Unipetrol provede v kralupské rafinérii rozsáhlé havarijní cvičení

Kralupy nad Vltavou – Ve středu 24. října mezi devátou a jedenáctou hodinou dopolední Unipetrol uskuteční v areálu své rafinérie v Kralupech nad Vltavou havarijní cvičení. Do nácviku zásahu při mimořádné události budou zapojeni také příslušníci Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje a Policie České republiky, zástupci okolních obcí a odpovědní pracovníci společností Správa železniční a dopravní cesty a Synthos Kralupy. Námětem cvičení je simulace zásahu při úniku oblaku plynného propylenu uvnitř areálu rafinérie s možným rozšířením mimo areál.

„Během cvičení prověříme účinnost havarijních plánů a připravenost všech interních i externích bezpečnostních a záchranných složek. Se všemi zainteresovanými stranami také vyzkoušíme funkčnost nastavených komunikačních kanálů,“ vysvětluje Jaroslav Hacko, výrobní ředitel rafinérie v Kralupech nad Vltavou skupiny Unipetrol.

Námětem připraveného scénáře havarijního cvičení je únik propylenu, extrémně hořlavého plynu těžšího než vzduch, ze zásobníku skladu kapalných plynů v areálu rafinérie. Oblak plynného propylenu se bude šířit v prostoru areálu a zasáhne jeho velkou část. Součástí nácviku mimořádné situace bude zkouška systému varování a vyrozumění uvnitř i mimo areál rafinérie včetně zajištění informovanosti úřadů a obyvatel okolních obcí Kralupy nad Vltavou, Chvatěruby a Veltrusy. Během havarijního cvičení dojde ke zkoušce sirén. Varovný signál sirén bude doplněn informací, že jde o havarijní cvičení.

„Po skončení havarijního cvičení proběhne jeho řádné vyhodnocení. Zjistíme-li někde nedostatky, provedeme v dotčených oblastech rychlou a funkční nápravu,“ uzavírá Jaroslav Hacko.

Rafinérská a petrochemická skupina Unipetrol je jediným zpracovatelem ropy v České republice, významným výrobcem pohonných hmot, plastů a hnojiv a vlastníkem sítě čerpacích stanic Benzina, která je s počtem 402 stanic největší sítí v Česku. Ropa je do České republiky přiváděna z Ruska ropovodem Družba. Z Ázerbájdžánu, Kazachstánu, arabských a afrických zemí proudí ropa ropovodem IKL (Ingolstadt – Kralupy nad Vltavou – Litvínov), který navazuje na ropovod TAL z italského Terstu. Přivezenou ropu zpracovávají v Česku dvě rafinérie skupiny Unipetrol – v Kralupech nad Vltavou a v Záluží u Litvínova, kde je umístěna i návazná výroba petrochemických produktů. Celkový objem dodávek ropy do České republiky dosahuje osmi milionů tun ročně, z čehož zhruba třetina je zpracovávána v rafinérii v Kralupech nad Vltavou.

autor: Mgr. Pavel Kaidl,
vedoucí odboru externí komunikace

 

 

Autor:admin