Spolek Cesta Česka pořádá 5. ročník Poutě Českého Anděla na horu Říp

Střední Čechy – Stovky poutníků se již tradičně vydají na pouť a následně se účastní pouťového veselí v obci Ctiněves. Organizátoři připravili bohatý doprovodný program pro účastníky všech věkových kategorií.

Cesta Česka, spolek věnující se české tradici, oznamuje termín 5. ročníku Poutě Českého Anděla. Pouť, kterou spolek pořádá za podpory obce Ctiněves, se uskuteční v sobotu 18. května 2019. Akce bude zahájena v 10:00 ve Ctiněvsi na návsi, odkud se poté účastníci vydají na horu Říp a zpět. Od 13:00 do 18:00 bude v obci připraven bohatý doprovodný program, na který od 19:00 navazuje taneční zábava v restauraci U praotce Čecha. Pouť je určena pro všechny věkové kategorie a každoročně se jí účastní stovky poutníků z celé republiky.

Program je rozdělen na dvě části. Během dopoledne putují účastníci po cestě se sedmi zastaveními a v délce necelých pěti kilometrů. Pouť začíná v obci Ctiněves, tedy v místě, kudy vedla cesta praotce Čecha na Říp a kde je podle pověsti také pohřben. Pokračuje přes pramen Hamlouf na Říp až pod rotundu svatého Jiří. V obci je možné navštívit kostel svatého Matouše ze 13. století. Putování bude zakončeno zpět na návsi, kde je pro účastníky každého věku připraven bohatý doprovodný program.

V rámci odpoledního zábavného programu vystoupí jako již každoročně několik umělců a kapel, uskuteční se například dvě představení loutkového divadla aj. Mezi řemeslnými stánky s tvořivými dílnami a ukázkami lidových řemesel se představí i několik výrobců oceněných značkou Regionální produkt Jizerské hory. Zájemci si budou moci vyzkoušet malování na sklo, vykování hřebíku, ozdobení perníku apod. Pro nejmladší jsou zde připraveny atrakce včetně kolotoče. Budou zajištěny různé druhy občerstvení od domácí zmrzliny až po steaky ze zvěřiny od místních myslivců, výběr piv z Podřipského rodinného pivovaru a další. Pouť bude zakončena taneční zábavou v sále hostince U praotce Čecha od 19:00, na které vystoupí kapela NEON Band a uskuteční se i oblíbená tombola s hodnotnými cenami.

„Těší nás, že zájem o pouť každým rokem roste. Lidé sem přijíždí nejen z blízkého okolí, ale i ze vzdálených koutů naší země,“ říká Jindřich Chmelař, předseda spolku Cesta Česka. „Naše Pouť navazuje na tradiční pojetí poutí, které spojovaly duchovní prožitek v průběhu putování a světské veselí na jeho konci. V Pouti Českého Anděla nabízíme návštěvníkům/poutníkům možnost rozjímat o domovu a jejich vztahu k němu. To vše během výstupu na horu Říp, která je pro Čechy symbolem domova. Těšíme se na další ročník poutě, na poutníky a i nové účastníky, které tímto srdečně zveme. Věříme, že se akce jako každoročně povede.“

Parkování je zajištěno v obci na vyznačeném parkovišti. Pro zájemce připravili organizátoři speciální hromadnou přepravu autobusem z Prahy. Odjezd je naplánován na 9:00 ze zastávky Kobylisy (metro C), odvoz zpět do Prahy na zastávku Kobylisy je v časech 18:30 a ve 22:30. Více informací včetně formuláře pro objednání a platbu za dopravu bude k dispozici na stránce www.cestaceska.cz. Účastníci mohou též využít spojů hromadné dopravy – autobusem do zastávky Ctiněves či vlakem do zastávky Ctiněves žel. St.

O spolku Cesta Česka

Cesta Česka působí od roku 2014. Spolek se věnuje projektům zaměřeným na smysluplné využití volného času a na seznamování lidí s českou tradicí a historií. Mezi aktivity spolku patří například pořádání výletů a letních táborů pro děti, pořádání historických přednášek, a v neposlední řadě právě Pouť Českého Anděla. Více informací naleznete na adrese www.cestaceska.cz.

PR kontakt: Ing. Jana Cenefelsová, tel: +420 731 455 066, jana.cenefelsova@srdceprocesko.cz 

Cesta Česka, z.s. kontakt: RNDr. Jindřich Chmelař, PhD.,
tel.: +420 728 279 894, jindrich.chmelar@cestaceska.cz 

                                       

Autor:admin