Likvidace pivovarské spilky v samém centru Kralup běží naplno

Kralupy nad Vltavou – I v sobotu 22. dubna 2017 stroje bourací a recyklační firmy Pragotrade ze Pcher na Kladensku s velkou vervou ukusovaly zatím nadzemní část bývalé pivovarské spilky. Tato přibližně po dobu posledních dvaceti let fungovala jako stáčírna piva i limonád, a to jak do hliníkových plechovek, tak do PET lahví.
Jakmile bude nadzemní část spilky srovnána se zemí, tak bude vzápětí přikročeno rovněž k otevření a následnému zasypání pod ní ležících někdejších ležáckých sklepů.

Bourací stroje se poté zakousnou také do vedlejší budovy souběžné se Žižkovou ulicí. Ta v minulosti sloužila jako administrativní centrum pivovaru a před mnoha desítkami let zde byla vedle rovněž pivovarská restaurace. Ještě v nedávné době zde místní ve dvou obchůdcích přístupných ze Žižkovy ulice nakupovali jak obuv, tak balené nápoje.

K zemi půjde rovněž navazující část někdejší administrativní budovy, kde ještě před krátkou dobou bydlely rodiny občanů s nízkými příjmy. Ve finále bude zbourán také bývalý pivovarský expediční sklad, který byl obsluhován rovněž ze Žižkovy ulice. Veškeré bourací práce, včetně odvozu stavebního rumu a úklidu, by měly proběhnout nejpozději do po poloviny června letošního roku.

Díky předchozím rozsáhlým demoličním pracím dojde nakonec k velmi zásadnímu otevření plochy stávajícího Palackého náměstí, které díky předchozím prvorepublikovým stavbám již celá dlouhá léta výrazně neodpovídalo rostoucím potřebám moderního města, kterým dnešní Kralupy nad Vltavou již bezesporu dávno jsou.

Finální opravy, úpravy a zkrášlování kralupského Palackého náměstí potrvají ještě minimálně dva roky. Bude zde například třeba přemístit místní vysokonapěťový transformátor, zabezpečit vcelku rozlehlou budovu někdejší pivovarské sladovny, kolem které brzy povede nově uvažovaná Pivovarská ulice, která propojí stávající Palackého ulici vedoucí kolem farního kostela Nanebevzetí Panny Marie a sv. Václava přímo s Žižkovou ulicí, která zase ústí do Nádražní ulice před kralupskou železniční stanicí.

Nejbližší větší akcí na Palackého náměstí bude odhalení sedící sochy dobrého vojáka Švejka vedle místní spořitelny. To bude již v sobotu 20. května odpoledne.

autor a foto: Martin Tlustý

Autor:admin