Květiny zdobí lávku pro pěší a cyklisty

V devadesátých letech minulého století jsme začali volně cestovat po Německu, Rakousku či Francii a s obdivem pozorovali, jak jsou v těchto zemích krásná města, jaké se zde používají dekorační prvky a místo sošek a monumentů socialistických hrdinů zde mají květinové výzdoby. Jsem velmi hrdý, že se k tomuto světu můžeme přibližovat jako země česká, ale i jako město Kralupy nad Vltavou. Snažíme se proto udělat maximum.

Poslední, z mého pohledu úspěšnou akcí, je instalace květinových mís na lávku pro pěší a cyklisty. Mísy jsou osázeny mixem převislých a pnoucích květin. To znamená, že budou viset nad řekou a tím budou viditelné z vycházkových zón podle řeky, z Holubova i Rysova nábřeží i z Dvořákovy stezky. Samozřejmě dojde i k prorůstání zábradlí lávky, čímž bude i průchod příjemnější.

V souvislosti s tím jsem dostal několik dotazů, zda by nebylo efektnější instalovat mísy směrem do lávky. Odpověď je jednoduchá. Nelze snížit průchodnost a zejména nelze zúžit průjezdnost cyklistického pruhu. Současně se domnívám, že zavěšení do volného prostoru přináší větší efekt, neboť jsou květiny viditelné z mnoha dalších míst. Chtěl bych poděkovat občanům, kteří se s námi podělili o pozitivní dojem a napsali velmi krásné dopisy v souvislosti s těmito výsadbami. To dokáže práci úředníka velmi zpříjemnit. Rázem úředník není vnímán sám sebou jen jako byrokrat, který vyžaduje zákonem stanovené povinnosti, ale i jako spoluautor „veřejného pozitiva“. Pevně věřím, že se nám i dále bude dařit realizace dalších projektů s výsadbou letniček a trvalek.

Jan Kobera, vedoucí odboru životního prostředí

Autor:KZ