Na houby, i když nerostou ( 2. díl)

Co spojuje Kralupy nad Vltavou a jihočeské město Soběslav? Další nalezená muchomůrka! Přesně před rokem jsme prostřednictvím Kralupského Zpravodaje přinesli zprávu o obdobné vyhlídce v nedaleké obci Mšeno a řádně ji porovnali s tou naší. V záloze jsme ale už tehdy měli přírůstek soběslavský, námi nedávno navštívený. Pojďme si tedy nyní „našeho příbuzného“ trochu představit. Místní muchomůrka, stejně jako ta kralupská, se pochopitelně nenachází poblíž centra města. Turisté ji najdou přibližně 500 metrů severně od středu, v blízkosti Nového rybníka, který je zároveň chráněnou přírodní památkou. A právě odtud vede uzounká stezka až k samotné vyhlídce, přičemž červený klobouček je dobře viditelný už z dálky. „Muchomůrka byla několikrát rekonstruována. V současné době se o ni starají především obyvatelé žijící v nedaleké vilové čtvrti. Tato komunita tu zároveň pořádá zajímavé kulturní akce,“ prozradila nám jedna ze sympatických pracovnic městského infocentra. Mimochodem, právě tímto důležitým stanovištěm, nacházejícím se na nám. Republiky, by návštěva Soběslavi měla pro většinu turistů začít. Ve městě i jeho okolí se totiž nachází celá řada dalších pozoruhodných míst, která by návštěvník bez potřebného nasměrování jistojistě přehlédl.

Nyní ovšem zpět ke krásně vypadající muchomůrce, jež se od té kralupské přece jen liší. Jak už samotná fotografie prozrazuje, největší rozdíl je třeba hledat v kloboučku. Soběslavský není až tak silný, avšak po stránce obvodu se zdá být přece jen větší. Stojnou část poté obklopují ze všech stran lavičky s malým stolkem, o jehož funkčnosti netřeba pochybovat. Rok 1933 dále prozrazuje datum vyhotovení, avšak bez udání jakýchkoli dalších informací. Ostatně toto mají všechny tři houbičky společné. „Domníval jsem se, že zdejší muchomůrka je jediná svého druhu. Vůbec by mě nenapadlo, že se nějaká další nachází i jinde,“ prozradil nám jeden z místních patriotů, kterého kralupský zájem o soběslavskou raritu evidentně potěšil: „Je to moc hezké místo. Především turisté ho považují za velmi příjemnou zastávku k odpočinku. Myslím si, že i prostranství kolem se povedlo.“

A pokud je řeč právě o celkovém pojetí prostranství, tak v této souvislosti nelze nezmínit sadu velkých kamenů, jež pomáhají dotvářet už tolik příjemnou atmosféru tohoto místa. Pokud se tedy v nejbližší době chystáte na jih Čech, zkuste zvolit jako jednu ze zastávek právě Soběslav.

Na houby, i když nerostou

SOBĚSLAV
Historické město Soběslav leží na soutoku Lužnice a Černovického potoka, v blatské krajině jižně od Tábora. Již v roce 1293 zde stála osada, která byla jmenována roku 1390 městem. Tehdy už město patřilo Rožmberkům, kteří zde nechali vystavět hradní palác. K návštěvě láká gotický hrad, muzeum i kostel sv. Petra a Pavla, z jehož věže je krásný výhled do krajiny tak lákavé pro cyklisty, houbaře, milovníky vodních sportů a historie. V Soběslavi v současné době žije necelých 7 300 obyvatel. Město dýchá bohatým kulturním a sportovním životem. Rozvinutá je zde spolková činnost, kdy některé spolky působící v Soběslavi mají více jak stoletou historii.

Další zajímavá místa

NOVÝ RYBNÍK
Je domovem mnoha vzácných druhů fauny i flóry. Zajímavostí jsou plovoucí ostrůvky, kde hnízdí vzácné ptactvo. Procházkou po hrázi Nového rybníka je pak možné se dostat až k meandrům Černovického potoka.

PARK ZADRAŽILKA A LETNÍ PAVILÓN
Zásluhou Okrašlovacího spolku v Soběslavi spolu s děkanem Janem Zadražilem byl založen park u Nového rybníka. V roce 1927 byl v parku postaven zahradní pavilon, který je dodnes vyhledáván jako oblíbené vycházkové místo.

KAPLE PANNY MARIE BOLESTNÉ
Kaple se nachází na vrchu Svákov, poblíž studánky, která má údajně léčivé účinky.

ROZHLEDNA
Rozhledna Svákov se nachází v lesním komplexu Svákov na okraji Svákovského hradiště. Konstrukce rozhledny je celodřevěná o celkové výšce 13,5 m. Rozhledna je přístupná celoročně a zdarma.

Autor:KZ