Den Země na ZŠ Václava Havla

Kralupy nad Vltavou – Den Země jsme si i my celý týden připomínali formou besed s cestovatelem panem Kubešem, návštěvou Projektu Planeta 3000, někteří se zúčastnili akce Zdraví do škol a vytvořili si zdravou svačinu, jiní navštívili program uspořádaný Ekocentrem Kralupy, společně jsme připravili výstavu prací s ekologickou tematikou a přehlídku našich domácích mazlíčků. Celý týden jsme zakončili barevným dnem. Už teď máme nápady na příští rok.

Den Země, 22. dubna, si připomínáme už od roku 1970. Tehdy americký senátor Nelson pověřil studenta Harvardovy univerzity Denise Hayesa organizací série environmentálních protestních setkání a výukových programů s cílem podpořit toto hnutí po celých Spojených státech. První Den Země slavil úspěch a ve Spojených státech vedl mimo jiné k založení Americké agentury pro ochranu životního prostředí a k přijetí Zákona o čistotě ovzduší, Zákona o čistotě vody a Zákona o ohrožených druzích.

V následujících letech se iniciativa Dne Země postupně šířila také do zahraničí. V roce 1990 byl Denis Hayes opět požádán o zorganizování kampaně, tentokrát na světové úrovni. Podařilo se zmobilizovat asi 200 miliónů lidí ve 141 zemích. Akce vedla k nastartovaní iniciativ zaměřených na recyklaci a také pomohla připravit světové veřejné mínění na Summit Země v Riu de Janeiru, organizovaný o dva roky později pod hlavičkou Organizace spojených národů.

Den Země v roce 2000 byl tematicky zaměřen na globální oteplování a čistou energii, a své akce během něj pořádalo asi 5000 ekologických skupin ze 184 zemí světa.

V současnosti slaví Den Země víc jak miliarda lidí po celém světě. Stal se tak největším svátkem, který slaví lidé společně na celé planetě bez ohledu na původ, víru či národnost.

Autor: Lucie Čiperová

Autor:admin