Nereprezentativní hospodu nahradí Krušovická šalanda

V Lobečku v těsné blízkosti Kulturního a společenského střediska Vltava probíhá rekonstrukce restaurace Vltava. Na místo baru Barracuda, hudebního klubu Ponorka a hospodského zařízení s nechvalnou reputací Formanka vznikne moderní restaurace a pivnice ve stylu Krušovické šalandy.

Projekt budoucí restaurace Vltava je založen na spolupráci soukromého subjektu a Města Kralupy nad Vltavou, jakožto vlastníka budovy. Na zářijovém zastupitelstvu bylo odsouhlaseno, že vlastník budovy provede na své náklady opravu exteriéru (okna, vnitřní rozvody, hrubé podlahy, omítky atp.) a firma EU Polymer bude financovat technologie a celý interiér (kompletní vybavení, osvětlení, svítidla, vypínače, čisté podlahy aj). Tato varianta, jak využít potenciál budovy, se zdá být výhodná pro obě dvě strany.

„Buď se dohodneme, že do toho vložíme cca 16. mil. Kč ve spolupráci s EU Polymerem, který na projekt vynaloží podobné finance jako Město Kralupy nad Vltavou, anebo opravu budovy budeme muset řešit sami a ta investice bude několikanásobně vyšší,“ řekl pro Kralupy TV opoziční zastupitel Stanislav Hejduk.

Moderní restaurace a tankové pivo

Hlavní restaurace nabídne 150 míst k sezení plus šedesát míst na venkovní terase. Pro část pivnice je v projektu zahrnuto celkem 65 míst. Prostory bývalého klubu Ponorka budou využity pro zázemí restaurace. V suterénu budou rovněž umístěny tanky na pivo. „Nechci snižovat kapacitu restaurace tím, že do prodejní zóny umístím tanky. Takový standard sice patří ke konceptu Krušovické šalandy, ale naštěstí si jako provozovatelé můžeme navrhnout vzhled interiéru sami, samozřejmě s určitými náležitostmi, aby provozovny mohly nést jméno Šalanda,“ vysvětluje investor a představitel EU Polymer Karel Fučík, jenž následně dodává, že provozovat noční bar, kterým byla právě Ponorka, nemá smysl, jestliže existují vyhlášky o rušení nočního klidu. „Kralupy navíc leží blízko Prahy, nabídka hudebních klubů je tam vysoká,“ dodává K. Fučík.

Nově oděná restaurace nebude mít architektonicky jednotný interiér. „Bude to členěné tak, že jednotlivé sekce budou vzhledově rozdílné, návštěvníci budou mít dojem, že od ostatních sedí zvlášť,“ představuje změny v interiéru jeho investor. Šalanda v Kralupech by měla nést přívlastek „lepší“ restaurace. „Před dvaceti lety všichni koukali na ceny, ne na prostředí, ve kterém se stravují. Kvalitu jsem suploval kvantitou. Fakt, že lidé jsou konečně schopni si připlatit za kvalitu, jsem si uvědomil přibližně před osmi lety. Nejprve jsem si vyzkoušel provozovat šalandu v Mladé Boleslavi a pak jsem šel do Prahy. Další v této řadě šaland po spolupráci s městem Kralupy nad Vltavou je tento objekt, jelikož poloha restaurace Vltava je velice dobrá,“ popisuje provozovatel s dlouholetými zkušenostmi v oboru pohostinství. V Kralupech nad Vltavou vlastní dalších asi pět zařízení.

Nový přístup, konec obejdům?

V současném interiéru restaurace Vltava se nachází vchod do KaSSu, který by měl být i po rekonstrukci zachován. Moderní přístup provozování šalandy by tak měl kulturnímu středisku vytvářet dobré renomé. Doposud nebyla restaurace Vltava příliš reprezentativním místem. Podle nového ředitele kulturního střediska Robina Janoše se jeho personál již na novou spolupráci těší.

Restaurace Vltava je často spojována s nepříjemnostmi, hlukem i vandalstvím. Toto vše by mělo dle pana Fučíka vymizet. Aby šalanda fungovala, musí zajistit pořádek týkající se i způsobilého chování návštěvníků. Nezpůsobilé chování ustalo i díky novelizované Obecně závazné vyhlášce města Kralupy nad Vltavou č. 1/2020 o zákazu konzumace alkoholických nápojů a žebráním na veřejném prostranství. „V prostoru před kulturním domem Vltava se často shromažďovaly osoby konzumující zde alkoholické nápoje, které rušily noční klid. Proto byla tato lokalita od letošního června přidána do seznamu míst, kde se podle městské vyhlášky nesmí konzumovat alkohol. Díky nepřetržitému monitorování této lokality kamerovým systémem je zajištěna rychlá detekce takového protiprávního jednání i následná vymahatelnost ve správním řízení,“ dodává ředitel Městské policie Kralupy nad Vltavou Ladislav Voves. Otevírací doba je pro všechna zařízení tohoto typu totožná. Stejně tak by tomu mělo být i v případě Kralupské šalandy, otevřeno od 11:00 do 23:00, v pátek a sobotu do 24:00, v neděli do 22:00. Kvůli současné pandemii je pravděpodobné otevření šalandy naplánováno na konec roku 2021. Ti, jež mají rádi gastronomii na vyšší úrovni, se mohou těšit na českou kuchyni obohacenou o steaky, ryby, těstoviny i saláty a především dobré tankové pivo. „Budova je od 60. let minulého století v podstatě v původním stavu, rozvody včetně vybavení jsou již v tristním stavu. Očekáváme tedy, že v Kralupech konečně vznikne slušná restaurace, jež nabídne atraktivní a reprezentativní prostory,“ zakončuje vizi tohoto projektu kralupský starosta Marek Czechmann.

Karmela Spejchalová, šéfredaktorka

Autor:KZ