Ve městě postupně vzniknou další parkovací místa

Na konci měsíce dubna byl dokončen parkovací záliv v blízkosti sídliště V Zátiší. Podél komunikace vzniklo osm parkovacích míst, jejichž součástí je také instalace lamp veřejného osvětlení. Přestože se v tomto případě nejedná o nikterak zásadní investiční akci, je zřejmé, že se město snaží hledat prostory k parkování i v lokalitách, ve kterých se příliš volného místa nenachází. Zároveň se jedná o úseky, kde se následně počítá i s úpravou vozovky. Ukazuje se, že i tyto dílčí akce mají v reálu patřičný význam. „Obdobná místa si skutečně vybíráme. Dále se určitě zaměříme na hliněné plochy, které oficiálně neslouží k parkování, ale lidé je k tomuto účelu stejně využívají. Proto určitě dává smysl, když tyto prostory zkultivujeme a upravíme. Samozřejmě i těchto míst v Kralupech ubývá, tedy pokud se nerozhodneme výrazně sáhnout do zeleně,“ uvedl kralupský místostarosta Libor Lesák s tím, že velmi citlivě se postupovalo i při plánování parkoviště v ulici Třebízského. Právě zde se připravuje výstavba třiceti parkovacích míst, ovšem s cílem co možná nejmenšího záboru zeleně. „Snažili jsme se, aby prostranství pro automobily bylo smysluplné. To se nakonec podařilo, a tak se občané nemusí bát, že bychom nechali pokácet stromy, které tam odnepaměti patří,“ vysvětluje Libor Lesák.

Ovšem nedostatek parkovacích míst netíží jen obyvatele Lobečku, ale např. i občany žijící na Cukrovaru. Některým z nich sice částečně pomohla výstavba velkého parkoviště v ulici Dobrovského, ovšem stále se v jejich případě nejedná o alternativu zcela komfortní. To si samozřejmě kralupský místostarosta rovněž uvědomuje: „Jsme rádi, že je parkoviště v Dobrovského ulici hojně využíváno. Pro občany žijící na Cukrovaru je to však poněkud z ruky, a tak nám nezbývá nic jiného, než hledat další možné alternativy.“ Tento úkol ovšem nebude nikterak lehký. Parkovací místa, která by za normálních okolností byla obsazována místními, jsou velmi často využívána návštěvníky sportovní haly a plaveckého bazénu.

„Tohle je opravdu velký problém. Částečným řešením by mohlo být parkoviště podobné tomu, které máme v ulici Dobrovského. Bylo by rovněž umístěno v blízkosti tělesa dráhy, ale z druhé strany. Právě sem bychom mohli směřovat návštěvníky sportovní haly. Zároveň bychom ale chtěli upravit podélná parkovací stání u bazénu a k tomu ještě doplnit několik kolmých míst, čímž by vznikl prostor přibližně pro dalších patnáct automobilů. Nejedná se sice o závratné číslo, ale určitě by nám to pomohlo,“ uzavřel kralupský místostarosta. O výstavbě nových parkovacích míst vás budeme i nadále průběžně informovat, zvláště pak v souvislosti s možnou realizací parkovacího domu v blízkosti vlakového nádraží.

Aleš Levý, tiskový mluvčí MěÚ

Autor:KZ