Marek Czechmann, kralupský starosta: Slovinsko rozšířilo naše partnerské kontakty

Kralupští zastupitelé na svém zasedání schválili návrh na vznik partnerství mezi naším městem a slovinskou oblastí Miren – Kostanjevica. Slovinská strana už několikráte projevila zájem o spolupráci, a to především v důsledku historických událostí, jež se odehrály na začátku 1. světové války.

Slovinští zástupci z oblasti Miren – Kostanjevica byli ve věci možného partnerství velmi iniciativní. Můžete nyní čtenářům přiblížit, jakým způsobem se přátelství obou subjektů zrodilo?

Zhruba před třemi lety navštívila naše město slovinská delegace. Ta byla tvořena především potomky slovinských utečenců, kteří v Kralupech našli útočiště v období 1. světové války. Protože jejich oblast Miren – Kostanjevica zasáhly boje, byli nuceni svůj domov opustit v podstatě ze dne na den. Slovinští občané byli vKralupech vřele přijati, mnozí z nich tu dokonce zůstali déle, a někteří z nich jsou pochováni na místním hřbitově. Iniciativa slovinských občanů zároveň vzbudila velký ohlas i na

Velvyslanectví Slovinské republiky, které se později stalo garantem našeho dalšího setkávání. Je nově vznikající partnerství ještě něčím specifické?

Rozhodně je třeba zmínit, že toto partnerství není tentokrát vázáno na konkrétní město, ale na již výše zmíněnou oblast, která má přibližně 4700 obyvatel a je tvořena pěti malými obcemi. Nejbližším větším městem v okolí je pak italský Terst, jehož vzdálenost od slovinských hranic činí asi 30 km.

Jaké budou první kroky spojené s budoucím partnerstvím?

Slovinská delegace by se měla do Kralup podívat v období našich celoměstských slavností. Během nich by mělo dojít k podepsání partnerské smlouvy. V říjnu bude tento pakt ještě jednou podepsán ve Slovinsku. To jsou prozatím první kroky, které budou v té úvodní fázi partnerství učiněny.

Co by měla spolupráce mezi oběma subjekty přinést?

Od partnerství si slibujeme spolupráci například v oblasti kultury či sportu. Ten model by měl být v podstatě obdobný, jako je tomu v případě partnerství s ostatními městy. Nicméně v průběhu setkávání se spolupráce může vyvinout i jiným směrem.

Aleš Levý, tiskový mluvčí MěÚ

Autor:KZ