Zámecká konírna ve Veltrusích získá novou tvář díky fotogrammetrii

Veltrusy – Konírna na Státním zámku Velrusy prošla pětiletou renovací a od roku 2016 opět slouží svému původnímu účelu – jsou v ní ustájeni koně.

Jeden kůň tu však doposud chyběl. Respektive chyběl na zdi nad vchodem do konírny. Byla to terakotová plastika hlavy koně, která zdobila vchod do stáje až do konce 40. let minulého století a pak z budovy zmizela. Po letech byla hlava náhodně objevena v okolí Veltrus, ale již zafixovaná ve zdi jiného objektu. Hlavě však chyběly uši, které se naštěstí u současného majitele našly – v šuplíku kanceláře.  Protože zhotovení odlitku plastiky tradičním způsobem již nebylo možné, zadal Národní památkový ústav úlohu vytvořit kopii busty firmě Digitry Art Technologies, která se zabývá laserovým skenováním a fotogrammetrií. .

Fotogrammetrie a laserové skenování jsou nové pojmy, které se stále častěji objevují ve spojení s rekonstrukcí historických objektů. Tam, kde není možno zaměřit objekt nebo prostor tradičním způsobem – v zástavbě, podzemních prostorách, členitých interiérech, jsou tyto technologie neocenitelným pomocníkem. V případě plastiky koňské hlavy bylo pořízeno cca 350 snímků hlavy a uší v různých úhlech, které byly posléze softwarově zpracovány. Program vyextrahuje z fotografií jednotlivé body a určí jejich přesnou polohu ve 3D prostoru. Propojením bodů vytvoří virtuální trojrozměrný model snímaného objektu – v našem případě busty koňské hlavy. Chybějící upadlé uši byly virtuálně  uchyceny k hlavě.  Model byl následně v měřítku 1:1 vytištěn na 3D tiskárně a restaurátorskou technikou retušován tak, že je k nerozenání od originálu..

Slavnostní odhalení plastiky proběhne v sobotu 25.1. 2020 v 11.00 při příležitosti zahájení nové sezóny 2020. Následovat bude komentovaná prohlídka konírny.  Přijďte se spolu s námi potěšit ze staronového přírůstku na zámku a dozvědět se něco o jeho historii.

Autor:admin