AEROtour 2016 – triumf kralupské posádky

Kralupy nad Vltavou – V sobotu 3. září pořádal Aeroklub Kralupy již 26. ročník letecké navigační soutěže dvoumístných posádek (rally). Čtenářům Zpravodaje pro osvěžení stručné připomenutí pravidel.

OK5116 – Příbramská Vivata před Řípem

Principem soutěže je přesný let srovnávací orientací (mapa/terén) po zadané trati zvolenou rychlostí (dle typu letounu L13 SW, Cessna 172, Allegro, Zephyr, JP2) bez využívání avionických přístrojů (GPS, autopilot aj.) a během letu zaznamenávat do mapy polohu objektů na předaných fotografiích (2 x 9 ks) a znaků z plachet ( 3x ǁ , 1x Δ) rozmístěných podél trati s devíti otočnými body na kterých se měří čas průletu a určení, jestli nejsou falešné. Daleko mimo trať byly čtyři (např. místo fotky kachního ostrova na Máchově jezeře nastražena fotka ostrůvku na jezeře Žernoseckém). Dva úseky trati byly po „esíčku“ (tzn. proměnlivý kompasový kurz). Není to anachronismus, či samoúčelné, ale procvičení schopnosti srovnávací orientace. I dokonalé přístroje dnešních sportovních letadel mohou vysadit v okamžiku, kdy neletíte nad Máchovým jezerem, nad Řípem, či nad známou dálnicí a počasí nemusí být (zejména dohlednost) zrovna ideální.

Příbramský L-13 SW Vivat startuje. Příbramské posádce (Hendrych/Kostroun) nahazuje Vivata kralupský pan Vyležík.

Příletem k letišti soutěžní klání nekončí. Po zařazení do letištního okruhu je hodnocena i přesnost přistání do vymezeného děleného pásma 52 x 12 m. Většina posádek skončila před pásmem, pouze vítězná kralupská posádka Jan Šimon / Ing. Martin Vyhnal se trefila na nulu délky 3 m (10 m od začátku pásma). Jejich vítězství bylo suverénní ve všech částech soutěže. Jako druzí v celkovém hodnocení (stejně jako loni) byli Ondřej Dvořák / Rostislav Frič z aeroklubu Raná, bronz obdržela domácí posádka Miroslav Vyležík / František Šindelář. Žádná ze soutěžících posádek (celkem 9) na dalších místech „po krajině“, resp. po trati příliš nebloudila a jejich pravidelná účast na aerotour je znát. Litovat mohou přihlášené posádky, které se nakonec z různých důvodů nezúčastnily.

Perfektní počasí po celé trati (Mělnicko, Kokořínsko, Máchovo jezero, Česká Lípa, Kamenický Šenov, Benešov n. Ploučnicí, Buková Hora, Terezín, Budyně n. Ohří), perfektní práce sportovní jury i ostatních organizátorů byly průvodním jevem soutěže. „Třešničkou na dortu“ pak bylo přátelské aviatické posezení s perfektním bufetem.

Vítězové Aerotour 2016

Aeroklub je vděčný za výpomoc Aera Vodochody a.s. (vkusné propagační předměty jako ceny pro soutěžící). Vždyť nemálo členů aeroklubu Kralupy jsou bývalí či dnešní zaměstnanci Aera.

Podrobnosti k soutěži: www.akkralupy.cz

autor: Ing. Jan Hanuš

foto: Jan Zelenka

Autor:admin