17. DÍL SERIÁLU – Jízdní kola vyráběl a opravoval legionář

Přinášíme vám poslední díl našeho seriálu o živnostnících minulého století, kteří podnikali v městské části Lobeček. Celé vyprávění zakončíme vzpomínkou na legionářského hrdinu, který se ve svém osobním životě po válce zabýval výrobou a opravami jízdních kol. Na tomto místě bych ráda poděkovala panu Vlastimilu Řadovi za jeho spolupráci, za neutuchající energii, elán a čas, který věnoval pátrání, zjišťování a sepisování příběhů druhých. Děkuji všem Kralupanům, kteří dovolili panu Řadovi nahlédnout do jejich soukromí a zpracovat tyto vzpomínky.

Radka Holeštová, šéfredaktorka

Vzpomínka na legionářského hrdinu

Před 62 lety dne 15. ledna 1956 zemřel ve slánské nemocnici jeden z předních účastníků našeho prvního zahraničního odboje – legendární praporečník 2. pěšího pluku ruských legií ANTONÍN STRAKA, nesmírně statečný, skromný a ušlechtilý člověk. Narodil se 19. května 1881 ve vsi Neuměřice. Záhy se však s rodiči přestěhoval do Kralup, kde vychodil školu a vyučil se „černému řemeslu“. V roce 1914 narukoval ve svých třiatřiceti letech, tedy v letech Kristových, do války proti Srbsku. Když viděl páchat na bezbranném obyvatelstvu ukrutnosti a zvěrstva, přísahal habsburskému rodu a monarchii pomstu.

Jeho pluk č. 94 byl přeložen do Karpat a on dokázal pod palbou strojních pušek převést celou jednu rotu do ruských linií. Došlo k tomu při těžkých bojích v únoru 1915. Když v této době byla zahájena příprava k organizování československých družin a legií, Antonín Straka se hned zapojil. Po založení 3. střeleckého pluku byl jmenován praporečníkem. Dokázal krásně vyzdobený plukovní prapor pronést 2. července 1917 ohněm bitvy u Zborova a mnoha dalšími střetnutími a celou sibiřskou anabází až do milované osvobozené vlasti.

V roce 1920 sloužil Antonín Straka ještě nějaký čas u svého pluku Jiřího z Poděbrad v Litoměřicích a odtud se vrátil do Kralup. Poblíž mostu, který se právě začal stavět, započal s výrobou a opravami jízdních kol, po kterých v té době byla velká poptávka. Svému synovci Standovi Bouškovi sestrojil první dětské kolo v Kralupech. Všichni kluci mu ho záviděli. Žil chudě, avšak těšil se všeobecné úctě. Rázovitý voják a zároveň předobrý člověk rád vyprávěl zájemcům napínavé příběhy z různých bojů. Patřil trvale k ozdobám legionářských a vojenských slavností od Prahy až po Litoměřice. Všude budila pozornost jeho štíhlá postava v uniformě s mnoha opravdu zasloužilými vyznamenáními a charakteristická bradka. Legionář Antonín Straka je pochován na kralupském hřbitově.

Vlastimil Řada

Autor:KZ