Libor Lesák, první místostarosta Kralup nad Vltavou: O vývoji našeho města rozhodujeme společně

V zastupitelstvu našeho města působí Libor Lesák od roku 2002 a letos již desátý rok ve funkci místostarosty. Pan Lesák je současně místopředsedou oblastního sdružení ODS a krajským zastupitelem.

V podzimních komunálních volbách ODS výrazně zabodovala. Přikládáte tento úspěch především činnosti místních členů?

Ano, také si dovolím tvrdit, že ODS v místních volbách uspěla. Dostali jsme o devadesát procent hlasů více, což je nepochybnúspěch. Jinak samozřejmě výsledky komunálních voleb jsou i do jisté míry o tom, jak se té či oné straně vede celorepublikově. Jsou roky, kdy značka přinese straně plusové body, a to zejména od lidí, kteří se místní politikou příliš nezaobírají. Na druhou stranu, pokud má strana špatné období, topí se v problémech, je zřejmé, že se jí lidi budou snažit spíše vyhnout. Zároveň si ale myslím, že mnoho místních občanů ve volbách reálně vyhodnotila to, co se ve městě za ty čtyři roky událo. Řekl bych, že i tyto okolnosti nám přinesly další hlasy k dobru. Celkově se tedy domnívám, že ten úspěch je dán souběhem obou těchto vlivů.

Co byste v rámci nově složené koalice rádi prosadili?

My jsme měli volební program, se kterým jsme občany postupně seznamovali. Zároveň jsme jim i slíbili, že se budeme snažit o prosazení našeho programu v rámci koalice – to je ale spíše taková tradiční politická řeč. Lidé si jistě povšimli, že většina politických subjektů slibovala v podstatě obdobné věci. Proto se i domnívám, že základem dobré koaliční spolupráce by měly být korektní dohody, ze kterých bude profitovat samotný občan. Myslím si, že nově vzniklá koalice by mohla dobře fungovat, zatím jsem nezaznamenal, že by někdo chtěl vysloveně zbořit to, co už bylo vytvořeno v předchozím volebním období. To by rozhodně nebylo dobře. Myslím, že jsme blízko k tomu, aby za další čtyři roky vypadaly Kralupy ještě mnohem lépe. Jinak za ODS máme strategické principy nastaveny obdobně: držet stabilní rozpočet, nezadlužovat město a „co nejvíce dávat lidem“. Pokud bychom tuto strategii chtěli měnit, bylo by to jenom horší.

Je podle Vašeho názoru správné, že se v rámci komunální politiky příliš „nehraje“ na to klasické pravolevé dělení
politických subjektů?

Komunální politika by se zcela určitě neměla tolik zabývat těmi konkrétními politickými názory. Bylo to vidět v celé řadě měst, paradoxně ne u nás v Kralupech, neboť jsme tu měli pouze šest kandidátek. Nicméně tím spíše nepolitickým hnutím se ukázala být pouze Nová VLna. Myslím si, že různé občanské iniciativy, které slavily v mnoha městech úspěch, nejsou od věci. Na druhou stranu ti konkrétní lidé, kteří se rozhodli do politiky vstoupit, by měli alespoň částečně znát své město a fungování samosprávy obecně. Takové subjekty, jejichž smyslem je spíše účelovost, nejsou pro dané město dlouhodobě přínosné. Osobně jsem velmi rád, že v místním zastupitelstvu není příliš vidět rozdíl mezi opozicí a koalicí. Pokud někdo přijde s dobrým nápadem, nemá cenu ho blokovat jen kvůli odlišnému celospolečenskému postoji.

Jak by v ideálním případě měla podle Vašeho názoru vypadat podpora podnikatelských subjektů?

Drobní podnikatelé jsou podle mého názoru hodně biti, mají hodně povinností a málo práv. A jak jim přímo pomoci? Například tím, že budeme zlepšovat stav komunikací, chodníků a prostranství kolem provozoven – to je taková spíše pomoc nepřímá. Dále je možné neúčtovat zábory pozemků při rekonstrukcích objektů, těch obdobných možností je celá řada. Nicméně tou nejzásadnější výzvou je pro nás vytvoření jakéhosi podnikatelského fóra, prostřednictvím kterého bychom chtěli podnikatele informovat o tom, co se má v budoucnu v Kralupech dít. To z toho důvodu, aby měli možnost přihlásit se do výběrových řízení, případně se podílet i na dalších věcech. Rádi bychom takto podporovali místní firmy, neboť spoustu zakázek nám tady dělají subjekty z jiných regionů. Z tohoto úhlu pohledu je škoda, že finanční prostředky, které město vynaloží, putují jinam.

Jak vnímáte současný stav spojený s nedostatkem parkovacích míst? Rýsují se v tomto ohledu nějaká nová řešení?

Parkovacích míst je stále nedostatek, přestože mnoho pozitivního se již podařilo. Tím největším úspěchem je rozhodně výstavba parkoviště v Dobrovského ulici. I lidé, kteří byli dříve skeptičtí, musí nyní uznat, že toto parkoviště v dané oblasti smysl má. Co se týče budoucnosti, tak velmi nadějně vypadá možnost spojená s výstavbou parkovacího domu v blízkosti vlakového nádraží. Kdyby naše záměry dopadly podle všech předpokladů, občané by se ho mohli dočkat někdy na konci roku 2020. Další velkou výzvu pro nás představuje možnost odkoupení pozemků SŽDC, a to v místě posledního nástupiště ve směru k Minicím. Zde bychom v budoucnu rádi postavili odstavné parkoviště. To by znamenalo, že by lidé z tohoto směru vůbec nemuseli zajíždět do centra a pohodlně by si zaparkovali v blízkosti dráhy. Myslím si, že vstup na nádraží prostřednictvím protaženého podchodu, by byl naprosto ideální alternativou. Bohužel, jednání obdobného charakteru jsou nesmírně zdlouhavá. Na získání těchto pozemků budeme odhadem potřebovat pět let, takže je možné, že se touto otázkou bude dále zabývat až to další zastupitelstvo.

Jaké další velké výzvy před Vámi stojí? Čeho byste chtěl během následujících čtyř let dosáhnout?

Výzvy se stále objevují nové a nové… Za tu dobu, co ve vedení města působím, jsem se vždycky snažil o to, aby byl majetek města v co nejlepším stavu. S tímto je i spojena výstavba náměstí. Kdyby bylo za čtyři roky hotové, budu absolutně spokojen. Myslím, že v tu chvíli bych mohl v klidu odejít. Jsem opravdu moc rád, že valná většina lidí přestavbu centra chválí a že se jim náměstí líbí. Až se podaří dokončit projekt tak, jak je zakreslen, začnou Kralupy skutečně žít! A další výzvy? Udržení města bez dluhů a v dobrém chodu. Dalšími kroky jsou pak investice spojené s údržbou majetku, jako je tomu v případě školních budov či KD Vltava. Všechny tyto typy investičních akcí nejsou příliš vidět, ale zároveň jsou neuvěřitelně nákladné.

Aleš Levý, tiskový mluvčí MěÚ

Autor:KZ