Libor Lesák, kralupský místostarosta: Palackého ulice nebude průjezdná

Vše o VÝVOJI VÝSTAVBY CENTRA MĚSTA A STÁVAJÍCÍ REALIZACI TZV.PIVOVARSKÉ ULICE, budoucí podobě náměstí a dalších plánech se dozvíte z odpovědí místostarosty Kralup Libora Lesáka.

Pane místostarosto, v jaké fázi se momentálně nachází výstavba centra města?

Celá rekonstrukce centra města je rozdělena do pěti etap. První etapa zahrnovala prostranství kolem kostela a byla dokončena v minulém roce. Etapu druhou jsme začali budovat v roce letošním, jedná se o výstavbu Pivovarské ulice, která bude pokračovat směrem od kostela do Žižkovy ulice, a to včetně dalšího předpolí před pivovarem, kde by měl vzniknout vodní prvek v podobě fontány. Třetí etapa je momentálně ve stadiu vyhodnocování veřejné soutěže, v tomto případě se jedná o celé bývalé náměstí. Do čtvrté etapy dále patří Husova ulice a na závěr Jungmannova ulice, což je etapa pátá. Součástí celku je i dostavba bloku domů od České spořitelny podél nově vybudované ulice Pivovarská, kolem Žižkovy ulice zpět až k optice. Zde ještě řešíme okolnosti spojené s převody pozemků. Nicméně tato akce by měla spadat do činností soukromých investorů.

Můžete nyní občanům přiblížit, jak bude vypadat Pivovarská ulice po dokončení?

Pivovarská ulice je součástí projektu dopravní obslužnosti centra. V budoucnu je totiž počítáno s tím, že ulice Palackého, jež vede kolem kostela, zůstane neprůjezdná (výjimka bude patřit pouze rezidentům a zásobování). V prvé řadě nám šlo o to, aby si řidiči nezkracovali cestu od pomníku směrem k nádraží. Nová ulice (Pivovarská) musí naopak sloužit k obsluze náměstí a stejně tak bude zprůjezdněna ulice Husova, kde vzniknou parkovací plochy. Tato ulice pak bude průjezdná také směrem k náměstí. Jinak Pivovarská ulice bude tvořena zejména dlážděnými kostkami, nebudou chybět chodníky ani již zmíněný vodní prvek a pochopitelně se dostane i na zeleň.

Jak už jste zmínil, ulice Palackého se stane kolem kostela neprůjezdnou. Lze již nyní přesně určit, kdy se tak stane?

Rozčlenění etap v rámci dopravní obslužnosti bylo vytvořeno tak, aby se při stavbě každé etapy mohlo jezdit na náměstí. Nejprve tedy budeme muset zprovoznit Husovu ulici a až poté zavřít ulici Palackého, přičemž průjezdná bude už také ulice Pivovarská ve směru z Žižkovy ulice. Když vše půjde podle plánu, tak k uzavření by mělo dojít cca napřesrok. Budou moci občané Pivovarskou ulici využívat ihned po dokončení, nebo v prvopočátcích lze počítat s omezením? Jakmile dojde k jejímu dokončení, budou ji moci občané naplno využívat. Vznikne tak zcela přirozená cesta směrem do Žižkovy ulice a k nádraží.

Nově vznikající ulice nese neoficiální název „Pivovarská“. Čekáte v tomto ohledu ještě nějakou zásadní změnu, nebo se domníváte, že tento název zůstane s největší pravděpodobností zachován?

Ano, stále se jedná pouze o pracovní název, který vychází z logiky věci, neboť ulice de facto povede přes dvůr bývalého pivovaru. Osobně se však domnívám, že se na toto téma ještě povedou diskuse, protože ostatní ulice nesou jména českých velikánů a je dost dobře možné, že se členové zastupitelstva přikloní k trochu jiné variantě. Ve hře je ale pochopitelně i ten současný neoficiální název „Pivovarská“.

Jaké další možnosti se novým náměstím otevírají? V čem vidíte největší přínos?

Náměstí se v Kralupech řeší přibližně dvacet let. Rozhodně je vhodné touto cestou poděkovat i bývalým vedením města. Tehdy se začalo se skupováním pozemků, ať už to byl pivovar, hotel, mlýn atd. V podstatě kromě pár soukromých pozemků všechno vlastní město a může se tak v konkrétnějších záležitostech lépe rozhodovat. A záměr, který spočíval v možnosti vybudovat v Kralupech náměstí, tu pochopitelně byl. První zásadní krok následně spočíval ve výstavbě nové radnice, čímž došlo v podstatě i k tomu, že sem do centra „ti lidé zkrátka přijít musí“. Výraznou měrou by k tomu měla přispět i plánovaná přestavba pivovaru na městské multikulturní centrum, kde by měla být nová základní umělecká škola, muzeum a knihovna. Dále by bylo skvělé, kdyby zde vznikly nějaké kavárny, což je jeden z dalších důvodů, proč by měli lidé centrum města preferovat a pohybovat se právě zde.

O výstavbě náměstí se v Kralupech hovořilo už dlouhá léta, ovšem až nyní se pomalu blížíme k vytouženému cíli. Byl podle Vašeho názoru tím nejdůležitějším faktorem právě již zmíněný výkup pozemků, od kterého se začalo odvíjet vše podstatné?

Výkup pozemků byl důležitý pro to, aby nám to tady neskoupili soukromí investoři, kteří by mohli mít s největší pravděpodobností úplně jiné záměry než město. Následně jsme byli nuceni přemýšlet nad dopravní obslužností a hlavně i nad naplnitelností ostatních domů, které kolem radnice zbyly, neboť právě výstavba městského úřadu se stala na úplném začátku prioritou. Dalším velkým problémem ale vždycky byly a budou peníze. To je i důvod, proč se centrum vytváří postupně po etapách a na delší dobu. Do přestavby každý rok vkládáme cca 25 miliónů korun (což dohromady dělá přibližně 150 miliónů) a k tomu přestavba pivovaru je nyní odhadována na 250 miliónů, přičemž rozpočet na investice činí přibližně 60 miliónů plus dotace (to je cca 100 miliónů). Z těchto financí je však potřeba zajistit i všechno ostatní, např. silnice, chodníky, údržbu škol, sportoviště atd. Nutné tedy bylo nastavit financování tak, aby občané nepoznali, že výstavbou centra nezanedbáváme běžný chod města.

Pane místostarosto, existuje již nyní nějaký moment, na který se v souvislosti s novým centrem města nejvíce těšíte?

Tak samozřejmě se nejvíc těším na moment, až si budu moci sednout do nějaké hezké kavárny, dát si kafíčko, doutníček a užívat si spokojenosti lidí. Moc bych si přál, aby se lidem nové centrum líbilo. Osobně věřím tomu, že pro občany budujeme něco, co pro ně bude mít smysl. Největším zklamáním by pro mě bylo, kdybychom postavili něco zcela zbytečného. Jsem ale přesvědčen o tom, že většina lidí přínos budoucího centra města ocení a Kralupy dostanou náměstí, které si zaslouží.

Aleš Levý, tiskový mluvčí MěÚ

Autor:KZ