Na koulích vypukl ve čtvrtek dopoledne požár

Kralupy nad Vltavou – Ve skladu kapalných plynů nad kralupským areálem chemických výrob Synthos nedaleko od obce Chvatěruby vypukl ve čtvrtek 22. září 2016 před půl desátou dopoledne požár jednoho z kulových zásobníků technických plynů.

Na místo ihned vyrazila specializovaná podniková požární jednotka ze Synthosu, které cesta od podnikové požární zbojnice nahoru „ke koulím“ trvala necelé čtyři a půl minuty. Tato pro celé Kralupsko velmi nebezpečný požár rychlým a mnohokrát nacvičovaným zásahem bleskurychle uhasila a poté dále pokračovala v ochlazování zásobníku.

Jakmile oheň uhasl, hasiči ihned z místa evakuovali popáleného muže, který dle sdělení mluvčí středočeské záchranky Petry Effenbergerové utrpěl popáleniny prvního a druhého stupně, naštěstí jen na patnácti procentech těla. Tento byl následně ihned převezen do popáleninového centra Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, což je u osob v možném poúrazovém šoku standardní postup, protože následky popálení se mohou naplno projevit až teprve v nadcházejících hodinách.

Na místo požáru vedle hasičů, záchranky a policie rychle dorazili jak požární vyšetřovatelé, tak podnikoví specialisté na bezpečnost práce.

Polské vedení Synthosu následně poskytlo ústy své centrální tiskové mluvčí Agathy Kościelnik následující vyjádření: „K požáru bohužel došlo při plánované výměně armatur, kterou pro Synthos prováděli dva pracovníci najaté externí firmy. Ještě před samotným zahájením prací na předmětném nadzemním kulovém zásobníku byl tento standardně vyprázdněn a naplněn inertním dusíkem kvůli následným údržbářským pracím. Při otevírání poklopu do průlezu však bohužel přesto došlo ke vznícení uhlovodíkových zbytků ze zásobníku.“

Podle našich informací z místa měli na určeném kulovém zásobníku provést jeho otevření dva zahraniční pracovníci najaté externí firmy. Protože v celém areálu skladu kapalných plynů je však tzv. výbušné prostředí, měli oba muži dle písemného povolení k práci pracovat pouze a jen s nářadím ručním! Bohužel si svoji práci rozhodli usnadnit a do akce zapojili svoje elektrické nářadí, které však rozhodně nebylo určeno pro práci ve výbušném prostředí!

Při použití tohoto pro tuto konkrétní práci neschváleného elektrického nářadí bohužel přeskočila jiskra, která zapříčinila výbuch a následný požár. Pracovníci skladu pochopitelně bleskově zalarmovali podnikové hasiče ze Synthosu, a pak se doslova modlili, aby tito dorazili včas a zabránili možné eskalaci požáru.

Před přibližně rokem došlo na provozu polystyren přímo naproti sídlu podnikových hasičů Synthos rovněž k požáru při údržbářských pracích a také šlo o externí firmu, která ve výbušném prostředí bohužel rovněž použila neschválené nářadí. Vzhledem ke shodné příčině obou nehod jistě dokážou bezpečnostní specialisté Synthosu najít cestu, jak podobné mimořádné události v co největší míře eliminovat.

Kralupští občané si jinak ještě dodnes pamatují obrovský požár „na koulích“ před více než pětadvaceti lety, který tehdy vznikl kvůli chybějícím potrubním záslepkám. Tehdy se tam „doslova vypařil“ pracovník, otec čtyř dětí, který ten den zaskakoval za kolegu. Někdejší strašlivý požár tehdy nakonec podnikoví hasiči za silné výpomoci kolegů ze široka i daleka po mnohahodinovém boji s ohnivým peklem naštěstí vyhráli. Budiž jim za to i po více než čtvrtstoletí velký dík!

autor: Martin Tlustý

evak-raneny

Ilustrační foto ze cvičení zásahu.

foto: Synthos – hasiči

Autor:admin