravují na nadcházející závody sezóny. Oddíl bude čekat historicky první účast na MČR v družstvech a MČR v mrtvém tahu.

Zdeněk Tuháček

Motivační video

Vladimir Turtev – mrtvý tah

Šimon Falta s trofejemi

Zdeněk Tuháček – benchpress

Autor:KZ