Partnerství měst nejen na papíře

Letošní Dny Kralup přilákaly do našeho města – jako každoročně – i delegace z partnerských měst. Z polské Srody Wielkopolske, německého Hennigsdorfu, slovenského Komárna, severočeského Hrádku nad Nisou i srbského Sabacu přijeli zástupci místních samospráv, primátoři i starostové. Pro ně byl připraven společenský, kulturní a poznávací program a věnovali se jim někteří členové kralupského zastupitelstva a zaměstnanci radnice.

Přátelé z partnerských měst měli možnost poznat Kralupy i okolí. Velký ohlas i zájem vzbudila prohlídka Prahy, konkrétně Malé Strany a jejich zahrad. Ale co je velmi radostné – i mnozí sportovci a občané, kteří se třeba v minulosti do Kralup podívali a město i jeho sportovní a kulturní svátek se jim líbil, se k nám vrací. Ať již jako členové sportovních skupin, nebo turisté a obdivovatelé Kralup, Prahy i celé naší krásné země. Asi nejpočetnější letošní výpravou, která dorazila do Čech, byla ta polská. Mladé volejbalistky se zúčastnily – již tradičně – turnaje na sokolišti a spolu s dalšími děvčaty, i třeba ze Slovenska, odehrály mnoho skvělých zápasů.

Velmi zajímavou a sportovně náročnou akcí pak překvapila další, asi třicetičlenná skupina polských atletů a příznivců pohybu. Ti v pátek 8. června velmi brzy ráno vyrazili ze svého města a štafetovitě doběhli ze Srody až do Kralup. Střídali se po dvojicích po určitých úsecích, jak kdo mohl, měl síly a kondici. Největším prubířským kamenem pro ně byly určitě české pohraniční hory a veliké vedro po celé běžecké trase. Po mnohasetkilometrovém běhu doběhli do našeho města v sobotu navečer, právě když začala bouře, která tak trochu narušila jejich doběh a přivítání u řeky.

Druhý den – tedy v neděli, se mnozí z nich ještě zúčastnili plaveckého závodu Kralupský kilometr ve Vltavě a dokonce se někteří jejich členové dostali i na stupně vítězů. Po vyhlášení vítězů pak zavítali na radnici a prohlédli si i město. V sobotu večer se na radnici přihlásila i skupina turistů z Hennigsdorfu, kteří do Kralup jezdili jako mladí fotbalisté na různé turnaje a již druhým rokem sem přijíždějí již samostatně i s rodinami, podívat se do Kralup. A protože každé setkání s kolegy z partnerských měst přináší navázání nových vztahů a vede k další nové spolupráci, domlouvala se podzimní návštěva polských a německých studentů v Kralupech, srpnová návštěva delegací města v Hennigsdorfu a v Hrádku a také příprava návštěvy v Sabacu. Vztahy mezi lidmi v Evropě tedy velmi dobře fungují a já jsem rád, že k nim přispívá i naše město.

Petr Holeček, kralupský starosta

Autor:KZ