TAK ŠEL ČAS… Kralupská střední odborná škola pětapadesátiletá

Kralupy nad Vltavou – 1. října 1961 se poprvé otevřely dveře novotou vonícího odborného učiliště v Kralupech n. Vlt. Tehdy nastoupilo 146 žáků n. p. Kaučuk k přípravě v oborech provozní chemik, laborantka, zámečník a elektromontér.

Všechny obory byly tříleté a vyučovalo se více praxe než teorie. Ve funkci ředitele se postupně vystřídali Mgr. M. Podzimek, V. Kružík, K. Melichar, PhDr. Z. Hýbl a Ing. P. Adam. V r. 1997 byl do funkce jmenován současný ředitel Mgr. L. Černý.

Léta utíkala a učiliště se snažilo podřídit skladbu oborů potřebám mateřského podniku Kaučuk. K původním oborům přibyl i chemik ropař, elektromontér byl vystřídán mechanikem měření a regulace. V polovině 70. let byl zaveden čtyřletý studijní obor mechanik měřicí a automatizační techniky zakončený maturitní zkouškou.

Od června 1991 se Střední odborné učiliště chemické v Kralupech n. Vlt. stalo samostatnou příspěvkovou organizací a 1. září 2006 změnila škola svůj název na Střední odborná škola a Střední odborné učiliště.

Dnes nabízí vzdělání v tradičních učebních oborech (strojní mechanik a elektromechanik pro zařízení a přístroje) i v náročnějších studijních oborech s maturitou (mechanik elektrotechnik a chemik operátor se zaměřením na farmaceutickou výrobu). Škola zavedla dva nové technické obory středního vzdělání s maturitní zkouškou (dříve vyučované na středních průmyslových školách) informační technologie a analýza potravin.

Naši absolventi nacházejí v současnosti dobré uplatnění na trhu práce, někteří z nich pokračují ve studiu na vyšších odborných či vysokých školách a z jiných se stali úspěšní podnikatelé.

autor: Mgr. Jaroslava Mazourková, zást. řed. SOŠ a SOU

 

 

Autor:admin