Zebra se za Tebe nerozhlédne

MĚLNICKO – Dopravně bezpečnostní akce Policie České republiky ve spolupráci se Zdravotní pojišťovnou Ministerstva vnitra ČR probíhá v týdnu od 3. dubna do 7. dubna 2017 na celém území České republiky pod názvem “Zebra se za Tebe nerozhlédne“.

Dubnová akce je opět zaměřena především na prevenci, a to zejména na bezpečnost chodců v silničním provozu, konkrétně na dodržování pravidel pro správné přecházení vozovky a na nerespektování pravidel provozu na pozemních komunikacích řidiči motorových vozidel vůči chodcům.

Oddělení tisku a prevence nejprve ve spolupráci s dopravním inspektorátem vytipovalo rizikové přechody u základních škol v okrese. U těchto přechodů budou celý týden hlídkovat nejen dopravní policisté, ale i policisté obvodních oddělení. S dětmi budou hovořit na téma bezpečné přecházení a žáci budou za správné odpovědi odměněni policejními školními zápisníky, které obsahují rady, jak se chovat v silničním provozu a drobnými dárky od sponzorů tohoto projektu. Policisté pak uskutečňují ve školách v třídách I. stupně besedy s preventivní tematikou, zaměřenou zejména na bezpečnost chodců v silničním provozu.

Zebra radí:

  1. Vozovku přecházej na přehledném místě, pokud je v blízkosti přechod pro chodce, použij ho!
  2. Do vozovky smíš vstoupit po bezpečném rozhlédnutí. Pravidlo zní: 3x se rozhlédni: vlevo, vpravo, vlevo a rychle přejdi!
  3. Vždy si počínej tak, aby řidič měl šanci zastavit vozidlo před přechodem pro chodce!
  4. Do vozovky vstupuj, až když vozidla bezpečně zastaví, nikdy nevbíhej před jedoucí vozidla

Další cenné rady naleznete na www.ibesip.cz

autor: por. Mgr. Markéta Johnová, tisková mluvčí PČR Mělník

foto: Radka Holeštová – archiv

 

 

Autor:admin