Bavaria Ragby Cup navštívili hráči z celého Česka

Kralupy nad Vltavou – V neděli 11. června 2017 proběhl další ročník Bavaria Rugby Cup na hřišti v Kralupech nad Vltavou – Mikovicích. Tentokrát jsme oslavili malé jubileum, protože se jednalo již o pátý ročník turnaje, jehož obliba u nejmladších hráčů a jejich rodičů, prarodičů a sourozenců stále roste.

Atmosféru Mistrovství světa v ragby zažily děti ve věku od šesti do deseti let, které si zahrály za týmy Anglie, Argentiny, Austrálie, Francie, Irska, Jihoafrické republiky, Nového Zélandu a Walesu. Někteří hráči se zúčastnili i premiéry v Úžicích a díky přechodu z lichých na sudé věkové kategorie si tak zahráli na všech pěti dosavadních ročnících.

Na turnaji se představilo téměř 350 děvčat a chlapců do 10 let z celých Čech a jejich 40 trenérů, to je další nárůst proti roku 2016.

Děti hrály v sestavách rozlosovaných předem. Jednotlivci z klubů byli záměrně vybráni do společných týmů, kde byla snaha sestavit hráče, kteří spolu běžně nehrají, ani netrénují.

Většina týmů byla vyrovnaná, o tom svědčí velké množství nerozhodných výsledků v základních skupinách (celkem devět) a také těsných výher pouze o jednu pětku (také devět). Potvrdila to i výsledková tabule play-off, kde bylo dvanáct výher s minimálním rozdílem a několikrát se dohrávalo až v prodloužení, kdy rozhodla tzv. zlatá pětka. Opět bylo k vidění mnoho parádních momentů a děti zažily řadu nových herních situací, kdy hrály v jiných pozicích i rolích než v klubovém týmu. Věřím, že často vedlo složení týmů k většímu zapojení do hry i těch hráčů, jež se obvykle neprosazují a bylo pro ně obohacením a rozšířením zkušeností.

Vysoké nasazení v úvodních zápasech a utkáních play-off a úroveň předváděné hry svědčily o zaujetí většiny hráčů. Patrná je zvýšená kvalita sportovních výkonů a herních dovedností na závěr sezóny u nejzkušenějších a také u méně zkušených hráčů je znatelný posun.

Během přestávky mezi zápasy ve skupinách a play-off se odehrála utkání dospělých ve smíšených týmech v bezkontaktní tzv. “touch“ verzi ragby, která je u některých rodičů oblíbeným doplňkem tréninků a je to další možnost popularizace ragby.

Všem účastníkům akce patří poděkování za podporu dětského ragby a jeho společenských aspektů, již několik posledních let se daří hlavní hodnoty ragby společně prosazovat. Respekt mezi hráči, trenéry, rozhodčími i fanoušky, vášeň pro hru, fair play, kázeň a týmová spolupráce to vše bylo během turnaje k vidění.

Tradičně nejsilnějšími momenty byly slavnostní zahájení, s nástupem jednotlivých zemí s vlajkami, které je velice emotivní a závěrečné vyhlášení nejúspěšnějších týmů s hymnami na počest vítězů.

Na zahájení byli přítomni také představitelé města, kteří turnaj uvedli a byli příjemně překvapeni hlasitým projevem nadšení dětí při pokřiku “Ragby – Zdar!“.

Závěrečnou tečkou byla radost všech oceněných dětí, odměnu si jako vždy zasloužili všichni bez ohledu na dosažené výsledky.

 

Pořadí v kategorii U8 A (děti do osmi let – pokročilá úroveň):
1. Austrálie
2. Anglie
3. Jihoafrická republika

Pořadí v kategorii U8 B (děti do osmi let – méně pokročilí):
1. Irsko
2. Francie
3. Jihoafrická republika

Pořadí v kategorii U10 A (děti do deseti let – pokročilá úroveň):
1. Wales
2. Anglie
3. Argentina

Pořadí v kategorii U10 B (děti do deseti let – méně pokročilí):
1. Argentina
2. Wales
3. Nový Zéland

autor: Robert Votipka, RC Kralupy n/Vlt, trenér U10

Fotogalerie: http://rckralupy.rajce.idnes.cz/BRC2017/

foto: Rostislav Smolej

Autor:admin