Vojtěch Pohl, kralupský místostarosta: Ne všechno lze změnit hned

Od listopadu loňského roku pracuje na postu druhého místostarosty lídr politického uskupení Kralupy Nová VLna pan Vojtěch Pohl. Do jeho portfolia spadá životní prostředí, správa majetku a bytová problematika. Má na starosti příspěvkové organizace, obchodní společnost a organizační složky v oblasti provozních potřeb. Dále je gestorem Kralupské sportovní, spol. s r.o., Městského bytového podniku, PO Sociální služby, KaSSu a městské knihovny.

Jak zatím hodnotíte Vaše dosavadní působení na radnici? Našel byste něco, co Vás na chodu městského úřadu překvapilo?

Fungování úřadu mě překvapilo spíše v obecné rovině. Našel bych určitě několik procesů, o kterých jsem měl nějaké představy, ovšem do hloubky jsem se s nimi jako občan nikdy nemusel seznamovat. Teď je tomu přesně naopak. Zjišťuji, že ne všechny věci lze snadno a rychle ovlivnit, přestože bych tomu byl rád. Činnost úřadu je svázána celou řadou předpisů, některé procesy vycházející z veřejné správy jsou poměrně zdlouhavé a z pohledu řízení města se ani dost dobře urychlit nedají.

Občané si v současné době nejvíce stěžují na uzavírku silnice v ulici Ke Hřbitovu (nutno podotknout, že se jim není co divit), někteří dokonce hovoří o tom, že by město mohlo v této věci udělat mnohem více, přestože komunikace nepatří do jeho správy. Existují tedy nějaké „silnější mechanismy“, kterými by vedení města mohlo na představitele kraje intenzivněji zatlačit?

Určité mechanismy pochopitelně jsou, lépe řečeno, bylo jich využito. V tomto případě mohou být z pohledu města využity prakticky pouze komunikační prostředky, neboť ulice Ke Hřbitovu není městem spravována. Nutno podotknout, že bylo vyvoláno několik jednání se zástupci krajského úřadu, ale bohužel i z mého pohledu nutnost této opravy přetrvává již dlouhou dobu.

Po komunálních volbách vznikla úplně nová koalice. Jak spolupráci všech politických subjektů zatím hodnotíte?

Podle mého názoru se koaliční spolupráce vyvíjí dobrým směrem, přičemž se s postupem času naplňují koaliční dohody, což je dáno iurčitým průnikem programů jednotlivých subjektů. Komunikace zatím probíhala bez výraznějších problémů a v rámci koaličních jednání se nám daří držet poměrně vysokou účast.

V minulém čísle Zpravodaje jsme se věnovali tématu vandalismu ve městě. Jak nahlížíte na tento znepokojující fakt?

Obecně vnímám vandalismus velice negativně, protože se jedná o činnost vykonávanou s motivem ničit něčí snahu či majetek. Přiznám se, že pohledem občana jsem tuto problematiku v Kralupech neviděl nikterak tragicky. V současné situaci, kdy se shromažďují veškeré informace spojené s touto trestnou činností, lze konstatovat, že těch přečinů proti pořádku bylo v poslední době opravdu moc. Ve spolupráci s městskou policií se musíme zaměřit jak na prevenci, tak na nekompromisní ukládání trestů.

Do Vaší gesce spadá také životní prostředí. Jak si podle Vašeho názoru v této oblasti naše město stojí?

Kralupy si vedou v oblasti městské zeleně poměrně dobře, zvláště když přihlédneme k tomu, že jsme městem průmyslovým. Například rozpočet na údržbu zeleně je poměrně objemný, nehledě na intenzivní péči některých přírodních lokalit. V tomto ohledu je určitě vhodné dále pokračovat, neboť je pro všechny občany dobré, když mají kam vyrazit, když si mohou najít vhodné místo na odpočinek a relaxaci. Domnívám se, že i ve srovnání s ostatními městy jsme na tom relativně dobře. Již nyní je v Kralupech a okolí hodně příjemných míst, kam mohou lidé zavítat.

Aleš Levý, tiskový mluvčí MěÚ

Autor:KZ