Sedmičky na lyžích

Kralupy nad Vltavou – ZŠ Komenského nám. – …zaber pořádně …musíš víc krčit nohy …pořádně se odraz …nedívej se pod sebe… Ano, i tyto pokyny jste mohli zaslechnout druhý březnový víkend, pokud jste se ocitli na některé ze sjezdových tratí Ski areálu Pec pod Sněžkou. V pondělí 6. března totiž odjela ZŠ Komenda na lyžařský kurz do nejvyšších českých hor, do Krkonoš. Z chaty Rozkoš, kde „rozbila“ svůj základní tábor, vyrážela zdolávat nejen sjezdové, ale i běžecké tratě.

Sníh byl samozřejmě typicky březnový, mokrý písek, nicméně během pobytu napadlo cca 20 cm čerstvého sněhu, který byl na sjezdovce vždy upraven. Teploty se držely kolem 0 °C, popř. mírně nad. Sluníčko svítilo, na výcvik byly ideální podmínky.

Po příjezdu bylo nutné vyšlapat kopec na chatu, kde jsme byli ubytováni, a odpoledne jsme se ihned mohli rozdělit do družstev. Dle výkonnosti byla vytvořena tři družstva a „lyžovačka“ mohla začít. Pro začátečníky byly počátky jistě drsné a v mnoha případech i tvrdé, ale sedmáci z Komendy nejsou žádná ořezávátka a s pomocí instruktorů se z nich velmi brzo stali lyžaři.

Součástí kurzu byl nejen výcvik na lyžích, ale i teoretické povídání zkušených instruktorů, pěší výlet do Pece pod Sněžkou a vždy zajímavá návštěva člena horské služby. Poslední den, kdy proběhly závody ve slalomu a sprintu na běžkách, se počasí sice malinko zhoršilo, ale závod proběhl dle regulí a všichni závodníci dojeli do cíle bez újmy.

Ubytování bylo v 4–7 lůžkových pokojích, kam mnozí rádi po namáhavém výcviku složili svá unavená těla do vodorovné polohy. Strava ze začátku byla dle hesla „Nemusí chutnat, hlavně když zasytí“, ale v posledních dnech se do kuchyně vracely pouze prázdné talíře.

Všech 28 lyžařů nástrahy jarní přírody zvládlo a odjíždělo s pocitem dobrého lyžování a příjemných chvil strávených se svými spolužáky.   

Tak zase za rok SKOL!!!

autor: Bc. Tomáš Kordík

Invalid Displayed Gallery

Autor:admin