Na ZŠ Václava Havla vyrostla přes prázdniny naučná zahrada

Školní ruch v základních školách vystřídal o prázdninách ruch stavební. Toto období využívá město k investičním akcím, které během školního roku nelze realizovat. Jednou takovou akcí byl vznik naučné zahrady na ZŠ Václava Havla, skládající se z mnoha nevšedních prvků a stanovišť. Koncept zahrady vychází primárně z tzv. naučné stezky, jež obepíná celý obvod sportovního areálu. Děti zde mohou kupříkladu narazit na hmyzí domeček, broukoviště, okrasné valouny či bylinkovou spirálu. Tzv. pěstitelskou část tvoří vyvýšené záhonky, kompostér a kovové palmety. Součástí projektu je také plocha pod venkovní učebnou a přístupová cesta k ní.

„Pro kultivaci školních zahrad je třeba využívat všech dostupných finančních prostředků, které nejsou z rozpočtu města. Na ZŠ Václava Havla byla nejprve realizována sportoviště a o letošních prázdninách došlo na úpravy nepříliš dobře vypadající zahrady. Myslím si, že nová podoba vypadá opravdu atraktivně. Přidanou hodnotou je pak možnost vzdělávat děti venku, ozvláštnit jim výuku trošku něčím jiným. Možná se tato alternativa nezalíbí úplně všem, nicméně i tak je rozhodně dobře, že se děti budou moci pohybovat v mnohem kultivovanějším prostředí. Například v rámci docházky do družiny,“ uvedl místostarosta Libor Lesák.

Náklady na kultivaci zahrady přesáhly jeden milion korun, přičemž zhruba polovinu částky pokryla dotace ze Státního fondu životního prostředí. Vedení města by pak rádo navázalo na kultivaci prostranství i v dalších školách, příkladně na ZŠ Třebízského, kde je plánována výstavba zahrady obdobného typu.

Tento projekt je financován Státním fondem životního prostředí České republiky na základě rozhodnutí ministra životního prostředí.

https://www.sfzp.cz/

https://www.mzp.cz/

Aleš Levý, tiskový mluvčí MěÚ

Autor:KZ