Zima, očkování, prevence

Je tady období zimy a kromě sněhových radovánek na horách a času adventu tu bohužel řádí i častá nachlazení či „chřipky“. Mnohdy tyto stavy nejsou ještě natolik závažné, aby se musel navštívit lékař, ale cítíte, že v pořádku to také není. Pro ty z vás, kteří se rozhodnou pro domácí léčbu či upevnění své imunity cestou přírodní, je zde Desatero proti chřipce a nachlazení, které čerpá z principů starých čínským léčitelů.

Západní koncept vitamínů nemá k imunitě žádný vztah. V chladných měsících bychom si proto měli především chránit oslabenou energii a posilovat vnitřní teplo. Základem je vhodná vyvážená strava a dostatek tepla a odpočinku.

 

  1. zaměřte se na povrch těla – nejen na teplé oblečení, ale i péči zevnitř

Tělo je na podzim a v zimě náchylnější k onemocnění, protože jindy expanzivní energie se ukládá k spánku a regeneruje se. Z toho důvodu je třeba dostat energii na povrch a cíleně vytvářet energetické brnění. Prohřejte si nohy v lavoru s horkou vodou, oblast ledvin suchý teplem (o topení, vyhřátá kamna či ohřátou solí v plátěném pytlíku).

  1. vařte zázvor a vězte, že ty opravdové léčivé účinky se nevypaří

Číňané vypozorovali, že vařený zázvor má lepší zdravotní účinky, než ten syrový, navzdory tomu, že tento proces ničí některé vitamíny. Ideální je zázvorová voda ze sedmi plátků. Bez medu a citrónu!

  1. když jste nemocní, na citrón zapomeňte

Kyselost citrónu energii, kterou chceme dostat na povrch, naopak vtahuje dovnitř. Proto po odeznění hlavních příznaků nemoci třeba kašleme. Myslíme si, že na nás vlezlo zase něco jiného, co bychom měli léčit jinak. Podle Číňanů je to ovšem stále tatáž nemoc a my jsme ji nezvládli.

  1. dopřávejte si teplé snídaně

Více než na nadměrný vitamínový doping bychom se v zimě měli zaměřit na vytváření vnitřního tepla. Základem jsou teplé snídaně ve formě v́varů, kaší či (máte-li cholesterol v normě) míchaných vajíček, během dne pak lehce kořeněná jídla.

  1. čerstvé ovoce a zeleninu jezte v zimě jen výjimečně

Opravdu to s těmi vitamíny není tak horké, jak se říká. Čerstvé ovoce a zelenina ochlazují

organizmus a to je přesně to, co v zimě nepotřebujeme. Způsobují totiž, že se naše cévy dostatečně neprokrvují a takto nedávají průchod imunitě, když potřebuje vyrazit do boje.

  1. nepotlačujte pocení

Když se tělo potí, znamená to, že se uzdravuje – vytlačuje energii zanesenou škodlivinami (bakteriemi či viry) na povrch kůže a odtud z organizmu ven. Pokud tento proces potlačíme, aby nám nepřekážel v aktivním životě, koledujeme si o nepříjemné následky v podobě vleklých bronchitid nebo rým.

  1. chraňte si celé tělo, nezapomínejte na ruce

Zatímco v létě do nás podle Číňanů vnikají bakterie a viry přes nos a ústa, v zimě je to kůže. Stačí tedy málo ponožek nebo vycházka v mrazu bez rukavic a máme nevítanou návštěvu.

  1. zchlaďte svou mysl

Čínská medicína upozorňuje, že v chřipkovém období bychom si měli dát pozor na emoční vypětí. To totiž přehřívá náš systém, a když do takového terénu vtrhne chlad, exploduje nemoc i při sebemenším impulzu mnohem silněji.

  1. moc nepracujte

Dovolte si více odpočinku. Na podzim se celá příroda připravuje k spánku a i my bychom měli v aktivitách polevit. Těžko tohle vysvětlíte svému zaměstnavateli, ale pokud to vaše situace aspoň trochu dovolí, odsuňte náročné povinnosti na jaro.

S přáním pevného zdraví a všeho jen toho dobrého do nového roku, roku ohnivého kohouta

autor: MUDr. Rodion Schwarz

Autor:admin