Kateřina Havlínová, ambasadorka Rozběháme Kralupy: Učíme nováčky milovat pohyb

Běh, jedni ho milují, druzí nenávidí, pro někoho je to duševní relax, zlepšování kondice a příval endorfinů, pro jiného nezměrné utrpení a ztráta času. Co vše může tato aktivita tělu a mysli nabídnout bylo předmětem rozhovoru s místní běžeckou nadšenkyní.

Katko, můžeš krátce představit celorepublikový projekt Rozběháme Česko?

Rozběháme Česko z. ú. je nezisková organizace, jejíž hlavní filosofií a cílem je rozběhat co nejvíce lidí a zároveň je vzdělávat v oblastech jako je zdravé běhání a zdravý životní styl. Ukazujeme veřejnosti cestu k pohybu, pořádáme charitativní běhy, výzvy ve městech po celé republice na pomoc těm, kteří to potřebují. Vytváříme komunity, spojujeme sportovní nadšence, organizujeme pro lidi výběhy zdarma, „běhovýlety“, zajišťujeme pravidelné tréninky, organizujeme soustředění i závody, učíme nováčky milovat pohyb a pomáháme lidem měnit životní styl.

A jeho kralupskou odnož?

Skupina Rozběháme Kralupy nad Vltavou vznikla v roce 2016. Ve skupině je teď 277 členů, ať už aktivních nebo pasivních. Každý týden v neděli pořádáme pravidelný výběh ve Veltrusech, kdy se scházíme v 9:30 u hlavní brány do parku, vybíháme každý podle svých běžeckých možností. Nikdy se však nestává, že by zůstal někdo sám. Většinou si každý běžec najde někoho, kdo má stejné tempo a společně se drží až do konce. Vždy se pár dní předem dělá na facebookové skupině Rozběháme Kralupy nad Vltavou událost. Teď máme ve skupině po výběhu takovou milou zálibu stavovat se společně na kávu. Zapojujeme se do různých výzev a pořádáme společně charitativní živé výběhy.

Jak si Kralupy stojí ve srovnání s ostatními týmy?
Kralupy si, ve srovnání s ostatními městy z projektu Rozběháme, stojí velmi dobře. Máme jednu z nejpočetnějších skupin a u různých výzev se vždy držíme v top 10.

Co tě vedlo k založení běžecké skupiny?

Běžeckou skupinu Rozběháme jsem se rozhodla založit, protože se mi líbí jejich filosofie a celkový koncept. Byla jsem více jak rok po porodu první dcery a chtěla jsem se opět hýbat, ale nebylo hlídání. Tak jsem začala běhat s kočárkem, pak narazila na projekt Rozběháme a dala dohromady dvě užitečné věci. První výběh jsem měla 1. 1. 2016, kdy přišlo asi 30 lidí. Na druhý jich přišlo jen pět. Ale nevzdala jsem to a většina z těch pěti s námi běhá do teď. Také se od té doby přidalo x dalších běžeckých nadšenců. A dneska se nás na výběhu schází více jak deset.

Kdo jsou její členové, kolik jich je?

Členové Rozběháme Kralupy jsou taková všehochuť. 😄 Většina je pracující, ale máme tam i několik maminek na mateřské dovolené, já jsem jedna z nich. Dále jsou to podnikatelé, úředníci, učitelé, policisté, sestřičky, opravdu hodně široká škála.

Jaký byl nejvydařenější běh?

Pro mě jsou všechny výběhy vydařené :). Ale ten, na který jsem opravdu pyšná, je první charitativní běh naživo v Kralupech, který se konal 18. 12., výtěžek šel na organizaci ADRA. Přišlo přes 40 lidí a síla toho týmu, který mi se vším pomáhal, byla neskutečná. Bez nich by to prostě nešlo. Hodně vydařený byl vloni také Barevný běh, který je hodně o zábavě, kdy po sobě běžci hází barvy.

Kam se obvykle běží?

Běhá se teď hodně ve veltruském parku. Je to místo ideální pro všechny a máme to tam rádi. Takže většina běžců dojíždí, ale nikomu to nevadí. Občas se stane, že se sejdeme v Kralupech, ale většinou jsme v parku ve Veltrusech. Je to také tím, že po výběhu směřujeme společně na kávu.

Jaké máš osobní běžecké ambice?

Ambice již žádné nemám. Chtěla jsem běžet půlmaraton, ale to mám již pár let úspěšně za sebou. Jinak běhám pro radost a na pohodu. Udělala jsem si kurz kondičního trenéra 3. třídy a zatím mi to takhle stačí. A samozřejmě mám velkou chuť a odhodlání pořádat další charitativní akce.

A z pohledu skupiny?

Z pohledu skupiny bych ráda, aby se každý běžec, který přijde, zdokonalil a měl z běhání radost. Udržet skupinu stále tak nabitou skvělými lidmi a pěstovat v nich nadšení pro běh, které mají. A přilákat díky skupině další běžce, ať už pokročilé, nebo začátečníky.

Co bys chtěla čtenářům vzkázat?

Ať se k nám nebojí přidat. Ať už chtějí začít běhat, nebo již běhají. Každý někdy začínal. Máme obrovské pochopení pro začátečníky a jsme jim vždy velkou oporou. Obavy, zda se přidat, jsou zbytečné. Naše skupina je opravdu pro každého. A hlavně to není jen o běhání, jsme opravdu skvělá parta lidí, co si rozumí, rozhodně se mezi nás několik dalších skvělých lidí vejde. Přidejte se do skupiny na FB Rozběháme Kralupy nad Vltavou, najdete tam veškeré informace.

 

 

 

Autor:KZ