Tomáš Pekárek, kralupský zastupitel: Ze spolupráce místních skejťáků a města vzniká moderní skatepark

Skateboardisté a rideři se dočkali rekonstrukce kralupského skateboardového hřiště, které sice bylo v provozu (od roku 1999), ale dlouhodobě spíše chátralo. „Celkový stav nevytvářel ani dobrý vztah mládeže k věcem a svému okolí,“ doplňuje kralupský zastupitel Tomáš Pekárek, jenž aktivně komunikoval se členy facebookové skupiny (čítající bezmála 500 lidí) nazvané Chceme nový skatepark v Kralupech nad Vltavou založené v roce 2016. Proč se ale na rekonstrukci čekalo tak dlouho a v jakém novém kabátě se představí? To a více se dozvíte v následujícím rozhovoru.

V jakém stavu byl skatepark před rekonstrukcí?

Všichni ti, kdo šli kolem, mohli vidět, v jakém stavu to místo bylo. Několik starých kovových překážek k ježdění ve zchátralém, poničeném, místy zrezlém a celkově nepříliš udržovaném stavu rozhodně nikoho k využívání nelákalo, natož k seriózním pokusům o opravdový skateboarding. Celkový stav navíc nevytvářel ani dobrý vztah mládeže k věcem a svému okolí. Když se totiž denně pohybujete ve zničeném a špinavém prostředí, co vás to naučí? Maximálně tak letargii. Rozhodně ale nejste hrdí na své město a nevážíte si ho, což se pak propisuje do vašeho chování k okolí obecně. Dlouhodobě razím názor, že i prostředí vychovává. O tom, že jsou podmínky pro skateboarding na místním hřišti nevyhovující, se začalo aktivně jednat až v roce 2016.

Co stálo rekonstrukci v cestě?

Skatepark nechátral úplně. Občas samozřejmě došlo k úklidu, občas k natření kovových překážek, ale celkově byl ten stav velmi neutěšený, za zenitem, a o obrození si říkal již dávno. Když řeknu, že nový mohl vyrůst klidně před těmi deseti lety, „skejťáci“ by mi dali jistě za pravdu. Proč do toho Město nešlo dříve, to nedokážu říci, protože sám jsem zastupitelem až od konce roku 2014. Koncem roku 2016 a začátkem roku následujícího se o možnosti rekonstrukce skateparku poprvé rozhodovalo na zastupitelstvu, schvaloval se finanční rámec – maximální částka, která by na to měla být uvolněna. Jakmile zastupitelé vyjádřili svůj souhlas, začala příprava návrhů a vizualizací, jak by to mohlo celé vypadat. V březnu 2017 jsme pak na radě města schválili konkrétní podobu, podle níž se posléze připravoval projekt, ten byl dokončen na začátku roku 2018. Následně se rozjelo stavební řízení, které bylo zdlouhavé především kvůli „potížím“ ze strany Správy železniční dopravní cesty, protože místo leží v ochranném pásmu drah. Začátkem roku 2019 už bylo stavební povolení vydáno, ale dodavatel byl vybrán až na jeho konci. Od prvního usnesení rady města do začátku realizace sice uběhly téměř čtyři roky, ale už se staví a z našeho města tak zmizí další nevzhledný kout.

Aktivně jste se angažoval ve facebookové skupině, která prosazovala rekonstrukci hřiště od roku 2016. Jak jste tuto komunikaci promítl do jednání v zastupitelstvu či v radě města?

O nějaké formě rekonstrukce skateparku se začalo intenzivněji jednat v polovině roku 2016, kdy jsem byl ještě součástí rady města a na jednání nám přišel podnět z odboru realizace investic a správy majetku o tom, že by to chtělo se skateparkem něco udělat a rada města by se tedy měla zamyslet nad jeho budoucností. To byla voda na můj mlýn, od začátku jsem své kolegy přesvědčoval, abychom se nedrželi úplně při zemi a před rekonstrukcí dosluhujících překážek upřednostnili výstavbu zcela nového skateparku. Tehdy šlo o to, jakou variantu zvolíme, a posléze, když jsme se shodli na výstavbě nového, o to, jakou částku na výstavbu v zastupitelstvu uvolníme. Já to vše tlačil očima, jak se lidově říká, aby to bylo co nejlepší, ale je důležité, že se všechno dobře sešlo v jednom čase. Idea v hlavách vícera lidí a ochota dalších peníze z rozpočtu města uvolnit. Zastupitelstvo i rada jsou kolektivní orgány. Poděkování za to, že vše nakonec došlo až k realizaci, patří ale především úředníkům, kteří celý proces zpracovali. Bez práce některých z nich si to neumím představit. A místním nadšencům do skateboardingu zase patří poděkování za trpělivost. Snad se jim vše bude líbit tak, jak všichni doufáme.

(pozn. red. Na zařazení rekonstrukce skateparku do rozpočtu města na letošní rok má rovněž podíl starosta města Kralupy nad Vltavou Marek Czechmann, který inicioval skupinu skateboardistů, aby vytvořili petici za obnovu skateparku. Tato petice následně sloužila jako pádný argument na jednání zastupitelstva.)

Jak se promění vzhled skateparku?

Skatepark bude úplně nový, moderní. Za více než 3,3 mil. Kč postaví zkušená firma betonový skatepark se spoustou menších překážek. Opraví se též chodníček z ulice a i ten běžný mobiliář jako odpadkové koše a lavičky bude zcela nový. Jsem si jist, že novotou vonící místo rozhodně přiláká více zájemců o tento druh sportu. Nejen těch stávajících, ale i úplně nových.

Jaká firma rekonstrukci zajišťuje?

Na obnově skateparku se již od začátku podílí renomovaná firma Mystic Constructions, s. r. o., která má za sebou mnoho realizací po celé republice. Pro Kralupy zajišťovala návrh projektu a nyní i samotnou stavbu. Nikdo nemá s tímto segmentem tak velké zkušenosti. Navíc firmu tvoří bývalí jezdci, takže svému oboru rozumí i po stránce toho, co skejťáci chtějí a potřebují.

Autor:admin