Na sídlišti V Zátiší byl postaven veřejný gril

V minulém čísle Zpravodaje jsme vás informovali o záměru vybudovat ve vybraných destinacích betonové venkovní grily, které budou sloužit veřejnosti. Libor Lesák, kralupský místostarosta, k tomuto tématu v předchozím vydání prozradil: „Hledáme vhodná místa pro jejich umístění. Primárně nám jde o vytvoření odpočinkových zón, kde by si lidé mohli opéct buřty, občerstvit se a následně třeba pokračovat v cestě.“ Prvním místem, kde byl gril s posezením zasazen, se nachází na sídlišti V Zátiší, druhý bude následně umístěn v blízkosti střelnice, tedy v místě, kde má vzniknout „velké foto okno“, tzv. „bigfram“. „První gril jsme se rozhodli postavit V Zátiší.

Občané si tam mohou přijít posedět, případně si opéct maso. K tomu však musím ještě předeslat, že k dispozici pochopitelně nebude uhlí, to si musí každá návštěva zajistit sama. Ještě zde plánujeme vyvěsit provozní řád, přičemž technické služby budou mít na starost celkovou péči a údržbu. Další gril pak plánujeme u střelnice, zde je počítáno i s velkým betonovým ohništěm, neboť na tomto místě se mohou lidé klidně zdržet do pozdních večerních hodin. S ohledem na stávající sucha však i zde bude nezbytné, aby občané dodržovali provozní řád a byli ohleduplní nejen k danému místu, ale také sami k sobě,“ uvedl Libor Lesák s tím, že ani ne po týdnu se bohužel vyskytl problém v blízkosti osazené grilovací sestavy na sídlišti V Zátiší. „Štěrk, na kterém se celá sestava nachází, byl rozházený, v grilu a pod lavicí se našla zemina. Nátěr dřevěných laviček taktéž utrpěl menší škrábance. Máme za to, že se s největší pravděpodobností jednalo o děti, které si zde hrály. Sice se nejedná o nikterak zásadní škodu, spíše je ale zarážející, že někteří jedinci mají potřebu ničit na prvním místě to, co je nové.“

Kralupský místostarosta zároveň vyzývá občany, aby byli k veřejnému majetku ohleduplní, neboť se domnívá, že právě takovéto prvky jsou vytvářeny primárně pro potěšení slušné většiny obyvatel. „Samozřejmě vnímám i negativní názory. Zejména starší lidé mají pocit, že se v blízkosti grilů budou do noci konat všelijaké ‚zábavy‘, ale protože jsme k posezení záměrně nepřivedli osvětlení, chci věřit tomu, že v tomto ohledu bude všechno v normě,“ uzavřel. Instalace druhého grilu bude provedena u již zmíněné střelnice, a to v průběhu měsíce června.

Aleš Levý, tiskový mluvčí MěÚ

Autor:KZ