Libor Lesák, kralupský místostarosta: Průzkum ukázal velký zájem o kompostování

V červnovém vydání Zpravodaje byla uveřejněna anketa ke zjištění zájmu občanů o kompostéry, které by město mohlo zakoupit z dotací EU a předat občanům s trvalým pobytem v Kralupech nad Vltavou. Na anketní otázky lidé zareagovali kladně, o kompostéry zdarma mají zájem.

Překvapil Vás tak velký zájem občanů o biokompostéry?

Zájem občanů mě mile překvapil. Jsem opravdu rád, že takto zareagovali, protože snižování a třídění odpadu je zejména do budoucnosti důležité. Náklady tohoto typu se budou i nadále zvyšovat a město to bezpochyby zatíží. Domnívám se, že tento dotační projekt má smysl, občané dostanou biokompostéry zdarma, což městu z finančního hlediska pochopitelně pomůže. Doufám, že se nám podaří dotaci získat.

Jaký bude v této věci další postup města?

Na základě průzkumu jsme doplnili žádost o dotaci, museli jsme udat, kolik tun směsného odpadu uspoříme. Na základě toho jsme objednali 350 kompostérů, protože jsme si byli vědomi toho, že vlna zájmu v průběhu času ještě stoupne. Pokud bychom zjistili, že je zájem ještě větší, neměl by být problém další kompostéry doobjednat. Takto zpracovanou analýzu jsme pak připojili k projektové žádosti a v prosinci se dozvíme, jak jsme byli úspěšní. Pokud vše dopadne dobře, kompostéry bychom začali rozmisťovat v průběhu jara, takže občané by měli takto pokrytou už tu nadcházející sezónu.

Mohou si občané ještě v současné době o biokompostér zažádat?

Ano, je to možné. Jak už jsem uvedl, kompostérů jsme objednali raději více, takže občané mají stále možnost si o kompostér požádat. Pokud budeme v rámci získání dotace úspěšní, postupně budeme zájemce kontaktovat a požádáme je o podpis smlouvy o užívání kompostéru, který si objednali. Kompostér si pak budou moci sami odvézt, případně ty větší budou občanům doručeny prostřednictvím Technických služeb města.

Aleš Levý, tiskový mluvčí MěÚ

Autor:KZ