Krizový štáb Středočeského kraje: Situace se mírně zlepšuje. Dobrovolní hasiči již pomáhají

Šíření nákazy nadále zpomaluje, poklesla i zátěž v nemocnicích. Riziko ale zůstává. Vyplývá to z jednání Krizového štábu Středočeského kraje, který zasedal v čele s hejtmankou Petrou Peckovou (STAN) 14. prosince.

Za pondělí 13. 12. bylo ve Středočeském kraji nově pozitivně testováno 1462 osob. Celkem je aktuálně nakaženo 30 144 osob. Sedmidenní incidence ve Středočeském kraji poklesla ve srovnání s minulým týdnem. Aktuálně je na hodnotě 816 nakažených na sto tisíc obyvatel. Před týdnem to bylo 962 nakažených na sto tisíc. Nejvyšší hodnoty incidence vykazují věkové skupiny školních dětí od 6 až do 15 let, konkrétně ve věkové skupině 6-11 jde o 2181 nakažených na sto tisíc, ve věkové skupině 12-15 pak o 1519 na sto tisíc. V obou případech jde ale o pokles oproti minulému týdnu.

Krizový štáb probíral právě očkování nejmladší věkové skupiny, jejíž registrace byla spuštěna v pondělí. Ve Středočeském kraji je registrováno 250 dětských praktických lékařů a třetina z nich bude podle zpráv koordinátora pro očkování Martina Poláka očkovat ve svých ordinacích. Zároveň velká část z nich očkuje i děti registrované u kolegů, kteří sami neočkují.

„Zastáváme názor, že malé děti patří do rukou lékaře, kterého znají a očkovat je mají především pediatři. Pokud by to situace vyžadovala a bylo by třeba očkovat nejmladší věkovou skupinu, tedy děti 5-11 let v očkovacích centrech, bude to zatím na třech místech, kde nám pediatři s očkováním pomáhají,“ uvedla hejtmanka Petra Pecková s tím, že očkovací látka bude pediatrům distribuována od tohoto týdne a datum zahájení očkování je pak na nich samotných. Vždy v jeden den v týdnu očkují děti tři očkovací centra ve středočeských nemocnicích, napřímo přitom informují zájemce.

Situace ve středočeských nemocnicích se podobně jako celá epidemická situace mírně zlepšuje. Aktuálně je hospitalizováno ve středočeských nemocnicích 392 pacientů s nákazou covid-19 (v úterý minulý týden to bylo 477 osob). Z toho je na jednotkách intenzivní péče 60 osob, což je o 13 méně než před týdnem. Na umělé plicní ventilaci je 30 z nich, což je o dva více ve srovnání s údaji z minulého úterý.

„Je zřejmé, že situace neeskaluje. Na druhou stranu nemocnice jsou již několikátý týden v řadě na stejné úrovni zatížení, což zřejmě vydrží i přes Vánoce. Přitom většina pacientů v těžkém stavu je neočkovaných. I vzhledem k zatím nedostatečným datům ohledně nové varianty omikron, zejména jak moc závažný průběh onemocnění způsobuje, bych každého, kdo může, vyzval, aby se nechal očkovat.“ řekl radní pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS).

Upozorňuje přitom, že středočeská očkovací centra nebudou očkovat na Štědrý den, tedy 24. 12. a pak také 1. 1. 2022. „V tyto sváteční dny chceme personálu dát možnost si vyčerpat volno, případně vypomoci v nemocnicích,“ dodává radní.

Středočeské nemocnice nadále aktuální zátěž zvládají. A to také za pomoci Armády ČR. Nadále jsou v zdravotnických zařízeních v regionu nasazeny čtyři desítky příslušníků. Nasazeni jsou i dobrovolní hasiči. Jejich pomoci využívá zatím jedno zařízení sociálních služeb, ve kterém dosud působili příslušníci Armády ČR. Celkem dva dobrovolní hasiči již nastoupili do soukromého zařízení zaměřeného na komplexní péči o seniory. Od pátku 17. 12. pak budou dobrovolní hasiči pomáhat také v nemocnici v Kladně.

V případě potřeby jsou k dispozici další desítky dobrovolných hasičů, kteří jsou ochotni nastoupit do zdravotnických zařízení a pobytových zřízení sociálních služeb.

„Jsem nesmírně vděčná za pomoc vojáků i dobrovolných hasičů. Díky nim všem jsou středočeské nemocnice schopné zvládat nápor, kterému čelí,“ uvedla hejtmanka Pecková.

„Kromě toho je zde významná pomoc, kterou nabízí akce Lékaři pomáhají Česku. Ve Středočeském kraji jsou jich desítky, kteří jsou ochotni nastoupit do nemocnic nebo do očkovacích center a ulevit tak nemocničnímu personálu, který neměl často možnost čerpat dovolenou i celé dva poslední roky. Několik z nich již nemocnice i očkovací centra v kraji využily,“ doplnila hejtmanka.

Situace v sociálních službách je nadále stabilizovaná. Poslední data ukazují, že v pobytových zařízeních sociální péče zřizovaných krajem jsou nakaženi pouze 12 klientů z celkem pěti tisíc. Celková nemocnost zaměstnanců (bez ohledu na to, zda jde o covid) je okolo sedmi procent.

Středočeský kraj – Krajský úřad
Zborovská 11    150 21 Praha 5
Email: press@kr-s.cz
www.kr-stredocesky.cz

Autor:KZ