Usilovaly o extraligu – a získaly ji!

Kralupy nad Vltavou – Patnáctiletá děvčata z Basketbalového klubu Junior Kralupy úspěšně hrají žákovskou ligu. Dívkám se v jejich věkové kategorii U15 daří a dobře reprezentují město v centru dolního Povltaví. V tabulce jsou aktuálně třetí.

Obrovskou radost svého týmu prožívala i Adéla Janáková, trenérka basketbalu licence B. Nezkalila ji ani poslední víkendová těsná prohra s lídrem dívčí žákovské ligy – úřadujícím mistrem republiky v kategorii U15 – pražským družstvem HB Basket v poměru 46:51 bodům (stav první čtvrtiny utkání 15:7, druhé 7:22, třetí 14:13 a čtvrté čtvrtiny 10:9 bodům). Z tohoto zápasu je také náš snímek. Kralupanky mají postup, jak se říká v kapse a čeká je už pouze poslední zápas sezóny v prosinci.

Kralupský tým aktuálně tvoří čtrnáct hráček, které kromě účasti v žákovské lize hrají souběžně i stejnou soutěž v kategorií U17, tedy soupeří s basketbalistkami o dva roky staršími. Tým disponuje dvěma opravdu vysokými hráčkami s ohledem na jejich věk: Adéla Kohoutová 178 cm a Petra Hoffmanová 175 cm.

Žákovskou ligu letos hrály tři skupiny po osmi celcích a čtyři nejlepší z každé z nich postupují do extraligové soutěže, nejvyšší v České republice. „Naše družstvo podalo během obou posledních víkendových zápasů v domácím prostředí obětavý výkon. V zápase v domácím prostředí s kladenským Sokolem se nám podařilo vybojovat vítězství a potvrdily jsme tedy postup do extraligy rozdílem 30 bodů. Naopak proti pražskému celku HB Basket jsme většinou během celé soutěže prohrávaly rozdílem dvaceti bodů, tentokrát pouze pěti. Považuji to za velmi příznivý výsledek, děvčata chválím. Nejlépe se nám proti Pražankám tentokrát vydařil začátek utkání, naopak ve druhé čtvrtině to už bylo horší a tuto část jsme prohrály o 15 bodů.

Adéla Janáková trénuje družstvo dívek sedm let, asistuje jí Kristýna Janáková – Vránková. Postup Kralupanek do extraligy je nesporný úspěch, po určité časové prodlevě se v Kralupech bude opět hrát extraliga s případným postupem na mistrovství České republiky. Tato nejvyšší soutěž určitě přiláká další příznivce mládežnického basketbalu včetně mládeže. Na druhou stranu to bude znamenat výjezdy k zápasům u vzdálenějších soupeřů: do Hradce Králové, Pardubic, Brna a Ostravy. A vše bude jako doposud s nemalou finanční podporou rodičů mladých hráček. Dosud se cestovalo nejdále do Strakonic a Karlových Varů, převážná část zápasů byla absolvována v Praze a jejím okolí.

 autor a foto: J. Herain

bask-u15-21 KRALUPSKÉ „patnáctky“ vybojovaly v žákovské basketbalové lize postup do extraligy (záběr je ze zápasu v Kralupech s družstvem HB Basket Praha, lídrem soutěže). Na snímku vpředu v bílých dresech vidíme při souboji kralupské hráčky – kapitánku P. Malíkovou (č. 7), G. Bžunkovou (č. 8) a A. Zábojníkovou (č. 24). Soupeřka v tmavém dresu vpravo J. Hibalová (HB Basket Praha).

 

Autor:admin