Komentář starosty PETRA HOLEČKA: Ohlédnutí za uplynulými čtyřmi lety volebního období

Vážení čtenáři, milí spoluobčané! Před čtyřmi lety jsem – jako staronový starosta – vítal nové zastupitelstvo a těšil se (a přiznám se, byl i zvědavý) na spolupráci a nové aktivity v práci samosprávy. A nyní tyto roky utekly jako voda a mně nezbývá, než se zamyslet nad tím, co se za ta léta v Kralupech povedlo, či nepovedlo a zda jsme pracovali tak, jak to od nás naši spoluobčané a voliči požadovali. Zda jsme plnili své volební programy, (které se téměř u všech kandidujících stran a hnutí obsahově dosti překrývají), zda zvolení zastupitelé opravdu „zastupovali“ své voliče a spoluobčany.

Připomenu, že v kralupské samosprávě je 21 zastupitelů a z nich je sedm členy rady města. Zastupitelé se běžně scházeli tak po pěti – šesti týdnech – na veřejných jednáních, kde se probírají majetkové a finanční záležitosti města, stejně tak i věci a problémy dané zákonem o obcích. Každému veřejnému jednání v Kralupech nad Vltavou pak předcházela pracovní schůzka týden před veřejnou schůzí, na které se zastupitelé seznamovali s probíranými materiály, o kterých se mohli od přítomných úředníků i od pozvaných hostů dozvědět podrobnosti, nebo si dát vysvětlit případné nejasnosti. A pokud požadovali ještě nějaké doplňující informace, měli týden na to si je vyžádat, nebo se poradit. K veřejnému slyšení tedy měli možnost přistupovat náležitě připraveni a vybaveni vlastním názorem na věc.

Pro zajímavost a srovnání: za uplynulé čtyři roky proběhlo doposud 29 veřejných schůzí zastupitelstva města a 25 pracovních schůzek. Zcela nejlepší účastí na všech jednáních se mohou pochlubit zastupitelé Stanislav Hejduk, Ivana Pacholíková, Jan Špaček a Martin Luksík, Petr Holeček a Ivan Ottis, Libor Lesák a Michal Mára. Jen tři kolegové pak měli docházku méně než padesátiprocentní. Jako bývalý učitel musím tedy většinu zastupitelů pochválit. Nejenom za docházku, ale i za jejich přípravu a iniciativu při rozpravách a diskusích, které ne vždy byly klidné a názorově jednotné, ale vždy slušné, kultivované, bez osobního napadání a s respektem k názoru ostatních. V drtivé většině jsme o problémech diskutovali otevřeně a s jednotným cílem, kterým bylo dojít k nejlepšímu rozhodnutí pro naše město a jeho občany. A díky tomuto velmi konsensuálnímu jednání se, myslím, dostavily i výsledky, které jsou na tváři města zcela určitě vidět. Podobně je tomu i u druhého výkonného orgánu města – u městské rady. Rada se sešla během čtyř let 95x, často i mimořádně – tak, jak vyžadovala situace a potřebnost. I zde musím velmi kladně hodnotit své kolegy, atmosféru jednání, jejich pragmatičnost a odpovědnost. Vzhledem ke zkušenostem z jiných měst a obcí mohu zcela určitě říci, že to nebývá běžným jevem u většiny samospráv.

K přípravě materiálů, k běžné radniční agendě i k výkonům samosprávy i státní správy pak je nutný kvalitní úřednický aparát, tedy zodpovědní, pracovití a kreativní lidé. I zde musím říci, že má město Kralupy štěstí. Většina úředníků se navíc ještě vyznačuje ochotou a snahou občanovi pomoci při zdolávání mnoha byrokratických zákonů a nařízení. Jsou tu pro občany. A je to, samozřejmě, i zásluha tajemníka Jaroslava Zdicha a paní tajemnice Petry Urbanové, jejich profesionálního a slušného administrativního vedení kralupského úřadu.

Kralupy nad Vltavou se velmi mění. Vzniká – konečně – dlouho očekávané centrum téměř dvacetitisícového města. Město dobře hospodaří, nemá dluhy, naopak výhodně a vhodně investuje. Daří se získávat dotace a granty. Ve městě funguje mnoho spolků a institucí s velikou finanční podporou města, do kterých se zapojuje mnoho obyvatel. Daří se školám a školským zařízením, které jsou ve výborném technickém stavu. Na úrovni jsou i kulturní a sportovní zařízení, město investuje mnoho prostředků a sil do úpravy zeleně a úklidu veřejných prostranství. Velmi mnoho peněz se také dává do opravy komunikací, výstavby nových parkovacích míst a infrastruktury vůbec. A další a další věci, které by bez rozumné samosprávy, bez společného rozhodování prostě nešly… anebo se léta a léta táhly.

Jsou samozřejmě dlouhodobé úkoly a bolesti, které se valí městem mnoho let, a které samospráva řeší opakovaně a které sama, bohužel, nemůže zcela vyřešit. Ale i u nich lze zaznamenat určité posuny. Například příprava dlouho očekávaného obchvatu města, kde již kraj, po velikém tlaku od vedení města, jedná o odkupu pozemků, na nichž budou příští mosty a komunikace realizovány. Podobně aktivní jsme i u opravy silnic, procházejících městem, které vlastní a spravuje Středočeský kraj.

Vážení občané!

Před několika týdny uveřejnila mezinárodní agentura Deloitte hodnocení českých měst a obcí vzhledem k různým aspektům života a jeho komfortu a potřeb. Kralupy nad Vltavou se umístily na 18. místě v České republice mezi městy s rozšířenou působností a na pátém místě ve Středočeském kraji. Přeskočili jsme mnoho historických, větších a známějších měst. Jsem osobně velmi šťasten, že se z města, v minulosti často zařazovaného do „trojúhelníku smrti“, nebo mezi nevábná industriální města na okraji Prahy, stává město se vším všudy. Město samostatné, město pro všechny generace, město hezké na pohled a příjemné k životu. Chci dosluhující samosprávě velmi poděkovat za to, že svou prací a rozhodováním v posledních letech přispěla k této historické proměně města.

Petr Holeček, starosta

Autor:KZ