Patrik Husák, hokejista HC Oceláři Třinec: Obdivuji ty, co mají ve sbírce x titulů, je to strašně náročná cesta

Kralupák, hokejista Patrik Husák (29), se dočkal sportovního životního triumfu. Z prvoligového Frýdku-Místku si ho na play off Tipsport extraligy vytáhli třinečtí Oceláři, aby vyztužil jejich obranné řady. Patrik se prezentoval spolehlivými výkony, v náročných sériích play off odehrál devět utkání a nakonec zaslouženě nad hlavu zvedl Masarykův pohár!

Patriku, jak se to všechno seběhlo, že jsi vyměnil dres prvoligový za extraligový?

Tak já hlavně vůbec nevěděl, jestli do play off naskočím. Připravoval jsem se s Třincem jako osmý bek a byl jsem kdykoliv k dispozici. Čtvrtfinále se prošlo v klidu, tak nebyl důvod měnit sestavu. Pak se doma prohrálo dvakrát s Plzní. Přišel za mnou pan Varaďa den před zápasem s Plzní venku a řekl: „Páťo, zítra jdeš na to“. Prostě mě hodil do vody a plav. Musel jsem se s tím poprat. Měsíc a půl jsem nehrál zápas.

Tvá mateřská Sparta ti vůbec v další kariéře nepomohla, viď?

Loni jsem podepsal prvoligovému Frýdku-Místku. Vůbec jsem nevěděl, co od toho čekat, ale jak město, tak parta lidí a celá organizace, všechno šlapalo, jak mělo. Už v průběhu sezóny jsem měl jít hrát nějaký zápas za Třinec, ale Sparta si za mě řekla na střídavý starty sto tisíc za jeden zápas. Takže pro mě nějaká možnost zápasu padla. Třinec měl ve Frýdku spoustu dobrých mladých kluků, tak brali radši je, zadarmo, což je logické. Pro mě byla jediná záchrana, díky níž jsem nakonec mohl nastoupit za Třinec, když se udělala výměna Bukartse za Petra Vránu a dalo se do smlouvy, že můžu hrát. A pak jsem vyhrál titul. 🙂

Jak bylo obtížné zvyknout si v takto vypjatém play off na novou roli?

Já si hlavně vůbec nemyslel, že nastoupím do nějakého zápasu. Upřímně, kdyby byli všichni zdraví, tak si myslím, že bych nehrál. Ale osud to chtěl asi jinak.

Jak tě přijali spoluhráči, pomohli ti nějak?

Spoluhráči mě vzali výborně. Jak se to říká, když není dobrá parta, tak se nedá nic vyhrát a tady to platilo. Jeden za druhého bychom na tom ledě nechali všechno. Hlavně tam bylo spousta kluků z Frýdku, takže i o to bylo lehčí tam zapadnout.

Jak jsi byl spokojen se svými výkony, co ti umožnili trenéři či taktika?

Tak byla to úplně jiná role, než na jakou jsem byl zvyklý z Frýdku, tam jsem hrál přesilovky, měl jsem dost prostoru na ledě a najednou jsem musel změnit styl hry. Snažil jsem se hlavně z toho nepodělat. Řekl jsem si před každým zápasem, že si to jdu užít, že už to nikdy nemusím zažít.

Které momenty byly v sérii klíčové?

Každý zápas byl extrémně těžký jak na psychiku, tak na fyzičku. Ale za mě to byl určitě zápas číslo 5, když jsme vyhráli ve druhém prodloužení. Pak jsme si řekli, že to zkusíme doma urvat a povedlo se to.

Co pro tebe osobně znamená ve tvé hokejové kariéře zisk titulu extraligového mistra?

Pro mě osobně to znamená splněný sen. Před touto sezónou jsem dával rozhovor, že bych chtěl něco strašně vyhrát a ono se mi to splnilo. To je ten důvod, pro co se hraje hokej. Obdivuji ty, co mají ve sbírce x titulů, je to strašně náročná cesta.

Play off sis užíval s rodinou…

Určitě, moje mamka si to zaslouží úplně nejvíc ze všech. Co pro mě obětovala a kolik peněz ji to s tátou stálo. Vím, že musel skončit brácha s hokejem, když jsem šel v 7. třídě na Spartu, nebyly peníze na to, abychom hráli oba dva hokej. Kdo ten hokej hrál, tak ví, jak je to finančně náročný. Hned jsem věděl, jak jsem dostal medaili, že první, kdo ji dostane, je mamka. Hrozně si jí vážím, co pro nás a pro mě všechno dělá.

Je ti 29 let, znamená pro tebe letošní „mistrovská mise“ nějakou speciální motivaci do dalších hokejových let?

Tak osobně si myslím, že už tohle nejspíš nikdy nezažiju. Pro mě je to vrchol hokejové kariéry. Upřímně, v extralize jsem toho moc nenahrál. Spíš se motám v první lize. Teď mám za cíl dobře se připravit na další sezónu a podávat co nejlepší výkony.

Je Sparta Praha již definitivně uzavřená kapitola?

Nejspíš ano. Po letošní sezóně jsme volali s agentem na Spartu, jestli mají zájem. Bohužel ne. Chápu, mají podepsané své hráče, mrzí mě to, ale takový je hokejový život.

Problesklo, že jsi podepsal do nové sezóny novou smlouvu. Řekneš nám k tomuto kontraktu to, co můžeš?

Podepsal jsem smlouvu na dva roky s Ostravou Porubou, že budu mít vyřízené střídavé starty do extraligových Vítkovic. Osobně si myslím, že mám větší šanci si zahrát tam, než v Třinci, větší porci zápasů.

Chystáš se i na oslavy s pohárem do Kralup?

Vždycky se do Kralup vracím hrozně rád, ale zjistil jsem, že jsem klidnější mimo Kralupy, co se týče hokeje. Mám větší klid na něj. Dost jsem se za ten rok uklidil, co jsem byl ve Frýdku, měl jsem čas na sebe, na hokej a trošku se rozvíjet dál. Pohár budu mít na tři dny doma. V úterý i ve středu plánuji takové malé oslavy přístupné lidem, takže kdo bude chtít, i třeba i s dětmi, tak se může přijít na pohár podívat a vyfotit se.

A nechystá se Patrik Husák na rozšíření rodinného klanu?

Podle mě teď jsem ve fázi, kdy už bych si to dokázal představit. Už to není úplně ten mladej bláznivej Patrik. Tak uvidíme, kdy tady bude pobíhat malej Patrik junior. Hlavně, co na to řekne přítelkyně? 🙂

Jindřich Kohm

Autor:KZ