Z Kralup až na Sibiř

Kralupy nad Vltavou – Jednou za dva roky je pořádána Zimní světová univerziáda, celosvětové setkání více jak 3000 vrcholových sportovců, kteří jsou zároveň studenty vysokých škol. Letos se tato sportovní akce konala začátkem března v Rusku na Sibiři ve městě Krasnojarsk. Závody se konaly v místním lyžařském středisku Bobrovy Log.

Univerziády se za Českou republiku zúčastnil i sjezdař Martin Štěpán ze Ski klubu Kralupy. Jednalo se již o jeho třetí účast, předtím se zúčastnil Univerziády 2015 ve Španělsku a v roce 2017 v Kazachstánu.

Tentokrát však dosáhl nejlepšího výsledku, a to v alpské kombinaci. Tato disciplína je pro sjezdaře nejsložitější, neboť kombinuje závod v super G (disciplína blízká sjezdu) a ve slalomu a uspět v ní mohou jen univerzální a všestranní lyžaři.

V univerziádním závodě startovala přes 70 závodníků z více jak 30 zemí celého světa. Martin Štěpán byl po prvním kole (super G) na obstojném 17. místě s nadějnou ztrátou na nejlepší. V druhém kole (slalomu) pak Martin zkušenou jízdu na ledem pokryté sjezdovce své postavení vylepšil a posunul se úžasné na 9. místo se ztrátou pouhé sekundy za vítězem! Zanechal tak za sebou spoustu závodníků z lyžařsky daleko vyspělejších zemí.

Ještě před odjezdem do Ruska se Martinovi podařilo zvítězit v závodě Evropského akademického poháru, když v rakouském Kirchbergu u Kitzbuhlu zvítězil ve slalomu v závodě, kterého se účastnilo přes 80 převážně rakouských lyžařů. Martin tak prokázal, že i lyžař od Vltavy se může směle měřit s lyžaři vyrůstajícími pod štíty hor.

autor: Martin Štěpán st.,

Ski klub Kralupy

Martin Štěpán (vpravo) s kolegy z českého týmu

foto: Michal Kunst

 

Autor:admin