Dagmar Volfová, vedoucí správního odboru MěÚ: Občané projevili o volbu prezidenta velký zájem, zúčastnilo se mnoho mladých lidí, což také nebývá zvykem

Rozhovor s… Dagmar Volfovou, vedoucí správního odboru

Kralupy nad Vltavou – Pod správní odbor spadá agenda matriky, která mimo jiné vede matriční knihy narození, uzavření manželství a úmrtí, zajišťuje svatební obřady a za určitých podmínek provádí změnu jména a příjmení. Další agendou je evidence obyvatel – ohlašovna a centrální evidence, která například provádí přihlášení občanů k trvalému pobytu v Kralupech nad Vltavou, ruší trvalý pobyt ve správním řízení, provádí opravy a změny v informačním systému evidence obyvatel, přiděluje čísla popisná a vede názvy ulic v našem městě. Nejznámější agendou odboru je agenda občanských průkazů a cestovních dokladů. Tato agenda je velmi náročná, a to z důvodu vysokého počtu odbavených občanů. Tento odbor též zajišťuje přípravu a průběh voleb.

V nedávné době proběhly prezidentské volby. Bylo zajišťování těchto voleb něčím specifické?

Příprava volby prezidenta byla specifická v počtu vydaných voličských průkazů, bylo jich vydáno cca 500. Občané projevili o volbu prezidenta velký zájem, zúčastnilo se mnoho mladých lidí, což také nebývá zvykem. Jen pro zajímavost – v našem městě o druhé kolo volby prezidenta projevilo zájem 64,5% voličů, což je, myslím si, pěkné číslo. Příprava volby prezidenta, ale i ostatních voleb je pro nás velmi časově náročná, musíme plnit harmonogram úkolů a lhůt, které jsou dány zákonem. Zajišťujeme obálkování a distribuci hlasovacích lístků, připravujeme obálky, hlasovací lístky a veškerý volební materiál i pro obce v našem správním obvodu. Také zajišťujeme telefonní spojení do každé volební místnosti. Náročné je i vybavení všech volebních místností a zajištění občerstvení pro komise. Ve spolupráci s Českým statistickým úřadem jsem proškolovala předsedy a zapisovatele všech okrskových volebních komisí v našem městě, ale i dalších 17 obcí spadajících do našeho správního obvodu, pro které provádíme i poradenskou činnost týkající se voleb. Ve dnech volby prezidenta jsme prováděli kontroly ve volebních místnostech v našem městě, ale i v některých příslušných obcích a mohu říci, že jsem s radostí vyplňovala „ Záznam o kontrole“ se zjištěným stavem bez závad, což bylo pro mě takovou odměnou.

Správní odbor přijímá žádosti o uzavření manželství a zabezpečuje výkon svatebních obřadů. Můžete, prosím, popsat, jak široký servis nabízí naše radnice při samotném oddávání? Na co by naopak budoucí manželé rozhodně neměli zapomínat?

Nemyslím si, že by naše radnice nabízela nějaký široký servis při samotném oddávání. Provádíme úplně normální občanský sňatek podle zákona – pokud tedy nemyslíte servisem třeba situaci, že stále více snoubenců chce mít svatbu na jednom místě s obřadem i hostinou. Obřady tak obvykle pořádají na zahradách, u řeky, na lodi, ale třeba i na fotbalovém hřišti. My v jarních a letních měsících provádíme většinu takových obřadů. Budoucí manželé by hlavně neměli zapomínat na to, že si musí předem zajistit u nás svatební obřad a potom domlouvat hostinu. V poslední době se nám stává, že snoubenci zvolí úplně opačný postup, zamluví někde svatební hostinu a pak si jdou na matriku domlouvat obřad a hrozně se diví, že jim nemůžeme vyhovět, jelikož termín už máme obsazený.

Jak moc je pro Vás organizačně náročné, když oddávání probíhá právě mimo radnici, např. někde v přírodě? Můžete vzpomenout na nějakou pikantní situaci, kterou jste byli nuceni při oddávání řešit?

