Václav Gabriel, člen Spolku přátel Josefa Švejka v Kralupech: Nejčastěji lidé kladně hodnotí způsob, jakým byly na sochu vybrány peníze

Dvacátého května 2019 tomu budou přesně dva roky, co byla na Palackého náměstí odhalena socha legendárního Josefa Švejka. Co ovšem dělají hlavní iniciátoři sochy dnes? Jaké mají další plány?

Jak příznivci Josefa Švejka hodnotí dění s odstupem dvou let od odhalení sochy? Co Vám jako první probleskne hlavou, když kolem sochy procházíte?

Dva roky? A nemejlíte se? Mejlit se může každej, ať je učenej, nebo pitomej, nevzdělanej blbec. Mejlejí se i ministři. Mně teda přijde, jako kdyby tu byl vždycky. 🙂 Švejk je tady už s námi skoro sto let, je v nás, okolo nás, stále stejně aktuální, stále trefující zcela přesně ten hřebíček na hlavičku. Sleduje lidi a vidí je stále stejně nepoučené a nepoučitelné. Může i nadále varovat před nesmyslností války, před úřední hyperbyrokracií i před lidskou blbostí. Práce má furt dost. 🙂

Máte v plánu někdy v budoucnu realizovat ještě další větší akce, nebo se spokojíte spíše s těmi „menšími“?

My jsme ani v minulosti neměli v plánu pouštět se do nějakejch větších akcí, takže takové plány nemáme ani do budoucnosti. My se i nadále spokojíme s těmi „menšími“ akcemi, jakou bylo například odhalení naší sochy. Asi nejsilněji a nejčastěji lidé kladně hodnotí způsob, jakým byly na sochu vybrány peníze. Bylo to veřejnou sbírkou. Sami Kralupáci a příznivci dobrého vojáka Švejka se složili. Na poli tohoto sousedství a spoluobčanství je ještě mnoho „nezoraného“.

Jak je na tom v současné době projekt „Čteme Švejka“? Kolik stran tohoto díla chybí přečíst?

Jak se zpívá v jedné písničce – „I cesta může být cíl“. Neženeme se tedy nijak k donahrání celé knihy. Tu načte někdo stránku v Praze na Pražském hradě, tu v Brně v zahradě vily Tugendhat nebo ve vlaku do Světlé nad Sázavou. Aktuálně je mezi našimi čtenáři přesně 469 osobností, které již načetly svou stranu. Také od nich máme jejich 469 pohledů na Švejka. Od nejkratších „Švejk je super“, po rozsáhlé eseje a důležité rodinné příhody, ve kterých se náš hrdinný dobrý voják objevuje. Máte-li Vy nebo někdo ve Vašem okolí rádi Švejka, připojte se k nám a načtěte jednu stranu. Je to po všech stránkách velmi zajímavý zážitek.

Jaké budou letošní Švejkovy CYKLOMANÉVRY? Bude tento ročník něčím jedinečný?

Cyklomanévry jsou tradiční ve své jedinečnosti a jedinečné ve své tradici. Co se týče podrobností, já nesmím ani naznačovat. 🙂 Jedno snad prozradit mohu. Je to natolik revoluční, že si to zaslouží oznámit slavnostně a veřejně předem. Na rozdíl od předchozích ročníků, kdy jsme se bytostně a přímo fanaticky drželi vrstevnice, letos pojedeme i do kopce. Pevně doufáme, že následně i z kopce, ale co máte dneska jistýho? Vemte si kolo, kolečko či kolobrndu a pojeďte s námi.

Aleš Levý, tiskový mluvčí MěÚ

Autor:KZ