Marcela Horčičková, vedoucí odboru investic a správy majetku MěÚ: Na podzim bude dokončena třetí etapa rekonstrukce Palackého náměstí

Zejména letní měsíce jsou ideální pro rekonstrukce, výstavbu a budování. V nejbližších dnech dojde k finalizaci některých investičních akcí, které má v gesci odbor realizace investic a správy majetku MěÚ Kralupy nad Vltavou.

Jaké investiční akce jsou v současné době před dokončením?

Momentálně dokončujeme rekonstrukci lávky v Podřipské ulici, která by měla být v nejbližších dnech přístupná občanům. To je jistě pro většinu obyvatel velmi pozitivní zpráva. Naopak o něco problematičtější situace panuje u lávky na Budečské stezce. Přívalové deště zapříčinily odložení naplánovaných prací. Hladina potoka se neustále zvedá a zabraňuje tak v rychlejší realizaci. Zde očekáváme zdržení akce přibližně o čtrnáct dní. Lávka by tedy měla být k dispozici v průběhu měsíce září. V srpnu dále plánujeme dokončit výstavbu náměstí, hned poté začneme s rekonstrukcí Palackého ulice. Do konce listopadu bychom měli vše stihnout. Adventní oslavy tak budou moci proběhnout na zcela novém náměstí. Jinak samozřejmě v průběhu celého léta budou pokračovat práce na rekonstrukci kuchyně a přístavbě učeben na ZŠ Komenského, což je dlouhodobější projekt, jak už jsme několikráte informovali. V neposlední řadě nás začátkem července čeká pokládání asfaltů v ulici Nad Lobčí a ve fázi finalizace je rovněž dokončení výstavby parkovacích míst v ulici Třebízského.

Mnoho občanů se podivovalo nad prázdninovým termínem oprav lávky na Budečské stezce a dlouhodobější uzavírkou. Mohla byste, prosím, osvětlit, proč byl stavebníkem zvolen takovýto postup?

Důvody jsou následující. Lávka se musí stavět přes léto, neboť součástí rekonstrukce jsou vrty, které se mohou dělat jen v měsících největšího sucha. Z tohoto důvodu jsme vybrali právě toto období, přestože ani teď není situace s ohledem na pracovní postup zcela ideální. Jednoznačné ovšem je, že mimo léto by oprava nebyla vůbec možná. Co se týče délky termínu prací, tak ve skutečnosti chtěl realizátor akce ještě dva měsíce k dobru. Lávka, přestože vypadá jednoduše, je v tomto místě svým způsobem specifická a vyžaduje několik složitějších stavebních operací, nehledě na upevňování obou břehů. Technologický postup stanoví, že až po čtyřtýdenní pauze se můžeme vůbec zabývat skutečným posazením lávky.

Nebyla ve hře možnost instalace lávky „prozatímní“?

Další věc, která vypadá obyčejně, ovšem jen zdánlivě. Provizorní lávka pro občany musí být řádně zkolaudována a staticky zajištěna. Pokud provizorní lávku postaví samotná firma, tak pouze pro vlastní potřebu. Pohybovat se po ní mohou pouze dělníci, kteří jsou řádně proškoleni. Instalace náhradní lávky by byla natolik finančně náročná, že jsme o ní vůbec neuvažovali. Jak už jsem uvedla, stěny na obou březích jsou značně nestabilní, takže ze statického i bezpečnostního hlediska by se jednalo o ne zcela adekvátní řešení.

Též jste se zmínila o třetí etapě výstavby centra města. Zde probíhá vše bez komplikací?

Ano, zde žádné zásadní problémy nenastaly. Sice se může zdát, že se při pohledu na náměstí nic moc nového neděje, ovšem opak je pravdou. V současné době jsme ve fázi příprav hlavního řádu dešťové kanalizace. Je nutno svést svody ze všech domů, následně pak i z domů potenciálních, které budou součástí nového bloku. Taktéž nezbytné zasíťování k novým domům je v rámci stavby naprosto klíčové. Inženýrské sítě jsou v hloubce až 3,5 m pod povrchem, proto tyto práce trvají poměrně dlouho.

Určité problémy byly na Palackého náměstí spojeny s lampami veřejného osvětlení, bez provozních komplikací se neobešly také oba vodní prvky. Mohla byste ozřejmit, jaká je v tomto ohledu aktuální situace?

Lampy veřejného osvětlení měly v zimě jinou podobu ve srovnání s ostatními světly na náměstí. Vše se událo následovně: firma objednala požadované lampy pozdě. Po zralé úvaze jsme se rozhodli počkat na správnou dodávku, a to s tím, že firma zdarma nainstaluje prozatímní svítidla, která byla momentálně dostupná. V nejbližším možném termínu proběhla jejich výměna. Po celou tuto dobu jsme firmě nezaplatili tuto část dodávky, čekali jsme na finalizaci. Co se týče vodních prvků, tak i zde došlo k menším komplikacím, které nás mrzí. Potůček ve Vaníčkově ulici sice funguje, ovšem voda zatím neteče po kamenech, což byl prvotní záměr. Potůček je tedy nyní v reklamaci. Buď v nejbližších dnech dojde k opravě na místě, nebo ho budou muset kameníci nějakým způsobem rozebrat. Jde o to, aby voda stékala patřičným způsobem a nezatékala do okolních prostor a šachty. Fontána na Palackého náměstí je zcela v pořádku, přestože jsme i zde museli řešit problém. Nějaký vandal totiž zcela nepochopitelně poničil ústřední trysku, do které musel neuvěřitelným způsobem uhodit. Jen šťastnou náhodou se nám ji podařilo opravit. Je opravdu smutné, že jsou mezi námi jedinci, kteří si neváží vůbec ničeho. Přitom fontána je postavena tak, aby se lidé mohli v horkých měsících osvěžit, zejména pak děti. Je to zkrátka prvek, který patří nám všem.

Jaké akce plánuje město na prázdniny a po prázdninách?

Čeká nás výstavba naučné zahrady na ZŠ Václava Havla. Na konci prázdnin máme v plánu výstavbu veřejného osvětlení v ulicích Poděbradova a Hybešova. Samozřejmě budeme pokračovat výstavbou 3. etapy Palackého náměstí, na řadu přijdou i další práce spojené s rekonstrukcí kuchyně na ZŠ Komenského a výstavbou nových tříd.

Aleš Levý, tiskový mluvčí MěÚ

Autor:KZ