Kralupy mají největší tým na sebeobranu pro ženy

Kralupy nad Vltavou – Náš klub Tiger – Jiu Jitsu připravil za podpory města Kralupy již pátý ročník kurzu sebeobrany pro ženy. Co odlišuje naše kurzy sebeobrany od všech ostatních? Je to metodika, přístup, atmosféra a náš tým. Ano, kralupské ženy mají k dispozici největší tým na ženskou sebeobranu v Česku.

K tomu se ještě dostaneme, nejdříve nám ale jedna z účastnic řekne, o čem kurz je. Jitko, prosím:

„Líbilo se mi, že velmi jednoduchými technikami budu schopná ubránit se v mnoha situacích – ani nemusím být fyzicky zdatná. Dostala jsem jednoduchý návod, jak se slovně bránit (toho si cením nejvíce). Lekce byly plné reálných situací, chlapci jsou vybaveni i potřebnými rekvizitami. Byla to pro mne velmi příjemně prožitá odpoledne na konci zimy ve velmi milé společnosti. Obohatila jsem se o mnoho informací, které doufám nebudu nikdy potřebovat, ale jsem ráda, že jsem byla obeznámena. Po dobu 16 hodin jsem se učila bránit jak slovnímu obtěžování, tak i fyzickému napadení. Útoky byly vedeny velmi citlivě, a pokud jsem chtěla navýšit intenzitu, tak mi bylo vyhověno. Každou situaci, se kterou jsem měla problém, mi chlapci pomohli pochopit – postupným a detailním rozborem a nácvikem techniky.“ Takto popsala náplň kurzu loňská účastnice Jitka.

 

Kdo jsou ale ti „chlapci“?

Osm mužů instruktorů je připraveno trpělivě snášet fyzický nátlak našich účastnic (strkání, kopání a případně škrábání i kousání). Zároveň jsou v týmu k dispozici dvě ženy v roli „kouče“, jako psychická podpora pro účastnice.

A jak to vidí další účastnice kurzu Veronika?

„Vyšší počet „figurantů“ byl super, člověk se moc nezastavil. Oceňuji také individuální přístup i přes větší počet účastnic. Nikdy nebylo nic problém ukázat, vysvětlit apod. Navíc propojení fyzické ale i psychické náročnosti bylo hodně efektní. Člověk neměl takový ten lehkovážný pocit, že si jde jen někam zablbnout a zasmát se. Jsem ráda, že ten psychický tlak nebyl podceňovaný, ale naopak se na něj zaměřilo.“

 

Pavla ještě dodává.

„Skvělý přístup. Měli tolik času, kolik jsem k vysvětlení potřebovala. Právě i tím, že jich bylo víc, každý nám mohl říct nějaký poznatek, detail, poznámku. Takže jsme se všechny mohly rozvíjet přímo v průběhu lekce.“

Kurz je navržen tak, aby jeho účastnice získaly základní orientaci a následně schopnost se bránit v situacích, v nichž dochází k blízkému až těsnému kontaktu s potencionálním útočníkem. Tedy v situacích, kdy hrozí nebezpečí v podobě obtěžování s předcházejícími verbálními útoky. Tyto verbální útoky se naučíte zvládat.

Ze samotné fyzické sebeobrany se naučíte jednoduché techniky založené na přirozených obranných reakcích a vyzkoušíte si jejich použití v modelových situacích s postupně se zvyšující mírou fyzického a psychického zatížení.

 

Co na kurzu zaujalo Karolínu?

„Zaujala mě především možnost naučit se správně a rychle reagovat a včas odhalit případné nebezpečí. Rozhodně vnímám své okolí jinak a vím, že budu schopna v případě krizové situace reagovat.“

 

Magdalenka závěrem shrnuje.

„Čas v hodinách byl stoprocentně využitý. To, že jsme si to mohly zkoušet na více různých klucích, bylo taky dost přínosné. Každý byl trochu jiný, měl jiný přístup a nutil nás jednat jinak. Navíc jsme nemusely čekat, až na nás dojde řada. To, myslím, z kurzu udělalo opravdu intenzivní seminář, který asi jen tak někde nemají! Taky se mi dost líbilo propojování teorie a praxe. Povídání a zaslané texty o bezpečnosti, o chování, o způsobu verbální komunikace. Tohle všechno vytvořilo takový komplexní přehled a pohled na celou věc ženské sebeobrany, a to nejen při vyloženém útoku.“

Více informací o průběhu kurzu, místě konání a možnosti přihlášení naleznete na www.tiger-jiujitsu.cz nebo našem facebooku. Těšíme se na viděnou.

 

Jakub Běžel,

TIGER – JIU JITSU

foto: archiv oddílu

Autor:admin