Pokud obřad neprobíhá v obřadní síni, ale jak říkáte někde v přírodě, tak pro nás to je náročné pouze v té věci, která se týká přejíždění z jednoho místa na druhé. Pokud máme více svatebních obřadů v obřadní místnosti, pak ten den můžeme těchto obřadů vykonat více, třeba i pět obřadů za sebou.

Stalo se nám třeba, že jsme měli jeden obřad v obřadní místnosti, druhý na fotbalovém hřišti v Dolanech a třetí v Úžicích. Pro matrikářku ani pro oddávajícího není moc příjemné, když je v létě vedro a svatební obřady vykonáváte na přímém slunci, nebo naopak může pršet, a ještě přejíždíte z místa na místo. Někde nemáte ani vhodné podmínky pro kontrolu dokladů a dopisování osobních údajů svědků, ale hlavně pak nemůžete ten den provést třeba i více obřadů, i když by byl o ně zájem.

Co se týká pikantní situace, já osobně jsem nezažila nic tak pikantního, ale kolegyně oddávala nevěstu, která měla přijet na koni, ale kůň se splašil a utekl, tak svatebčané honili koně, aby si nevěsta splnila svůj svatební sen.

V současné době je docela běžné, že si lidé nechávají měnit svá jména a příjmení. Jak často se tyto případy vyskytují? Dokázala byste odhadnout, jaké jsou u lidí nejčastější motivy spojené s těmito změnami?

Na naší matrice je to cca tak kolem 25 případů za rok. Více dochází ke změně příjmení, a to z důvodu rozvodu, kdy si ženy žádají o zpětvzetí svého rodného příjmení, nebo si mění příjmení na úplně jiné. Dalším důvodem změny jména a příjmení jsou špatné vztahy mezi rodiči a dospělými dětmi, kdy děti nechtějí nosit jméno a příjmení po rodiči, který o ně nikdy nejevil zájem a neměl k nim žádný citový vztah, nebo kdy se matka dětí znovu provdá a chce, aby její nezletilé děti nosily stejné příjmení jako ona. Tady připomínám, že ke změně jména a příjmení nezletilých dětí musí vždy dát souhlas jejich biologický otec. Ke změně jména a příjmení by mělo docházet vždy pouze z vážných důvodů, nebo kdy se jedná o příjmení hanlivé nebo směšné.

U jmen bych ještě s dovolením zůstal. Rodiče dnes pro své děti vybírají všelijaká netradiční jména, což v dřívějších dobách nebylo dost dobře možné. Jak je to ovšem v současnosti? Existují stále pevné legislativní mantinely, za které už zkrátka nelze jít? Dáváte rodičům i nějaká doporučení?

V našem správním obvodu není žádná porodnice, takže zápisy narození provádíme opravdu jen výjimečně. S vybíráním jmen pro děti se setkáváme ve větší míře při souhlasném prohlášení rodičů o určení otcovství k nenarozenému dítěti. Tito rodiče ve většině případů mají jména pro své děti již vybrána, pokud vyberou netradiční jméno a vznikne pochybnost o existenci nebo jeho správné podobě, je rodič povinen předložit doklad vydaný znalcem, což se stává opravdu výjimečně. Pokud se rodiče rozhodnou pro své dítě vybrat opravdu nějaké netradiční jméno, mohou si na zdejší matrice ověřit dle seznamu povolených jmen, zda takové jméno lze užívat a myslím, že mají opravdu z čeho vybírat. V současnosti mohou také rodiče pro své děti zvolit i dvě jména. Z praxe mohu potvrdit, že hodně rodičů se začíná opět vracet k tradičním jménům, jako např. Anna, Marie, Jan, Ondřej a další. Při výběru jmen rádi rodičům poradíme, ale nedáváme jim žádná doporučení, podle mého názoru je to jejich osobní záležitost.

V oblasti přenesené působnosti provádí správní odbor kontrolu vedení matričních knih a sbírek listin. Jak tato kontrolní činnost probíhá a co všechno obsahuje?

