Zveme na říjnový koncert

Kralupsko – Kruh přátel hudby Kralupy nad Vltavou vás zve na další koncert 45. ročníku Hudebních slavností Antonína Dvořáka v jeho rodném kraji.

Koncert se koná 12. 10. 2017 od 19:30 v zámku Nelahozeves. Účinkovat bude houslista František Novotný za klavírního doprovodu Igora Ardaševa a v druhé polovině koncertu hrají oba za doprovodu Mucha Quartetu.

Jednotné vstupné 150 Kč.

Vstupenky budou v prodeji před koncertem na místě a objednat je lze týden před koncertem u paní Hronkové (tajemnice KPH, tel.: 725 837 912, e-mail: hronkovai@seznam.cz). Rezervace v Rytířském sále bude potvrzena, pokud to kapacita sálu umožní. Odjezd autobusu na koncert v 18:45 hodin ze zastávky autobusu MHD Na Jízku a v 19:00 ze zastávky u Kulturního domu Vltava v Lobečku.

Nelahozeves, 12. října 2017

František Novotný – housle

Igor Ardašev – klavír

Spoluúčinkuje Mucha Quartet

 

Program koncertu:                                   

L. Janáček Sonáta pro housle a klavír 
  Con moto
  Ballada. Con moto
  Allegretto
  Adagio

 

Franck Sonáta A dur pro housle a klavír
  Allegretto ben moderato
  Allegro
  Recitativo – Fantasia
  Allegretto poco mosso

 

Chausson Koncert D dur pro housle, klavír a smyčcové kvarteto, op. 21
  I. Décidé. Animé
  II. Sicilienne. Pas vite
  III. Grave
  IV. Trés animé

 

František NOVOTNÝ studoval houslovou hru na brněnské konzervatoři u prof. Bohumila Kotmela st., na JAMU ve třídě prof. Bohumila Smejkala a u předních virtuosů a pedagogů Zakhara Brona a Viktora Treťjakova. Vítězství, laureátské tituly a zvláštní ocenění obdržel ve více než dvaceti soutěžích (např. Kocianova soutěž, Concertino Praga, Beethovenova soutěž v Hradci, Ševčíkova v Písku, P. I. Čajkovského v Moskvě, Pražské jaro, Premio Paganini v Janově, International Competition v Tokiu…). Je nositelem ceny italské rozhlasové a televizní společnosti RAI a medaile Henryka Wieniawského. Svůj mimořádně široký repertoár (čítající např. více než šedesát titulů s orchestrem) uplatňuje ve spolupráci s předními symfonickými tělesy, koncertuje na významných pódiích evropských zemí, Japonska a USA (Carnegie Hall aj.). Kromě tradičního repertoáru představuje méně známá či zcela neznámá díla světových autorů – L. Bernstein, E. W. Korngold (1. české vydání houslového koncertu na CD 2008), S. Barber, A. Copland, M. Rózsa, A. Berg. Houslové dílo Jana Nováka u nás uvádí v českých premiérách. Realizuje nahrávky CD pro zahraniční i česká vydavatelství, např. unikátní dvoj-CD s kompletním houslovým dílem Ernesta Blocha. Spolupracuje s rozhlasovými a televizními společnostmi. Pedagogicky působí na Hudební fakultě JAMU, pravidelně učí i na mistrovských kurzech (ČR, Francie, Japonsko, USA) a je porotcem řady mezinárodních houslových soutěží (např. Pražské jaro, Ernst-Szymanowski v Polsku ad.). V roce 2009 mu byl prezidentem České republiky udělen titul vysokoškolského profesora. www.frantiseknovotny.com

 

Koncertní pianista Igor ARDAŠEV studoval Konzervatoř Brno a JAMU v Brně pod vedením prof. Inessy Janíčkové. Absolvoval mistrovské kurzy u Paula Badury- Skody (1989) a Rudolfa Serkina (1989 a 1990). Je laureátem mezinárodních soutěží (Maria Callas – Atény 1990, Soutěž královny Alžběty – Brusel 1991, Marguerite Long – Jacques Thibaud – Paříž 1995), vystupuje s českými i zahraničními orchestry. Je častým hostem mezinárodních hudebních festivalů (Pražské jaro, Concentus Moraviae, Janáčkův Máj, Festspiele Europäische Wochen Passau, Musikfestival Schloss Moritzburg). Nahrává pravidelně pro Český rozhlas, působí v klavírním duu s Renatou Ardaševovou. Od r. 2012 se věnuje pedagogické činnosti na JAMU v Brně.

autor: Petra Očenášková, Kruh přátel hudby Kralupy n. Vlt.

Autor:admin