Nový cíl turistiky v Nelahozevsi

Vúnoru je to půl roku od slavnostního otevření turistického informačního centra Nelahozeves, které najdete v bývalé nádražní budově Nelahozeves zámek. Co se během té doby událo a jak fungujeme v době koronavirové?

Brána do centra Nelahozevsi Kdo do Dvořákovy rodné vsi přijede vlakem a vystoupí na zastávce Nelahozeves zámek, jen těžko uvěří, že historické nádražní budově před pár lety hrozila demolice. Padající strop, zabedněná okna a nepěkná „výzdoba“ graffiti. To už je naštěstí minulost! Informační centrum spadá pod gesci obce Nelahozeves, která si budovu ve vlastnictví Správy železnic dlouhodobě pronajímá. Účel provozování turistického infocentra s kavárnou je jednoznačný. Chceme poskytnout zázemí a plnohodnotné informace návštěvníkům a zároveň nabídnout kvalitní a chutné občerstvení z lokálních zdrojů. A především propagovat obec jako rodiště našeho nejslavnějšího hudebního skladatele. K tomuto účelu vzniká množství nových propagačních materiálů, pohlednice, odznaky atp.

Jsme „family friendly“. Ve výklenku je dětský koutek s hračkami a parádním výhledem na kolem projíždějící vlaky. Oživení tohoto místa bylo snem mnoha obyvatel Nelahozevsi. Mnozí se do přípravy rekonstrukce zapojili. Interiér navrhl nelahozeveský architekt, nábytek vyráběl místní truhlář, opravena byla i okolní původní pískovcová zeď. Nelahozeves se dočkala reprezentativní vstupní brány do svého centra. I bezprostřední okolí doznalo výrazných změn a práce stále nejsou u konce. Prostor před budovou infocentra se totiž propojí s prostorem kolem gotického kostela sv. Ondřeje, který se také dočká opravy. Kostelík obec získala do svého vlastnictví darem od Římskokatolické farnosti Kralupy nad Vltavou.

Infocentrum v době korony Koronavirová opatření se nám nevyhnula, proto jsme nedlouho po otevření museli na necelé dva měsíce zcela zavřít. Když koncem prosince došlo k dalšímu lockdownu, rozhodli jsme se, že vyjdeme vstříc zájmu místních. Proto máme každý víkend mezi 14. a 17. hodinou otevřené okénko a budeme tak fungovat i nadále, dokud se situace opět nerozvolní. Infocentrum je jinak zavřené a funguje on-line.

Máte-li nějaké dotazy, můžete nám kdykoli napsat na e-mail infocentrum@nelahozeves. cz nebo zprávu přes Facebook, kde jsme k dohledání jako @infonelahozeves (Infocentrum Nelahozeves), kam dáváme veškeré aktuality a lokální zajímavosti. Také nás můžete sledovat na Instagramu, kde nás najdete jako @visitnelahozeves. Jakmile se pravidla uvolní, znovu otevřeme. Věříme, že se po zklidnění situace informační centrum stane i dějištěm menších kulturních akcí, na nichž se budeme společně setkávat.

Soňa Brunnerová, on-line pracovnice infocentra

Autor:KZ