Kontrolu provádíme dle zákona o matrikách jednou ročně u dvou matričních úřadů spadajících do našeho matričního obvodu, jedná se o matriku Nelahozeves a Veltrusy. Kontrolujeme dodržování právních předpisů při vedení matričních knih a sbírek listin. Zápisy v matričních knihách narození, uzavření manželství a úmrtí se provádějí na základě sbírek listin. Myslím, že spoustě lidí není jasné, co to vůbec sbírka listin je. Jedná se o listiny, které slouží jako podklad pro zápis do matriční knihy. Zápis narození dítěte do matriční knihy se provádí na základě „hlášení o narození dítěte“, které vystavuje porodnice, dále na základě oddacích listů rodičů nebo prohlášení o určení otcovství, dohody rodičů o jménu dítěte aj., zápis uzavření manželství se provádí na základě „protokolu o uzavření manželství“, které vystavuje příslušná matrika, na základě rodných listů snoubenců, rozvodových rozsudků aj. a zápisy úmrtí se provádí na základě „hlášení o úmrtí zemřelého“, které vystavuje lékař, a to na základě dokladu o vypravení pohřbu aj. Pokud se matriční událost týká cizince, pak požadujeme spoustu dalších dokladů dané zákonem. Z takové kontroly provedeme „zápis o kontrole“ a pokud shledáme závažné nedostatky, navrhneme opatření k nápravě. Musím konstatovat, že jsme zatím nemuseli přistupovat k žádným nápravným opatřením, jelikož matriky jsou vedeny v souladu s právními předpisy. Pro tyto matriční úřady poskytujeme i poradenskou činnost týkající se matrik.

Jaká je v současnosti čekací lhůta na nový občanský průkaz či cestovní doklad? Mohou občané svým aktivním přístupem celý proces přece jen urychlit? Předpokládám, že spousta práce na Vás znovu čeká těsně před letními prázdninami, je tomu tak?

Čekací lhůta pro vydání občanského průkazu nebo cestovního dokladu je dána zákonem, a to je 30 dnů. V současnosti se stává, že tato doba je poměrně kratší, ale samozřejmě se na to nemůžeme spoléhat. Občanům, kteří na výrobu dokladů spěchají, dáváme telefonní číslo, aby si po 14 dnech mohli zavolat, zda doklad byl již vyroben. U výroby občanských průkazů nelze ani žádným aktivním přístupem občana tento proces urychlit. Situace je jiná u výroby cestovního dokladu, zde si může občan požádat o vydání dokladu ve zkrácené lhůtě, a to 6 pracovních dnů. Tato služba je samozřejmě zpoplatněna, u dětí do 15 let činí správní poplatek 2.000,- Kč a u dospělých činí správní poplatek 4.000,- Kč. V poslední době zaznamenáváme velký nárůst nabraných žádostí o cestovní doklady a občanské průkazy. Důvodem je to, že o ně mohou občané požádat u jakéhokoliv úřadu obce s rozšířenou působností. Náš městský úřad má velmi dobrou polohu, nachází se blízko vlakového a autobusového nádraží, proto zde ve velké míře žádají o doklady občané, kteří nespadají do našeho správního obvodu. Jedná se například o občany pocházející z Roztok, Libčic, Zákolan, Velkých Přílep, Odolene Vody aj. Ano, opravdu ze zkušenosti můžeme předpokládat, že nejvíce práce pro pracovnice cestovních dokladů nastane až před prázdninami a v době prázdnin. Proto apeluji na občany, kteří vědí, že budou cestovat do zahraničí, aby si o cestovní doklady požádali v předstihu, a to co nejdříve.

Naše pracovnice budou v době prázdnin také čerpat řádnou dovolenou, proto může docházet k delším čekacím dobám. Náběr žádostí bohužel nelze urychlit, občané si musí uvědomit, že také bereme žádosti o cestovní doklady pro malé děti a miminka, která musí také projít náběrovou kabinkou. O to víc je tento proces náročnější. Z výše uvedených důvodů bych chtěla všechny občany vyzvat k oboustranné toleranci.

autor: Aleš Levý, tiskový mluvčí MěÚ

Autor:admin