Lenka Pustinová, vedoucí oddělení rozvoje města: Vánoce jsou krásnými svátky a lidem je třeba dopřát pohody především v místě, kde žijí

Mnozí občané Kralup se už nyní těší nejen na adventní oslavy ale také na to, jak bude letos pojata výzdoba centra a dalších částí města. „Chceme se v tomto ohledu dál posouvat. Věřím, že letos občanům předvánoční čas co nejvíce zpříjemníme,“ říká Lenka Pustinová, vedoucí oddělení rozvoje města, jež se výrazným způsobem podílí na koncepčním pojetí výzdoby a výběru světelných prvků.

Jak bude vypadat letošní výzdoba na Palackého náměstí? Můžeme čekat oproti loňsku nějaké novinky?

Výzdoba v centru města bude v základu vycházet z té loňské, ovšem s určitostí přibydou některé nové prvky. Tím hlavním bude velký adventní věnec se čtyřmi vysokými svíčkami, který necháme položit na obvod fontány. Na lampách veřejného osvětlení se objeví nové dekory a v neposlední řadě počítáme i s výzdobou menších stromků. Z těch ostatních prvků jsme se rozhodli zachovat oblíbenou průchozí bránu s anděly. Umístěna bude opět v blízkosti městského úřadu. Co se týče výzdoby vánočního stromku, ta zůstává beze změny.

Jsou do Vašich plánů zahrnuty i ulice, jež na Palackého náměstí navazují?

Ano. Výzdoba se bude týkat nejen Palackého ulice, ale i ulice Vaníčkovy, přičemž scénář bude v tomto ohledu stejný, jako tomu bylo v minulém roce. Až město dokončí výstavbu parkovacího domu a autobusového terminálu, pokusíme se zajistit rozšíření výzdoby i na tato místa. Totéž se však týká i zbylých ulic v centru (Husova, Jungmannova), kde by měla být v průběhu příštího roku uskutečněna čtvrtá etapa výstavby centra města. Pokud se vše povede, tak v příštím roce se mají občané skutečně na co těšit.

Města i větší obce dnes investují do vánočních výzdob nemalé finanční prostředky. Měly by se i Kralupy v duchu tohoto trendu dále rozvíjet?

Vnímáme, že i okolní města vkládají do vánoční výzdoby hodně peněz, trend takový dnes bezesporu je. Myslím si, že by nebylo úplně důstojné, kdybychom v tomto ohledu zůstali stát na místě. Proto vedení města zvolilo strategii pronájmu výzdoby, a to i s kompletní instalací. Doba nákupu řetězů a dalších propriet je už nenávratně pryč. Varianta pronájmu nám naopak nabízí obměnu nových prvků každoročně, nemluvě o ekonomické stránce věci.

Vnímáte názory i těch občanů, kteří považují takto vynaložené finanční prostředky za zbytečný rozmar?

Chápu, že někteří lidé mají tento pohled. Nebudeme si nic nalhávat, náklady na vánoční výzdobu nejsou zrovna malé. Myslím, že není vůbec špatné si tyto názory poslechnout. Osobně však patřím k těm, kteří si přejí, aby město vyzdobené bylo, vždyť i naši sousedé v tomto nikterak nepolevují. Pověsti Kralup by tento krok nikterak nepomohl. Vánoce jsou krásnými svátky a lidem je třeba dopřát pohody především v místě, kde žijí.

Bude letos vánoční výzdoba rozšířena i do dalších částí města?

Ano. Letos jsme se rozhodli, že ozdobíme světelnými řetězy i stromek v Lobečku, přičemž i ulice Mostní bude osazena novými dekory na lampách veřejného osvětlení. V obdobném stylu necháme vyzdobit Přemyslovu ulici, přestože pro tyto účely využijeme motivy z předchozích let. Naopak v ulicích Nerudova a Hennigsdorfská jsme se rozhodli výzdobu již nepoužít, neboť její stav už není na nejlepší úrovni.

Jsou podle Vašeho názoru v Kralupech místa, která by si v budoucnu pestrou vánoční výzdobu rovněž zasloužila?

Osobně se velmi těším, až se výzdoba centra rozšíří na Husovu a Jungmannovu ulici, potažmo parkovací dům a autobusový terminál. Jsem přesvědčena o tom, že přesně toto je ten ideál, mít takto zkompletované celé centrum města. Do ostatních částí bych výzdobu až tak dalece nesoustředila, přestože mi je jasné, že každý by chtěl mít to nejhezčí před svým vlastním domem. Je třeba si uvědomit, že i pronájem osvětlení je i tak dosti nákladný, nemluvě o vzrůstajících cenách energií. Osobně bych se tedy soustředila pouze na centrum a přímý průtah městem. Takovým mým snem je jednou zkusit vyzdobit lávku, v lepším případě Masarykův most, jenž dlouhodobě patří k symbolům Kralup. Proveditelnost i finanční náročnost však toto v dohledné době nejspíš nedovolí.

Aleš Levý, tiskový mluvčí MěÚ

Autor:KZ