S Paprskem na Šumavě

Kralupy nad Vltavou – V loňském roce byl městem Kralupy nad Vltavou po několikaleté pauze obnoven projekt PAPRSEK, který se zaměřuje na práci s dětmi v péči Orgánu sociálně právní ochrany dětí (dále jen OSPOD). Díky získané dotaci z Humanitárního fondu Krajského úřadu Středočeského kraje, stejně jako v loňském roce, jsme vyjeli se skupinkou dětí na čtyřdenní pobyt do rekreačního střediska Mokrosuky na Šumavě.

Letošní prodloužený víkend byl takovou malou pánskou jízdou. S partou čtrnácti kluků ve věku 6-12 let se do Mokrosuk vydal pětičlenný tým lektorů složený z kurátorky pro děti a mládež, sociální pracovnice z OSPOD, koordinátorky prevence kriminality, zdravotníka a preventisty z Policie ČR. Během čtyř krásných podzimních dnů jsme si s dětmi užili spoustu zábavy a naučili je řadu nových aktivit.

Se zajímavou besedou za dětmi přijela Policie ČR z Kralup nad Vltavou a Mělníka. Děti se dozvěděly podrobnosti o práci státní policii, diskutovaly o krizových situacích, správném chování v silničním provozu, o nástrahách sociálních sítí. Beseda byla zpestřena praktickými ukázkami, při kterých si děti vyzkoušely výzbroj a výstroj pořádkové jednotky, jak funguje detektor kovu a vyzkoušely si několik druhů simulačních brýlí, které simulují stav po požití návykových látek.

S dětmi se však jen nediskutovalo, počasí nám celkem přálo a tak jsme podnikli i několik výprav do okolí Mokrosuk – například bojovou hru „Za pokladem Lorda Mokrouse“ v nedaleké zřícenině tvrze Kašovice, celodenní výlet do Kašperských Hor do muzea motocyklů a do Sušice na naučnou stezku se zvířátky a do lesoparku V Luhu.

Překvapením pro všechny malé účastníky byl mokrosucký Štědrý den a Silvestrovská párty. Vůbec nevadilo, že je teprve začátek října, my si nachystali a s dětmi náramně užili Štědrý večer i s živým stromečkem a dárky a Silvestrovskou párty s papírovou koulovanou, večerním přípitkem dětským šampusem a prskavkovou zábavou.

Letošní pobyt se opravdu povedl a děti i lektoři se již těší na další společné akce, které se v rámci programu Paprsek plánují.

autor: Stanislava Valterová, koordinátor prevence kriminality, Odbor sociálních věcí, školství a kultury

Městského úřadu v Kralupech nad Vltavou

foto: archiv lektorů

Autor:admin