Zuzana Šindelová, organizátorka Food festivalu v Kralupech: Jarní Food Fest bude nejspíš „takeaway“

Bylo těžké se rozhodnout, ale hezké počasí pomohlo. Jarní Street Food Fest proběhne! Pandemie kulturu s výjimkou letních měsíců prakticky umrtvila. Organizátoři Food Festu se ale nevzdali, a i posunutím termínu konání se pokusili zajistit svému Festu co nejlepší možné podmínky k uskutečnění. Zdá se, že se to vyplatilo, neboť se situace začíná pomalu zlepšovat a jarní Food Fest tak proběhne 29. května na Palackého náměstí.

Loňský Street Food Fest jste kvůli pandemii museli zrušit. Kdy padlo rozhodnutí, že ten letošní bude v pozdějším termínu?
Loňský jarní Street Food jsme museli zrušit na poslední chvíli, podzimní proběhl, dá se říci, za pět dvanáct, než se opět situace zpřísnila a možná nám i hrálo do karet, že bylo velice špatné počasí a díky tomu nebylo náměstí plné. I přesto ale lidé přišli. Rozhodnutí padlo po Novém roce, pokud se nepletu koncem ledna, kdy jsme na Facebooku zveřejnili event a raději jsme termín posunuli o měsíc později, než jsme jarní Food Fest chtěli původně pořádat.

Kdy jste se rozhodli, že letošní festival navzdory aktuální situaci proběhne?
Bylo těžké přemýšlet nad tím, zda festival, a hlavně ten jarní, letos proběhne a zda vůbec investovat energii a čas do organizace. Hodně tomu asi přispělo hezké jarní počasí a s ním i příval pozitivní energie a chuť konečně něco změnit. Jasné rozhodnutí padlo 23. března 2021, kdy byly zaktualizovány body nouzového stavu a již bylo možné výdejní okénka přemístit mimo hlavní provozovny. Jestli ale akce proběhne stále nevíme, počítáme s tím, že ano, ale situace se samozřejmě může změnit klidně i v den konání akce. Stále ale doufáme, že se podmínky spíše rozvolní, než zpřísní.

Jak velká diskuse předtím v organizátorské skupině probíhala?
Moc velká diskuse neproběhla. V organizačním týmu jsme dva, já a můj partner, takže jsme nad kávou přemýšleli, jakým způsobem akci přizpůsobit současné situaci. Nejvíce tomu přispěl partner, který přišel s tím, že budou výdejní okénka. Stále samozřejmě doufáme v rozvolnění do termínu jarního Food Festu, ale jsme připraveni i na to, že by se akce musela opět zrušit. Další debata probíhala se zástupcem města Kralupy a KASS Kralupy a jsme rádi, že nám obě strany podpořily a drží nám palce.

Jaké byly hlavní důvody pro a proti?
Hlavní pro a proti? Je to těžké. Člověka až degraduje současná situace a dá se říci, že už nemá chuť se dále „kultuře“ věnovat. Samozřejmě hlavní pro jsou úspěšné akce za námi a silná motivace organizovat další. Proti je situace nejistoty, v níž se teď Česká republika nachází.

Jaká opatření budou letošní festival provázet?
Opatření jsou jasná. Musíme dodržet rozestupy mezi stánky, bude jich tedy méně, než bychom chtěli, a budeme muset zajistit dostatečný zábor prostoru náměstí abychom dodrželi m2 pro jednu osobu.

Bude někdo dohlížet na jejich dodržování? Jídlo bude dost pravděpodobně návštěvníky lákat k sundávání ochranných pomůcek.
Ano. Počítáme s tím, že pokud se situace nezmění, festival proběhne takzvaně „takeaway“, tedy vše se bude prodávat do boxů s sebou z výdejních okének. Dále budou muset mít účastníci respirátor a na každém výdejním okénku bude poučení pro účastníky a dezinfekce. Máme zajištěný organizační tým, jež bude na průběh dohlížet, a v neposlední řadě bude pravidelně hlášeno, jaké podmínky dodržovat a jak se na festivalu chovat. Je nám jasné, že si lidé budou chtít jídlo na místě sníst, nebo jej alespoň ochutnat. Dle posledních informací by to problém být neměl, v blízkosti výdejního okénka mohou jídlo sníst společně rodinnými příslušníky, a pokud se nejedná o rodinu, musí dodržet dva metry rozestup. Aktuální informace budeme ale řešit těsně před konáním akce a lidé se je dozví na Facebooku.

Na co všechno se mohou návštěvníci těšit?
Na festival jezdí částečně stálí prodejci, na ty jsou již lidé zvyklí, a loňský podzimní festival přivál nové zajímavé chutě. Musíme uznat, že díky pandemii jsme o pár dobrých lidí přišli, buď se podnikání v tomto směru přestali věnovat, nebo si našli stálé místo a již na akce tohoto typu nejezdí a volí raději jistotu, i tak je ale na co se těšit. Jak bylo řečeno, stánků bude méně, ale bude z čeho vybírat a mělo by se chuťově dostat na všechny.

Jaké stánky na festivalu budou?
Na jarním Food Festu se návštěvníci mohou těšit na nové i stávající prodejce. Z těch známých to budou Big Fries (Belgické hranolky), Pojízdná Kavárna Longberry, Pivotéka u Chameleona, Restaurace na Františku s pečenou kýtou, NosMakarons Print se svými makronkami, dále třeba oblíbené Bramloše, Dog’n’Roll s hotdogy nebo Yes Me Truck. Z nových například Indonéská kuchyně od Allan Kneefel, který již byl na loňském, díky počasí nepovedeném, podzimním Food Festu, dále počernický pivovar i se svým stánkem s burgery nebo domácí limonády od Losů.

Bude při festivalu probíhat nějaký doprovodný program? Případně jaký?
Doprovodný program bude v podobě reprodukované hudby. Již loni jsme chtěli živou hudbu, ale bohužel pandemie nám toto nedovolí, jdeme tedy cestou nejrozumnější, a to je alespoň nějakou hudbu zajistit. Také je nám jasné, že pandemie zamávala nejedním prodejcem, a tak chceme i jim dát větší prostor na to si finance vydělat a nezvyšovat náklady o doprovodnou produkci.

Jak vznikl nápad vyrábět trička?
S partnerem jsme dříve zkoušeli vyrábět vlastní tištěná trička, popravdě nám to moc nešlo, ale pár přátel se tím zabývá, takže jsme si letos řekli, že necháme vyrobit pár triček na Food Fest 2021. Trička i samotný leták ponecháme na jaro a podzim toho roku vždy stejný, počínaje letoškem bude tedy vždy tričko k určitému roku. Nápad asi přišel díky tomu, že jsme letos leták poprvé kreslili a budeme v tom chtít pokračovat dál.

Kateřina Horová, redaktorka

Autor:KZ